Chişinăul îşi reafirmă angajamentul de privatizare a Băncii de Economii

0
37

Chişinăul îşi reafirmă angajamentul de privatizare a Băncii de Economii

Continuarea procesului de pregătire a privatizării Băncii de Economii din Republica Moldova, care dispune de cea mai mare reţea bancară din RM, este o componentă a Memorandumului privind politicile economice şi financiare pentru 2007 convenite de Guvernul moldovean cu FMI.

„Suntem hotărâţi să privatizăm BEM unui investitor bancar strategic, după ce, până la finele anului curent sau, posibil, până la 30 septembrie, 2007, va fi efectuată o evaluare independentă a valorii de piaţă a băncii”, se arată în memorandumul publicat de Guvern şi FMI.

În acest scop, Guvernul a solicitat suportul Corporaţiei Financiare Internaţionale în pregătirea lansării BEM pe piaţă, la scurt timp după finisarea evaluării. „Concomitent, Guvernul şi BNM vor continua să se abţină de la acordarea unui regim preferenţial băncii, inclusiv în ceea ce priveşte impozitarea, reglementarea prudenţială sau accesul la resurse”, se mai arată în document.

La finele anului trecut, compania Deloitte & Touche a fost selectată pentru efectuarea evaluării de piaţă a Băncii de Economii.

Anterior, premierul Vasile Tarlev a declarat că Chişinăul a fost de acord cu condiţia FMI de a privatiza banca, în care statul deţine o cotă de 56% din acţiuni, dar că şi-a rezervat dreptul de a stabili data şi modul în care aceasta va fi deetatizată.

La rândul său, Johan Mathisen, rezidentul FMI la Chişinău afirma că „este necesar ca această insituţie să fie transferată, preferabil, unei bănci străine cu renume, care va aduce tehnologii noi şi va da un plus de capital”.

Statul deţinea, la 1 ianuarie 2006, în Banca de Economii un pachet de 56,13 la sută din acţiuni. BEM are emise 585 691 acţiuni cu valoarea nominală 5 lei acţiunea. Banca de Economii are o reţea de peste 480 de unităţi în Republica Moldova

http://www.basa.md/?c=news&id=320067#320067

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ