Chişinăul este „sortit” să devină locomotiva integrării europene a Republicii Moldova

0
84

Interviu cu Alexandru Corduneanu, viceprimar, candidat PPCD la funcţia de primar general al municipiului Chişinău
– Domnule Alexandru Corduneanu, de ce aţi însuşit calificativul „Euro Primar” în publicitatea electorală panotată? Credeţi că asta vă va apropia de electoratul din Chişinău?
– „Euro Primar” este un calificativ care defineşte clar, concis şi sugestiv obiectivele unei administraţii competente şi competitive pe care o promovez. Chişinăul trebuie renova în stil european în toate domeniile de interes comunitar: infrastructură, transport public, telecomunicaţii, educaţie, sistem de ocrotirii a sănătăţii, cultură şi protecţie a mediului. Urmând principiul durabilităţii, voi consolida patrimoniul nostru istoric, cultural, voi construi viaţa noastră de fiecare zi de aşa manieră ca să ne simţim la noi acasă, în Chişinău, la fel de confortabil şi în siguranţă ca în oricare altă capitală europeană: Paris, Vena, Praga sau Bucureşti.
– Toţi vorbesc de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dar în societatea noastră nu sunt atât de vizibile schimbările care ne-ar apropia de momentul aderării la Uniunea Europeană. Credeţi că Dvs., în calitate de primar general al municipiului Chişinău, veţi putea face lucruri concrete în acest sens?
– Chişinăul este „sortit” să devină locomotiva integrării europene a Republicii Moldova. Atât preţurile, cât şi ambiţiile noastre sunt perfect europene. Doar că realizarea proiectelor personale, de familie, de afaceri sau comunitare trebuie să se întâmple chiar aici la noi, acasă. Aici, la Chişinău, trebuie să am un loc de muncă, să înţeleg că trebuie să mă achit calitativ de obligaţiile de serviciu şi pentru aceasta să fiu bine plătit, ca să nu trebuiască să plec după un salariu mai mare peste hotare. Acasă totdeauna este loc de mai bine. Eu înţeleg că un drum reparat, un teren de joacă pentru copii renovat, o scară la bloc iluminată, un microbuz curat şi confortabil sunt paşii noştri concreţi, de fiecare zi, pe calea integrării europene.
Trebuie schimbată şi starea de lucruri, şi starea de spirit. Europenizarea, pe lângă lucrări din domeniul edilitar, presupune asumarea unei identităţi europeane: un anumit tip de educaţie, comportament şi relaţii umane.
Modul în care folosim potenţialul nostru uman pare o risipă
– Mâine, în premieră, la Chişinău se va marca Ziua Europei. Care este mesajul Dvs. pentru chişinăuieni cu ocazia acestei sărbători?
– Geografic, cultural şi spiritual, suntem europeni. Este un dat al nostru, o moştenire. Nu că ne-ar lipsi banii. Dar modul în care folosim resursele noastre, potenţialul nostru uman, pare o risipă. Un plus de organizare, de responsabilitate personală şi colectivă, un plus de moralitate, iată temele unor idei, unor fapte şi unor rezultate concrete pe care trebuie să le urmărim în viaţa noastră de fiecare zi. Eu îmi doresc şi vă doresc să însuşim metoda şi spiritul lucrului bine făcut.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20545&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=55

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ