Chişinăul i-a cerut explicaţii ambasadorului României.

0
50

Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a atras atenţia asupra comentariilor făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în ajunul Zilei Naţionale a României, comentarii referitoare la inutilitatea Tratatului de Pace dintre Puterile Aliate şi Asociate cu România, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Potrivit respectivului document, “Graniţa dintre România şi URSS este graniţa care a fost convenită între România şi URSS în 1940”.

REFERINŢå. Insistenţa Chişinăului de a introduce o referinţă la Tratatul de la Paris în Acordul de frontieră moldo-român l-a determinat pe ambasadorul României, Filip Teodorescu, să explice, la respectiva conferinţă de presă, de ce România nu poate accepta propunerea părţii moldoveneşti. “România este prima interesată să aibă un Tratat de bază şi un Tratat de frontieră cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenţa părţii moldovene de a introduce prevederi şi referiri de neconceput pentru un stat modern european. Este clar că din 1940 şi până în 1947 România nu a încheiat nici un fel de acord cu URSS în legătură cu o asemenea graniţă. Deci e un fals istoric şi, dacă atunci a fost acceptat, este pentru că România era un stat învins, ocupat şi fără posibilitatea de a-şi apăra interesele sale suverane”, a argumentat ambasadorul Teodorescu. “Este evident că, în anul 2007, acceptarea aceluiaşi fals istoric care s-a făcut în 1947 ar fi cu totul de neconceput”, a adăugat el. Diplomatul român a explicat că Tratatul de la Paris nu mai are valoare juridică, atât timp cât o serie de prevederi nu mai sunt valabile. Tratatul prevede, de exemplu, restricţii, inclusiv militare, pentru România, care între timp a devenit stat membru NATO, “aspect care dovedeşte că acest document aparţine unei epoci care nu mai este actuală”, a menţionat Teodorescu. Potrivit lui, frontierele după cel de-al doilea război mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki şi la acest document trebuie să se facă referire în Acordul de frontieră cu Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Chişinău, ambasadorului României i s-a spus că, “potrivit Convenţiei de la Viena din 1969, cu privire la dreptul tratatelor, şi Convenţiei ONU din 23 august 1978, privind succesiunea statelor la tratate, tratatele care stabilesc frontierele între state poartă un caracter nelimitat în timp şi nici una din părţi, în mod unilateral, nu este în drept să revizuiască prevederile lor (…)Pornind de la aceste premise, partea moldovenească este în aşteptarea explicaţiilor oficiale ale părţii române referitor la cele declarate de Ambasadorul României la Chişinău”.

Aseară, la închiderea ediţiei, şi Preşedinţia de la Chişinău a difuzat o declaraţie în care îi reproşează Ambasadei române de la Chişinău publicarea, în ziarul Timpul, a unui comunicat cu titlul “Televiziunea prezidenţială «NIT» organizează provocări”. Preşedinţia Republicii Moldova precizează că nu dispune de o televiziune proprie şi îi sugerează Ambasadei române să se documenteze mai detaliat asupra realităţilor din ţara în care este acreditată.

Sursa: Jurnal National

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ