Chişinăul liberal

0
43

Interviu cu Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău

La 29 de ani, a devenit primar de capitală. A învins marea bătălie cu comuniştii. Duminică spre miezul nopţii, în faţa sediului Partidului Liberal (PL), s-au adunat sute de persoane care aclamau victoria lui Dorin Chirtoacă, cântau şi au încins chiar hore. Dorin Chirtoacă a ajuns abia în zorii zilei acasă, iar ieri telefonul nu-i mai tăcea. A găsit timp între două întâlniri să vorbească cu JURNALUL. Care va fi primul lucru pe care îl va face la Primărie şi ce înseamnă victoria sa pentru Chişinău, ne spune Dorin Chirtoacă în interviul de mai jos.

– Dle Chirtoacă, de ce crezi că ai câştigat alegerile în municipiul Chişinău?

– Am muncit pentru acest rezultat împreună cu toată echipa şi încă din timpul campaniei electorale am spus că, de fapt, comuniştii n-au nicio şansă în Chişinău. Ştiam că aşa este şi mă bucur foarte mult că acest lucru a fost confirmat la 3 şi 17 iunie. De asemenea, cred că cetăţenii au apreciat faptul că am avut un mesaj deschis, direct, dur poate pe alocuri, însă corect şi bazat pe realităţi, nu pe insinuări. În ansamblu, politica PL, cea de a ne despărţi clar de nomenclatura comunistă, se vede că a fost apreciată de cetăţeni şi asta înseamnă că schimbarea produsă în Chişinău urmează să se realizeze şi la nivel republican în 2009.

– Ce înseamnă victoria ta pentru Chişinău şi pentru R. Moldova în general?

– Înseamnă, în primul rând, o direcţie strategică clară pentru Europa şi acest lucru trebuie să fie confirmat prin fapte şi acţiuni. Dacă până acum actuala guvernare a declarat acest lucru, dar s-a văzut clar că oscilează între Vest şi Est, noi nu avem niciun dubiu în ceea ce priveşte orientarea noastră către UE, implementând standardele europene aici la Chişinău. Asta nu înseamnă că vrem să stricăm relaţiile cu Estul, în special cu vecinii noştri apropiaţi, însă vrem să construim relaţii de bună vecinătate, bazate pe respect reciproc şi pe transparenţă în ceea ce priveşte modul în care sunt construite aceste relaţii. Evident, despre aceste subiecte vom vorbi mai târziu, către 2009. Acum, Chişinăul urmează să probeze că poate implementa proiecte la standardele europene, astfel încât să câştige credibilitatea partenerilor occidentali şi să putem avea investiţii care să ne dezvolte economia.

– Este plauzibil să credem că, odată cu victoria ta, s-a pus cruce comuniştilor?

– Cred că comuniştii înşişi îşi pun cruce prin activitatea pe care o desfăşoară, prin faptul că nu s-au debarasat de mentalitatea totalitară şi au aplicat metode desuete, de tip sovietic, chiar şi în această campanie electorală, nedându-şi seama că cetăţenii au depăşit demult nivelul clasei politice şi au pretenţii mult mai înalte de la liderii din societate. Faptul că au recurs în ultima parte a campaniei la acele atacuri murdare, acuzând PL şi pe mine personal de fel de fel de lucruri pe care nu mi le-am imaginat vreodată, arată că au încercat prin aceeaşi metodă de speriere a societăţii, precum au aplicat-o în 1990, să-şi câştige credibilitatea. Dar minciuna nu mai merge. Mă bucur foarte mult că şi cetăţenii de origine rusă, ucraineană, nu au acordat atenţie� � acelor insinuări care vizau o pretinsă atitudine negativă a mea faţă de minorităţile naţionale. Am crescut printre ruşi şi ucraineni, le port respect şi consider că putem fi cu toţii cetăţeni buni ai R. Moldova.

– Cu ce echipă veniţi la Primăria Chişinău?

– Echipa administraţiei locale din municipiul Chişinău este formată din corpul legiuitor – Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Aici cetăţenii au spus la 3 iunie cine vor fi consilierii municipali şi echipa este practic formată. În ceea ce priveşte aparatul primăriei, vom proceda în conformitate cu legislaţia. Celor care muncesc astăzi în primărie urmează să le trasăm sarcini noi pentru fiecare funcţionar, o fişă de post mult mai clară şi mai fermă, vom cere rezultate şi în măsura în care vom vedea aceste rezultate nimeni nu va trebui să-şi facă griji pentru locul de muncă. Dacă însă rezultatele vor întârzia să apară şi vom descoperi cazuri de corupţie, atunci evident postul va fi eliberat, scos la concurs pe bază de alegeri.

– Cu cine veţi face alianţă în CMC?

– Am spus foarte clar: Partidul Comuniştilor intră în opoziţie. Nu se pune problema vreunei alianţe cu PCRM. În ceea ce priveşte celelalte partide, sper să putem forma o majoritate largă în CMC pentru a munci pe proiecte concrete şi a rezolva problemele cetăţenilor.

– Cum credeţi că veţi conlucra cu autorităţile centrale?

– Vom solicita să avem o relaţie de cooperare, de respectare a autonomiei locale, bazată pe lege şi mizăm pe o competiţie între Primărie şi Guvern, în aşa fel încât cetăţenii să vadă pentru 2009 şi 2011 care corp administrativ îşi face datoria mai bine.

– Care va fi primul lucru pe care o să-l faceţi la primărie?

– Vom încerca să rezolvăm problema transportului public, pentru că aceasta afectează în fiecare zi cetăţenii. În primul rând, vom crea condiţii transportatorilor privaţi ca aceştia să nu stea cu frica în sân şi să poată investi în unităţi de transport mai noi, mai confortabile. De asemenea, prin reglementarea traficului şi prin ameliorarea situaţiei la parcul urban de autobuze şi troleibuze care, din păcate, nu se ridică în niciun fel la minimul de standarde în ceea ce priveşte transportul.
– De ce ai decis la 29 de ani să intri în această cursă electorală nebună? Cu recomandările tale şi cu diplomele de la Bucureşti şi Sorbona, puteai să pleci în lumea mare…

– Întotdeauna am pledat pentru revenirea tuturor celor care învaţă peste hotare la Chişinău şi pentru implicarea celor care-şi fac studiile aici în vederea producerii schimbării din interior. Dacă nu ne implicăm noi, altcineva din afară nu poate schimba situaţia. Foarte mult depinde de deciziile care se iau aici.

– Eşti perceput ca un nou tip de lider politic în R. Moldova. Ce şanse crezi că are Chişinăul şi R. Moldova acum şi pe ce ar trebui să mizeze?

– Trebuie să mizăm pe deschidere, pe transparenţă, pe corectitudine, pe simplitate, pe seriozitate, pe sinceritate şi toate acestea automat îi vor deschide şi pe cetăţeni către noi. Până acum, opacitatea, izolarea clasei politice în sfera proprie de interese, jocurile de culise, contradicţia dintre fapte şi declaraţii au determinat o mare deziluzie şi dezamăgire din partea cetăţenilor. Europa merge, din ce în ce mai mult, pe ideea unor politicieni profesionişti care sunt oameni simpli, care au învăţat o meserie, dar în acelaşi timp s-au implicat în viaţa publică, au deprins această meserie şi o fac cu demnitate. Practic, în Europa era oligarhilor în politică a cam apus.

– Nu ţi se pare plictisitor să stai numai prin şedinţe la primărie?

– Nici nu se pune problema să stau numai în şedinţe. Şedinţele vor fi cât se poate de scurte şi vom avea foarte multă muncă de teren, foarte multe întâlniri cu cetăţenii. Vom încerca să avem o activitate dinamică. După ce vom vedea că lucrurile merg bine, o să vedem dacă o să ne permitem să stăm şi prin birouri.

– Cum au reacţionat părinţii tăi la victorie?

– Cu bucurie pe de o parte şi cu îngrijorare pe de altă parte. Cu bucurie, pentru că evident şi-au dorit şi ei schimbarea. Cu îngrijorare, pentru că ei au fost implicaţi în procesul de luptă anticomunistă dintotdeauna şi aceasta a creat destule probleme familiei noastre. Acest lucru le trezeşte îngrijorare în ceea ce priveşte securitatea, sănătatea şi celelalte aspecte pe care le implică lupta cu un regim, în special cel care reprezintă continuitatea celui totalitar din perioada sovietică, care a recurs la crimă pentru a se putea menţine la putere.

– Există un precedent peste Prut: Traian Băsescu a fost mai întâi primar de Bucureşti şi acum este preşedinte al României. Ţinteşti şi tu Preşedinţia R. Moldova?

– Deocamdată avem de rezolvat problemele Chişinăului la primărie. Fiecare persoană are dreptul la activitatea din trecut, prezent şi viitor. Pe viitor vom discuta.

– Mulţumim!

autor:Raisa LOZINSCHI

sursa:http://www.jurnal.md/article/3436/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ