Chişinăul şi Moscova au găsit o nouă pârghie de presiune asupra Transnistriei, titrează presa rusă

0
45

„Chişinăul şi Moscova au găsit o nouă pârghie de presiune asupra Transnistriei.”, scrie Nezavisimaia gazeta. În săptămâna trecută a fost deschis un nou gazoduct de presiune înaltă Tocuz-Căinari-Mereni, care permite furnizarea gazelor ruseşti în Moldova, ocolind teritoriul nerecunoscutei republici. Odată cu darea în exploatare, Rusia si Moldova pot sa decupleze fără nici o grija Transnistria de la gazul rusesc.

Miniştrii şi preşedintele ţării au declarat în cadrul unei şedinţe de lucru la faţa locului că acest obiectiv este unul strategic pentru ţară, fără a menţiona dacă construcţia are vreo legătură cu problema transnistreană. S-a anunţat doar că gazoductul va satisface în întregime necesităţile capitalei şi ale mai multor localităţi din raioanele Anenii Noi, Căuşeni şi Ialoveni.

Experţii nu exclud posibilitatea ca „argumentul debranşărilor” să fie pus pus în acţiune în cadrul dialogului cu regimul de la Tiraspol. Ultimele luni au însemnat pentru relaţiile dintre Moscova şi Chişinău o ameliorare considerabilă. Rusia a rezolvat problema reluării importurilor de vinuri moldoveneşti, iar în iulie a început exportul de energie electrică rusă spre UE de la centrala de la Cuciurgan, notează cotidianul rus.

În acelaşi timp, se constată o răcire în raporturile dintre Moscova şi Tiraspol. În situaţia creată este suficient să fie oprită conducta magistrală pentru ca Transnistria să rămână fără gaze naturale.

Gazoductul Tocuz-Căinari-Mereni are o lungime de 62,5 km şi o capacitate de transportare de 800 mln. metri cub pe an. Construcţia a fost executată într-un termen record: din februarie şi până în prezent şi a costat circa 200 mil. lei.

Sursa:http://www.conflict.md/stiri.php?ID=2802

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ