Cine a sacrificat Marea Unire?

0
54

Mihai Viteazu
90 de ani în urmă la Alba Iulia s-a împlinit din nou realizarea lui Mihai Viteazul de la 1600, reîntregirea provinciilor româneşti într-un stat unitar, regatul României. Păcat, desigur, că alegerile parlamentare din România de astăzi au fost puse pe 30 noiembrie. În felul acesta şi masmedia, şi societatea civilă, şi partidele politice vor cam uita să amintească poporului român semnificaţiile istorico-politice ale Actului Unirii de la 1 decembrie 1918, votat în inima Ardealului dacic. Vor avea loc mai multe sesiuni ştiinţifice. Se vor ţine şi manifestări civice. Vor avea loc şi parade militare, dar închinate Zilei României, nu Actului Unirii. Şi Basarabia şi Bucovina iar vor fi uitate de către guvernanţi. Marea Unire iar nu va ajunge la cetăţeni din motivele pe care, se vede, proprietarii de

televiziuni le ştiu. Se pare că nu doar ratingul este de vină. După felul cum şi Parlamentul României a „uitat” să ţină în ziua de 27 martie 2008 o şedinţă solemnă închinată aniversării celor 90 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Actului Unirii de la 27 martie 1918 (deşi i s-a cerut cu insistenţă de către basarabeni acest lucru) există, totuşi, o putere deasupra partidelor politice din România care le forţează să „uite” şi fapta lui Mihai Viteazul de la 1600, şi pe cea a provinciilor româneşti de la 1918. Tot acea putere a permis condamnarea pactului dintre Hitler şi Stalin, dar nu şi lichidarea, până la 27 august 1991, a consecinţelor acelui pact, aşa cum le-au lichidat balticii.

De ce nu a ţinut Unirea lui Mihai Viteazul? Unii istorici susţin că vina ar aparţine chiar domnitorului, care a dat prea multă putere boierilor şi a anulat drepturile răzeşilor şi moşnenilor, adică a „boierilor care-şi lucrau singuri pământul” (cum zice Cantemir). Aşa o fi. Dar lui Mihai Viteazul i-ai tăiat capul în Câmpia Turzii nişte boieri, fiind ajutaţi de toate imperiile din jurul României de atunci.

Cine a sacrificat în iunie 1940 (de fapt la 23 august 1939) Marea Unire din 1918? Şi basarabenii (prin reformele lui Stere, anexate la Actul Unirii), şi bucovinenii, şi ardelenii au cerut şi au obţinut prin noua Constituţie a României Mari reforma agrară, dreptul universal la vot, dreptul la opinie etc, despre care Mihai Viteazul nici nu avea cum şti. Prin ele s-a amânat cu 22 ani începutul bolşevizării României, dar ele nu au fost de ajuns pentru a păstra unitatea politică a poporului român. Cine a complotat atunci împotriva Actului Unirii de la 1 decembrie 1918? Tot imperiile din jurul României, în special imperiul comunist şi cominternist al ruşilor, vinovat de crime împotriva umanităţii mai mari decât cele ale naziştilor.

Dar de ce nu şi-a apărat România înainte de vara anului 1940 – cu arme patriotice, diplomatice, militare – Actul Unirii de la Alba Iulia? Deşi pare straniu, răspunsul la această întrebare trebuie să-l căutăm în spatele celor care nu vor să redea azi basarabenilor şi bucovinenilor cetăţenia română, celor care nu vor să lichideze consecinţele pactului dintre Hitler şi Stalin, celor care nu au vrut şi nu vor un proces Nurnberg şi al comunismului. Ei, însă, nu pot amâna Actul rezidirii sacre a Unirii neamului românesc. Tot aşa cum Negru Vodă nu a putut amâna rezidirea monastirii Argeşului, aşa şi neamul românesc nu-şi poate schimba destinul care, prin limbă, istorie, tradiţii, mitologie, arhetipuri, credinţă este unul întregit chiar de Voinţa care ia dat naştere anume de la Nistru până pe valea Timocului şi de la Tisa până la Marea Neagră.

http://www.voceabasarabiei.com/dir/sb/html/cine-a-sacrificat-marea-unire.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ