(foto) Cimitirul Eroilor din Chişinău

9
295

Cimitirul eroilor din Chişinău a fost amenajat în perioada interbelică pentru a adăposti osemintele militarilor români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. De forma unui poligon neregulat cu suprafaţa de 2,4 ha, cimitirul avea în centru o capelă î n stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele de morminte – cu 136 morminte (individuale şi comune) în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi 2 cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.
După anul 1941 aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial.
Cimitirul a funcţionat până în anul 1959. În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, alături de alte edificii mai noi, cum ar fi un complex locativ, un centru comercial („Jumbo”) şi, până nu demult, Institutul de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc” (demolat la sfârşitul anului 2007).

Foto din revista ,,Basarabia” 21 mai 1942

anul 1942

anul 1942

anul 1942

regele Mihai, regina mamă Elena şi Mihai Antonescu

în perioada sovietică

în prezent

cimitirul-eroilor-chisinau1

surse: once.ro, oldchisinau.com, jurnal.md

9 COMENTARII

 1. Da e cutremurător ce se întîmplă și trăim acum aici doar din cauză că:
  În Basarabia, poporul e împărțit în 3 tabere:
  1. Românii: Basarabeni
  2. Moldovenii mankurți- cu creerul spălat.
  3. Rusofoni, Ukraineni, Bulgari: schinul din c….ul calulului.
  Mă scuzați dar asta i adevărul, am un mesaj față de moldovenii mankurți, Vă rog veniți mai repede în tabăra Românilor Basarabeni, căci dacă Rusofonii se înmulțesc schinul o să treacă în c…..ul vostru.
  Sper să fiu înțeles corect.

 2. Privitor la cimitir, acolo se mai poate cit de cit de restabilit, centrul comercial este alături locul este gol, dacă autoritățile se vor gîndi ar fi posibil de retrezit amintirea acelor eroi care au căzut.
  Sper sa fiu înțeles.

 3. „Românul din Est ” să spunem MANKURŢILOR ce au făcut Călăii Ocupanţi Ruşi din Cimitirul Militar ROMÂNESC din Tighina!
  Cimitirul „General DRAGALINA” al EROILOR români din Tighina a fost ras de pe faţa pământului de buldozerele transnistrene !

  „În luna februarie 2007, sub paza miliţienilor transnistreni, au fost scoase toate crucile din cimitirul soldaţilor români de la Tighina şi a fost nivelat terenul. Apoi a fost adus pământ pentru înălţarea nivelului solului. Osemintele ostaşilor români nu au fost exhumate. Excavatoarele şi buldozerele prezente indicau cât se poate de clar intenţia fermă a Tiraspolului de a şterge de pe faţa pământului orice dovadă a fostului cimitir General Dragalina.
  Autorităţile transnistrene nu au efectuat exhumări ale rămăşiţelor soldaţilor români – s-au rezumat la îndepărtarea crucilor .
  Osemintele ostasilor romani au fost profanate prin lucrarile executate deasupra lor, identitate eroilor fiind pierduta definitiv.

  Crucile EROLIR ROMANI au fost depozitate la marginea fostului cimitir, lângă grămezi de gunoaie.

  În fostul cimitir, înţesat de miliţieni transnistreni, basculantele au adus pământ pentru a ridica nivelul solului. Astfel a dispărut orice urmă a prezenţei fostului cimitir militar românesc.”

LĂSAȚI UN MESAJ