Cimișlia, încă un pas spre Reunire

0
77
  1. Cimișlia, încă un pas spre Reunire

Consiliul raional Cimișlia a adoptat vineri o decizie prin care se recunoaște valabilitatea Actului Unirii din 27 martie 1918 a Basarabiei cu România. Totodată, autoritățile locale recomandă tuturor localităților din componența raionului să deruleze acțiuni pentru a marca Centenarul Unirii.

http://infoprut.ro/50276-cimislia-inca-un-pas-spre-reunire.html

 

  1. O zi importantă: Astăzi marcăm 28 de ani de la adoptarea Declarației de suveranitate a Republicii Moldova

Pe data de 23 iunie marcăm Ziua suveranității Republicii Moldova. La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat Declarația de suveranitate.

Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţilor, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic de atunci. Estonia prima şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Declaraţia de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a fost precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.

https://www.timpul.md/articol/o-zi-importanta-astazi-marcam-28-de-ani-de-la-adoptarea-declaraiei-de-suveranitate-a-republicii-moldova-132219.html

 

  1. Rezoluție ONU privind retragerea trupelor militare străine din Republica Moldova. Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Agerpres.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/rezolutie-onu-privind-retragerea-trupelor-militare-straine-din-republica-moldova-reactia-mae-951926

 

  1. Reacții DURE din exterior după anularea alegerilor: „Doar într-o țară autoritară, justiția poate ignora voința poporului”

Invalidarea alegerilor locale de la Chișinău trezește multe semne de întrebare. Această decizie afectează democrația și nu reprezintă voința cetățenilor. O spun deputați europeni și reprezentanții partenerilor externi ai Republicii Moldova, care se arată îngrijorați de situația creată după anularea alegerilor.

http://www.jurnal.md/ro/news/6f58b3806e613980/reactii-dure-din-exterior-dupa-anularea-alegerilor-doar-intr-o-tara-autoritara-justitia-poate-ignora-vointa-poporului.html

 

  1. Cinstirea eroilor români căzuți în bătalia de la Țiganca

În anul Centenarului, Asociația “Frații Golescu” pentru românii de pretutindeni, a organizat pe 22 iunie un pelerinaj la Cimitirul de onoare al eroilor români de la Țiganca, din Republica Moldova.

https://romanialibera.ro/aldine/cinstirea-eroilor-romani-cazuti-in-batalia-de-la-tganca-736831

 

  1. Uniunea Salvaţi România condamnă confiscarea voturilor din Republica Moldova

Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de situația din capitala Republicii Moldova şi condamnă cu fermitate furtul voturilor cetăţenilor de către forţele oligarhice şi pro-ruse de la Chişinău.

http://medianews.md/politic/item/10430-uniunea-salvati-romania-condamna-confiscarea-voturilor-din-republica-moldova

 

  1. Pavel Filip: Pentru prima dată Republica Moldova îşi poate controla integral teritoriul. „Şi nu ne vom opri aici”

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare şi protejare a integrităţii ţării. Declaraţia a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă.

http://tvrmoldova.md/actualitate/pavel-filip-pentru-prima-data-republica-moldova-isi-poate-controla-integral-teritoriul-si-nu-ne-vom-opri-aici/

 

  1. În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro

Pentru Republica Moldova, acordul de asociere cu Uniunea Europeană însemnă dezvoltarea economică şi atragerea de investiţii. Oportunităţile şi beneficiile primilor patru ani de asociere se simt în creşterea economică semnificativă. Experţii spun ca economia ţării a fost resuscitată, având în vedere că aceast document a fost semnat exact în ajunul uneia din cele mai profunde crize prin care a trecut Republica Moldova.

http://tvrmoldova.md/ue-si-republica-moldova-asociere-4-ani/in-ultimii-ani-republica-moldova-a-primit-de-la-ue-granturi-de-peste-800-de-milioane-de-euro/

 

  1. În anul Centenarului unim profesorii din România, Cernăuţi şi Republica Moldova la Spartachiadă

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, afiliată Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează şi în acest an ”Spartachiada Profesorilor”, care a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul din acest an se desfășoară sub egida Centenarului Marii Uniri, motiv pentru care în concurs s-au înscris şi colegi din învăţământ din Cernăuţi – Ucraina, precum şi din Republica Moldova.

http://www.suceavasji.ro/in-anul-centenarului-unim-profesorii-din-romania-cernauti-si-republica-moldova-la-spartachiada/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ