Cimitirul de la Ţiganca – alături de eroii români

0
51

Cruce
Săptămâna trecută, de ziua Înălţării Domnului, la Cimitirul de Onoare de la Ţiganca a fost oficiată Sfânta Liturghie, pentru comemorarea ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi, împreună cu părintele Petru, reprezentant al Patriarhiei Bulgariei la Bucureşti. La eveniment au fost prezenţi o delegaţie de la Ambasada României la Chişinău, condusă de Excelenţa Sa, Filip Teodorescu, oameni de cultură, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Ştefan Secăreanu, precum şi localnicii din satele din împrejurimi. În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Petru a spus că a fost „o datorie a noastră să le aducem un omagiu acestor ostaşi, care şi-au apărat Patria, neamul şi credinţa, care au ştiut să se ajute unul pe altul în cele mai grele momente şi au ştiut cu cea mai mare dârzenie să apere neamul românesc”. Preoţii s-au rugat pentru pomenirea eroilor din Republica Moldova şi din România, dar şi din Europa. „Am venit să fim alături de martirii noştri, să-i cinstim, ştiind că au murit cu sufletul spre Dumnezeu, spre ţară şi cu încrederea că urmaşii nu vor uita sacrificiul lor”, a menţionat Filip Teodorescu.

Spiridon Grebincea, preşedintele Frăţiei Ortodoxe din Cania, raionul Cantemir:
„Această zi este de o importanţă majoră pentru poporul român, deoarece eroii neamului nostru s-au jertfit pentru urmaşi, pentru suflarea românească din Basarabia. Frăţia noastră ortodoxă, de aici, se ocupă de amenajarea acestui cimitir, deoarece vrem să-l menţinem pentru a cinsti memoria celor care au luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub jugul bolşevic”.
Protoiereul Mihail Grebincea, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Antoneşti, raionul Cantemir:
„Cu mare bucurie am venit la Cimitirul de Onoare de la Ţiganca, al eroilor români, deoarece ei sunt acei care s-au jertfit pentru neamul românesc. Cu părere de rău, acest cimitir este neîncăpător pentru zecile de mii de ostaşi români care s-au jertfit pentru unificarea poporului român. Sperăm ca pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor cu suflet mare, să reuşim să inaugurăm astfel de cimitire şi în alte oraşe sau comune ale Basarabiei. Pentru că ei merită să fie pomeniţi şi de acolo, de sus, ei aşteaptă acest lucru”.
Tudor Ghiţiu, Cahul:
„Am venit, împreună cu toţi enoriaşii de aici, ca să-i putem cinsti pe eroii români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial pe pământul Basarabiei. Este de datoria noastră să venim, pentru a-i comemora pe ostaşii noştri români, nu trebuie să uităm că suntem un neam unitar, deoarece provenim din aceeaşi rădăcină românească”.
Ion Ţurcanu, satul Cania:
„Este o zi a eroilor români, care au căzut în lupte crâncene aici, în Basarabia. Ne străduim să venim, de câte ori putem, în acest loc ca să-i pomenim pe cei care şi-au dat viaţa pentru binele nostru”.
Lidia Popa, Cahul:
„Este un lucru binevenit din partea statului român, deoarece trebuie să fie un loc anume unde am putea veni şi să cinstim memoria acelor ostaşi care au avut curajul să se ridice împotriva ocupanţilor sovietici”.
Cimitirul, reconstruit cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor al Guvernului României, a fost sfinţit la 1 iunie, tot de Înălţarea Domnului, acum un an.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20824&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=FiatLUX&num=21

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ