Chişinăul rămâne în continuare fără viceprimari

0
26

Consiliul Municipal Chişinău rămâne în continuare fără preşedinte, iar Capitala fără viceprimari.
Consilierii celor patru partide care au format alianţa noncomunistă – Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Popular Creştin Democrat – nu au reuşit să-şi aleagă preşedintele şi viceprimarii municipiului.

De fapt, problema alegerii preşedintelui Consiliului Municipal şi a viceprimarilor nici nu a fost inclusă pe agendă, după ce s-a constatat că alianţa noncomunistă nu dispune de numărul necesar de voturi.

La şedinţă au venit doar 25 de consilieri din cei 26 care ar fi asigurat majortatea necesară, unul dintre ei îmbolnăvindu-se.

Fricţiuni politice

Refuzul de a pune în discuţie votarea preşedintelui Consiliului Municipal şi a viceprimarilor Capitalei a provocat nemulţumirea şi criticile consilierilor Partidului Comuniştilor.

„Nici până astăzi Consiliul nu are ales un preşedinte, nu este numit nici un viceprimar, toate sectoarele din municpiu au în frunte pretori interimari care ştiu bine că mâine vor trebui să plece.”, spune consiliera PCRM, Svtlana Popa.

Să ne rugăm Domnului ca la viitoarea şedinţă să fim toţi sănătoşi, întregi ca să venim şi să rezolvăm şi problema aceasta

Mihai Ghimpu

„Aparatul Primăriei nu ştie ce are de făcut. În aceste condiţii coaliţia doar mimează activitatea. Exact aceasta se întâmplă şi în şedinţa de astăzi, lucru faţă de care fracţiunea noastră îşi exprimă dezacordul total şi nu doreşte să participe la astfel de spectacole.”

În urma acestei declaraţii consilierii comunişti au părăsit sala de şedinţe.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu pare a fi însă la fel de pesimist în ceea ce priveşte starea de lucruri din Consiliul Municipal.

„Cel mai important este ca Consiliul să rezolve problemele cetăţenilor. Oricum, o soluţie există pentru cazul când Consiliul nu are un preşedinte ales: se alege un preşedinte al şedinţei şi se discută şi se adoptă decizii.”, a declarat Mihai Ghimpu.

„Sigur, această problemă trebuie rezolvată. Legea prevede un preşedinte permanent. Acuma, să ne rugăm Domnului ca la viitoarea şedinţă să fim toţi sănătoşi, întregi ca să venim şi să rezolvăm şi problema aceasta.”

Perdant – cetăţeanul

Dar cine are de câştigat sau de pierdut în urma situaţiei ce s-a creat în Consiliul Municipal Chişinău?

Perdant este şi primarul Dorin Chirtoacă care nu poate lucra, nu poate lucra eficient pentru că el trebuie să delege o parte din funcţii viceprimarilor şi aceştia să se apuce serios de treabă

Arcadie Barbăroşie, Institutul de Politici Publice

„Cel mai mare perdant în toată afacerea asta este cetăţeanul oraşului Chişinău, deoarece Consiliul trebuie să ia decizii importante de ordin financiar, trebuie votat bugetul pentru anul viitor etc. Toate aceste decizii trebuie adoptate urgent, acum în toamnă.”

„Or, consiliul nu este operaţional. Perdant este şi primarul Dorin Chirtoacă care nu poate lucra, nu poate lucra eficient pentru că el trebuie să delege o parte din funcţii viceprimarilor şi aceştia să se apuce serios de treabă.”, spune Arcadie Barbăroşie de la Institutul de Politici Publice.

Votarea preşedintelui Consiliuilui Municipal şi a viceprimarilor Capitalei pare să fie împiedicată de faptul că cele patru partide care au creat alianţa necomunistă dispun de o majoritate la limită de 26 din totalul de 51 de consilieri şi în fiecare şedinţă unul sau doi din ei lipseste din diferite motive.

Reprezentanţii AMN, PD şi PPCD s-au pronunţat pentru atragerea în alianţă şi a celor cinci consilieri social-democraţi care ar asigura o majoritate confortabilă.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, sugerase că va accepta lărgirea coaliţiei numai dacă social-democraţii nu vor cere funcţii înalte, cum ar fi cea de viceprimar, în viitoarea administraţie a municipiului.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070830_moldova_consiliu_viceprimari.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ