Chişinăul respinge comunismul.

0
43

Dorin Chirtoacă a câştigat detaşat în majoritatea sectoarelor şi suburbiilor
Deşi a fost susţinut masiv de partidul de guvernământ, Veaceslav Iordan a avut un mic avantaj doar la Condriţa, Vadul lui Vodă şi Cruzeşti
De la 1990 încoace, Partidul Comuniştilor nu a reuşit niciodată să câştige alegerile în capitală

De ieri, capitala are un nou primar în persoana tânărului liberal, de nici 29 de ani, Dorin Chirtoacă, ales de 61,17% din alegătorii municipiului.

Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile detaşat în majoritatea sectoarelor şi suburbiilor. Contracandidatul său, susţinut de partidul de guvernământ, a acumulat 38,83% din voturi şi a avut un mic avantaj doar la Condriţa, Vadul lui Vodă şi Cruzeşti. Analiştii politici au comentat votul din capitală ca fiind mai curând unul anticomunist, optând pentru schimbarea clasei politice, decât unul de încredere acordat unui tânăr. Aceiaşi analişti califică evenimentul drept foarte important şi spun că impactul se va resimţi în special la alegerile parlamentare din 2009.

De remarcat că, de la 1990 încoace, Partidul Comuniştilor nu a reuşit niciodată să câştige alegerile în capitală. Amintim că pe 3 iunie, în primul tur, Veaceslav Iordan obţinuse 27,6% din voturi, iar Dorin Chirtoacă – 24,3%. Ulterior, majoritatea candidaţilor de orientare democrată şi-au declarat sprijinul pentru Chirtoacă în cel de-al doilea tur de scrutin.

Duminică, turul doi de scrutin s-a desfăşurat şi în alte 471 din cele 898 de localităţi ale R. Moldova. Cele mai multe mandate de primar a acumulat PCRM – 105, care, însumate cu cele din primul tur, ajung la cifra de 328 de mandate. Candidaţii Alianţei „Moldova Noastră” au câştigat alegerile în 94 de localităţi ajunând astfel la un număr general de 155 de primari. Urmează Partidul Democrat care a obţinut 51 (78) de mandate, Partidul Popular Creştin Democrat – 42 (62) de mandate, Partidul Social-Liberal – 8 (26), Partidul Democraţiei Sociale – 15 (25) de mandate. 19 mandate de primar a obţinut Partidul Popular Republican, 17 – Partidul Social-Democrat, 14 – Uniunea Centristă din Moldova, 12 – Partidul Liberal etc. În timp ce alte 135 de mandate au acumulat candidaţii independenţi.

Valentina Basiul,

TIMPUL

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ