Chișinăul pune la zid Moscova după parada de pe 9 mai din Tiraspol

0
188
Tehnica militară rusă a fost la rândul ei prezentă la paradă - lucru de la care partea rusă a declarat că se va abține

Parada Victoriei organizată luni la Tiraspol nu a lăsat rece Chișinăul care condamnă prezența trupelor rusești dislocate ilegal în acea zonă 

Printr-un comunicat de presă remis de MAEIE (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova), Chișinăul se arată surprins de decizia părții rusești de a aduce soldați în capitala regiunii transnistrene, Tiraspol, pentru a celebra Ziua Victoriei în data de 9 mai. Astfel, în ziua în care rușii celebrează învingerea nazismului, Tiraspolul a fost asaltat de soldați ruși care au mărșăluit pe străzi, această desfășurare de forțe venind în ciuda declarațiilor Federației Ruse care s-a angajat să se abțină de la manifestări de acest fel. Mai mult, spune Andrei Galbur, Ministrul moldovean de Externe, această manifestație încalcă prin natura ei suveranitatea statului moldovean și, deci, contravine și normelor dreptului internațional.

Tehnica militară rusă a fost la rândul ei prezentă la paradă - lucru de la care partea rusă a declarat că se va abține
Tehnica militară rusă a fost la rândul ei prezentă la paradă – lucru de la care partea rusă a declarat că se va abține

Pe lângă membrii acestui așa-numit ”contingent de menținere a păcii” au mai fost prezenți la paradă și soldați ai Ministerului transnistrean de Interne, ai Ministerului Apărării și ai Serviciului transnistrean de securitate care este, în fapt, o ramură a KGB (numit în prezent FSB). Se constată că discuțiile avute înaintea zilei de 9 mai între partea moldoveană și cea rusă nu au dus la rezultatul dorit de partea moldoveană ale căror cereri au fost ignorate. Rămâne de văzut dacă membrii comunității internaționale se vor sesiza asupra acestor noi încălcări flagrante ale Federației Ruse asupra suveranității Republicii Moldova.

Surse: mediafax.ro, publika.md, timpul.md

Sursă foto: publika.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ