Cimitirul "General Dragalina" din Tighina a dispărut

0
54

Administraţia separatistă din Transnistria a pus, la sfârşitul săptămânii trecute, piatra de temelie a paraclisului „în memoria soldatului eliberator rus”, în cadrul unei ceremonii festive, pe locul fostului cimitir „General Dragalina” din suburbia Borisov a Tighinei, informează Rompres. La ceremonie au participat liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, alţi reprezentanţi ai aşa-ziselor Parlament şi Guvern din Transnistria, comandantul forţelor ruse de menţinere a păcii din regiune, oficiali ai ambasadelor Rusiei şi Ucrainei în Republica Moldova.

Consilierul ambasadorului rus în Republica Moldova, Evgheni Lapustun, a mulţumit autorităţilor municipiului Tighina pentru „grija manifestată faţă de memoria soldaţilor ruşi căzuţi, în diferite perioade istorice, pe aceste meleaguri”. Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov a apreciat ridicarea acestui memorial al gloriei militare ca pe o restabilire a adevărului istoric. „Nu va fi un moment dedicat doar ostaşilor, ci şi relaţiilor eterne dintre Rusia, Ucraina şi Transnistria, pentru că fiii acestora au apărat pământul pe care ne aflăm”, a spus Smirnov.

Conform datelor Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în oraşul Tighina existau, în perioada 1941-1944, două cimitire de război în care erau înhumaţi 372 de militari: 351 în Cimitirul Eroilor „General Dragalina” (319 militari români identificaţi, 14 neidentificaţi şi 13 prizonieri sovietici) şi 21 în Cimitirul parohial din oraş (13 militari români, dintre care 11 identificaţi, şi opt militari germani).

Un nou plan rusesc de rezolvare a fost catalogat deja drept „Memorandumul Kozak-2” şi urmăreşte federalizarea Republicii Moldova, semnarea unei declaraţii de pace între Voronin şi liderul separatist Igor Smirnov, prin care Chişinăul ar recunoaşte Guvernul de la Tiraspol, dizolvarea Parlamentului moldovean şi convocarea alegerilor anticipate la care să participe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Conform acestei iniţiative, negociate cu Moscova de Mark Tkaciuk, consilierul lui Voronin pe politica internă, şi de ministrul reintegrării Vasile Sova, Transnistriei urmează să-i revină 18-19 locuri în Parlamentul de la Chişinău, precum şi un post de prim-vicepremier în Guvernul moldovean şi posturi de miniştri adjuncţi în toate ministerele. Republica Moldova se obligă, în schimb, să garanteze Rusiei că va rămâne o ţară neutră, nu va adera în veci la NATO şi nu va accepta alte trupe decât cele ruseşti pe teritoriul său.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20378&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=51

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ