Cimișlia a semnat pentru Reîntregire

0
201

 

 1. Unirea cu România, votată și în sudul Rep. Moldova. Cimișlia a semnat pentru Reîntregire

Consiliul Local Cimișlia a votat vineri Declarația de Unire cu România. Localitatea de la sud devine, astfel, a 30-a unitate administrativ-teritorială din Republica Moldova care își afirmă adeziunea la Țară. De asemenea, tot în orașul Cimișlia, anul 2018 devine Anul Centenarului.

http://infoprut.ro/49283-unirea-cu-romania-votata-si-sudul-rep-moldova-cimislia-semnat-pentru-reintregire.html

 

 1. Trușeni vrea UNIRE. Sătenii organizează adunare pentru a vota Declarația

Conducerea primăriei comunei Trușeni din municipiul Chișinău tergiversează procesul de semnare a Declarației de UNIRE. Mesajul a fost transmis de către Alexandru Madan, locuitor al comunei Trușeni, care explică care va fi procedura de semnare a Declarației de UNIRE, în cazul în care aceasta nu va fi votată de primar și consilierii locali.

http://10tv.md/2018/02/16/truseni-vrea-unire-satenii-organizeaza-adunare-pentru-vota-declaratia/

 

 1. Orheiul susține Reîntregirea. Comuna Vatici a semnat Declarația de UNIRE

Prima comună din raionul Orhei a votat Declarația de Unire. Comuna Vatici este cea de-a 31 localitate care își oficializează dorința de revenire în vechile hotare ale țării. Declarația de Unire a fost semnată de primarul comunei Vatici, Ruslan Vasca, secretarul Maria Gînco și de către cei 11 consilieri locali.

http://10tv.md/2018/02/16/orheiul-sustine-reintregirea-comuna-vatici-semnat-declaratia-de-unire/

 

 1. #34 Satul Chetrosu, Declarație de Unire cu adresare la Parlamentele celor două maluri de Prut

O nouă Declarație de Unire, a 34-a, vine din satul Chetrosu, raionul Drochia. Documentul semnat de Consiliul Sătesc al localității se constituie într-un demers adresat Președinției și Parlamentul României, dar și Legislativului de la Chișinău.

https://deschide.md/ro/stiri/social/26454/34-Satul-Chetrosu-Declara%C8%9Bie-de-Unire-cu-adresare-la-Parlamentele-celor-dou%C4%83-maluri-de-Prut.htm

 

 1. Primarul de Băcioi, viceprimarul și șapte consilieri locali din Partidul Liberal, au aderat la Partidul Unității Naționale

Primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, viceprimarul și șapte consilieri locali, toți din Partidul Liberal, au aderat la Partidul Unității Naționale. Anunțul a fost făcut de președintele Organizației municipale Chișinău a Partidului Unității Naționale în cadrul unei conferințe de presă.

http://unimedia.info/stiri/primarul-de-bacioi–viceprimarul-si-sapte-consilieri-locali-din-partidul-liberal–au-aderat-la-partidul-unitatii-nationale-148221.html

 

 1. Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa îi scriu ministrului învățământului de la Kiev cerând renunțarea la învățământul în așa zisa limbă moldovenească

Ne exprimăm în mod repetat ferma convingere că această abordare perfidă şi duplicitară a problematicii învăţământului în limba română din Ucraina nu contribuie şi nu corespunde actualelor tendinţe de decomunizare a statului ucrainean, precum şi relaţiilor de bună vecinătate dintre state, şi reformării sistemului ucrainean de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, fapt pentru care solicităm Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina să ia măsuri concrete în acest sens, se arată în mesajul transmis ministrului învățământului de la Kiev și preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/asociatii–ambasade/26989-2018-02-16-08-08-47.html

 

 1. Chirtoacă: Dacă nu va fi altă cale de unire, vom lua cu asalt Prutul cum au luat nemţii cu asalt Zidul Berlinului

După ce şi-a anunţat demisia de la şefia Primăriei Chişinău, Dorin Chirtoacă a salutat gestul primarilor (din 31 de localităţi) care au semnat declaraţiile simbolice de unire cu România, dând de înţeles că aceasta ar fi unica soluţie corectă pentru viitorul Republicii Moldova.

http://adevarul.ro/moldova/politica/chirtoaca-nu-alta-cale-unire-vom-lua-asalt-prutul-luat-nemtii-asalt-zidul-berlinului-video-1_5a86de87df52022f75a08222/index.html

 

 1. Republica Moldova: Dorin Chirtoacă renunţă la funcţia de primar general al municipiului Chişinău

Dorin Chirtoacă a anunţat vineri – într-o conferinţă de presă – că îşi dă demisia din funcţia de primar general al municipiului Chişinău în semn de protest şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/02/16/republica-moldova-dorin-chirtoaca-renunta-la-functia-de-primar-general-al-municipiului-chisinau–56635

 

 1. UE va finanţa lucrările de renovare şi dotare a spitalului din Anenii Noi

Încă un spital din Republica Moldova va fi renovat cu bani europeni. Este vorba de unitatea medicală din Anenii Noi. Lucrările vor avea loc în cadrul proiectului transfrontalier Republica Moldova-România. Programul include şi renovarea a două spitale din România. Bugetul total al proiectului este de 1,3 milioane de euro.

http://tvrmoldova.md/social/ue-va-finanta-lucrarile-de-renovare-si-dotare-a-spitalului-din-anenii-noi/

 

 1. 66% dintre mărfurile din Republica Moldova au ajuns pe piaţa din UE, în 2017

Cresc pe zi ce trece exporturile de mărfuri şi produse din ţara noastră. În 2017, acestea s-au majorat cu aproape 19 la sută, faţă de 2016, şi au ajuns la 2,4 miliarde de dolari. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că România continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova.

http://tvrmoldova.md/economic/66-dintre-marfurile-din-republica-moldova-au-ajuns-pe-piata-din-ue-in-2017/

 

 1. Înfrăţirea municipiilor Comrat şi Turda din România, un semn de bun augur

Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat din unitatea teritorial-autonomă găgăuză, Republica Moldova, şi Cristian Matei, primarul municipiului Turda din judeţul Cluj, România, au semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, Acordul de colaborare reciproc avantajoasă între cele două localităţi.

Şi primarul de Turda, Cristian Matei, şi-a exprimat satisfacţia de pe urma stabilirii relaţiilor de cooperare între cele două municipii, precizând că ele urmează să se dezvolte în cele mai diverse domenii: administrarea publică locală, economie, învăţământ, cultură, tineret, sport, turism etc.

http://gazetadesud.md/infratirea-municipiilor-comrat-si-turda-din-romania-un-semn-de-bun-augur/

 

 1. Salonul VINVEST aduce în anul Centenar o unirea a vinurilor

300 de sortimente excepţionale de vin, unele în premieră națională, vor fi expuse și degustate la a XV-a ediție a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST 2018.
În anul Centenarului Marii Unirii, organizatorii VINVEST, CCIAT și ADAR vă dau întâlnire la Timişoara, la cel mai mare eveniment dedicat vinului și unul dintre cele mai vechi şi de tradiţie evenimente din România, Salonul Internațional de Vinuri – VINVEST ediția a XV-a, care va avea loc în perioada 30 martie – 1 aprilie 2018 la Centrul Regional de Afaceri Timişoara.

https://www.banatulazi.ro/salonul-vinvest-aduce-in-anul-centenar-o-unirea-a-vinurilor-foto/

 

 1. Scrisoarea studenților basarabeni, despre Marea Unire

Între numeroasele documente ale anului istoric 1918, aflate în arhiva istorică a Muzeului „Prima Școală Românească” de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului se găsește și un impresionant document emis pentru brașoveni, în 2 aprilie 1917, a doua zi de Paști, de studenții basarabeni, prin care își exprimă bucuria unirii Basarabiei cu România.

http://ziarullumina.ro/scrisoarea-studentilor-basarabeni-despre-marea-unire-130824.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ