Cine distruge padurea de la Ocolina?

0
65

Pentru stravechea asezare Ocolina, raionul Soroca, cel mai drag coltisor a fost si trebuie sa ramana falnica padure seculara. Insa printr-o ciudata intorsatura a lucrurilor acest coltisor de rai pare sa fie prefacut astazi intr-o vasta arena a distrugerii. Sute de copaci au cazut deja doborati la pamant pe o suprafata de circa 50 hectare. Potrivit Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale, Agentiei Ecologice Nord, a Inspectoratului Ecologic de Stat, taierea padurii se efectueaza conform Autorizatiei pentru exploatarea padurii eliberata de catre Intreprinderea pentru Silvicultura Soroca.
Fara frica de Dumnezeu si de infricosatoarea judecata care ne asteapta pe toti, se taie laoalta copaci sanatosi de frasin, stejar, carpen, artar. Cine a dezlantuit acest odios razboi asupra padurii? Conducerea Ocolului Silvic Soroca, sprijinita de Agentia Ecologica Nord si alte structuri statale. Se taie sub pretextul, precum ca acesti arbori ar fi bolnavi. In realitate, se face business din taiatul nu numai a padurii Ocolina, dar si a altor paduri, sustin locuitorii satului Ocolina.
Durerea noastra cea mare, spune Toader Zaporojan, locuitor al satului, este distrugerea masiva a padurii care se face intentionat de catre stat. Oare nu-i o rusine ca, ajunsa in mileniul III, frumoasa noastra padure de pe vremea lui Stefan cel Mare sa fie distrusa acum de niste aventurieri care vor sa se imbogateasca?! Noi, daca dam voie sa ne distruga padurea, ramanem si fara apa, si fara caldura, si fara pasari. Au sa navaleasca lacustele si o sa transforme aceste frumoase locuri in pustiu. Cred ca scopul comunistilor o sa fie indeplinit. Ei, cand au venit in 1940, au distrus o buna bucata de padure si acum, de cand au venit la putere, iar s-au apucat de distrus. Ei se considera stapani si nu le place ca le cerem socoteala. Sau, poate, simt ca le fuge pamantul de sub picioare si vor sa distruga totul, iar dupa asta poate sa fie potopul! De aceeasi parere este si consilierul local Grigore Panzaru, care adauga ca cei de la Ocolul Silvic Soroca incearca sa ne ticaloseasca cu minciuni de felul cum ca acesti copaci s-ar fi imbolnavit in urma ghetarilor din noiembrie, 2000. Le-am zis taietorilor: uitati-va ce copaci frumosi cu tulpinile si coroanele sanatoase, si voi ii taiati. Pentru ce? Iar ei spun ca is bolnavi si gata, si “mata n-ai treaba aici”. De atata eu as propune Guvernului si Parlamentului ca padurile care se afla pe teritoriul comunelor sa fie retrocedate primariilor locale cu tot cu padurar. Ca sa stim si noi cat lemn se duce din padure, unde se duce si pentru ce. De ce acei care nu au miscat un deget pentru aceasta padure isi ticsesc acum buzunarele cu bani, taind cei mai sanatosi copaci?
Descult am cutreierat aceasta padure de sute de ori, imi marturiseste cu sufletul indurerat un alt locuitor al satului, Valeriu Eftode, care a crescut in casa parintilor chiar langa padure. Merg cu el sa-mi arate padurea distrusa. Ajunsi langa intinderea pustiita, imi vorbeste ca chiar zilele acestea l-a citit pe Paustovschi care a prevazut ca, in mileniul III, omenirea va porni o cumplita ofensiva asupra naturii. Apoi ravaseste frumoase amintiri din copilarie, asemanatoare cu cele ale lui Ion Creanga, si zice: “Sa-mi dea drumul acum dintr-un avion cu ochii legati in mijlocul padurii, eu o sa stiu unde ma aflu. Am iubit si iubesc padurea, cunosc fiecare copac, fiecare poienita, iubesc satul in care m-am nascut si traiesc, iubesc tot ce-i frumos pe fata pamantului. Si nu-i pot intelege pe oamenii care ridica mina asupra acestor frumuseti. Am cunoscut multi padurari care au lucrat in padurea noastra. Si toti au tinut la padure, le parea rau sa taie un copac sanatos. Se facea si atunci curatirea sanitara, dar nu asa ca acuma, fara nici o crutare pentru atatia copaci sanatosi. Inaintam mai departe prin padurea trunchiata pana la locul unde, cu trei ani in urma, de asemenea, s-au taiat laolalta copaci pe o suprafata de 5,5 ha. Intreprinderea de Stat pentru Silvicultura Soroca a declarat ca a plantat aici padure tanara. N-am vazut, insa, decat buruiene uscate de vreo doi-trei metri inaltime. Iar insotitorul meu zise: “Dupa cum vedeti, e un jaf al padurii in Lege. Si daca pana acuma am mai tacut, de acum incolo nu mai putem tacea. Am facut o cerere pe numele primarului Sergiu Slutu sub care semneaza 70 de locuitori ai satului, prin care cerem sa fie convocata o sedinta extraordinara a Consiliului local, in cadrul careia sa se puna in discutie demersul nostru catre Consiliul raional in care este expus clar punctul nostru de vedere
pentru apararea padurii. De fapt, fratele meu, jurnalistul Filip Eftode, de cativa ani la rand tot trage clopotele. Despre aceea ca Intreprinderea de Stat pentru Silvicultura din Soroca a pus la cale stergerea de pe fata pamantului a unor suprafete importante de padure din jurul satului Ocolina se stie si la Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, si la Comisia Parlamentara pentru Administrarea Publica, Ecologie si Dezvoltarea Teritoriului.
Dupa ce, pe 30 ianuarie 2006, colegul nostru jurnalist Filip Eftode mai expediaza o petitie pe adresa respectivei Comisii Parlamentare, peste cateva zile este invitat la Parlament de catre un membru al Comisiei pentru discutii detaliate pe marginea cazului. A fost laudat si i s-a multumit pentru curaj, promitandu-i-se ca, chiar a doua zi, la fata locului se va deplasa cineva din Comisia parlamentara, insotit de o grupa de filmare pentru a fi luate masurile necesare de stopare a taierii padurii. Din pacate, ulterior nu s-a deplasat nimeni din Comisia parlamentara, iar padurea a fost taiata in continuare pe o suprafata de inca 8,4 ha. La 23 februarie anul trecut, Filip primeste de la Comisia parlamentara rezultatele controlului efectuat de catre Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale si Agentiei Ecologice Nord a Inspectoratului Ecologic de Stat. Ministerul ii explica ca “taierea padurii se efectueaza conform autorizatiei pentru exploatarea padurii, eliberata de catre Intreprinderea pentru Silvicultura Soroca”. In contradictie cu cele enuntate de ministrul Mihailescu, directorul AE Nord, dl. Gavdiuc, precizeaza ca “la efectuarea lucrarilor s-a purces in baza Autorizatiei N05 din 30 decembrie 2005 eliberata de Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale si Dispozitiei Bon N33 din 30 decembrie 2005 eliberata de Agentia pentru Silvicultura “Moldsilva”. Si inca un paradox semnalat de jurnalistul Filip Eftode si primarul comunei – Ministerul Ecologiei a eliberat autorizatie pentru lucrari de reconstructie ecologica pe o suprafata de 15 ha, mentionand ca se face ACEASTA CONFORM ACTELOR DE EVALUARE INTOCMITE DE CATRE INSTITUTUL DE CERCETARI SI AMENAJARI SILVICE, in rezultatul calamitatilor naturale din noiembrie 2000, in care e scris negru pe alb ca “arboretul din aceasta subparcela a fost afectat in proportie de 7%”. Rezulta ca trebuiau sa se efectueze taieri de reconstructie ecologica selectiva in proportie de 7%. Cu toate acestea, directorul AE Nord recunoaste ca, in momentul efectuarii controlului, “doboratul arborilor este efectuat in proportie de 80 la suta.” M-am convins, insa, ca in realitate procentul de taiere a suprafetelor de padure, in cea mai mare parte, e de suta la suta. Si deoarece si dupa aceste interventii taiatul padurii a continuat, Filip Eftode adreseaza la inceputul acestei luni deja o petitie Presedintelui Parlamentului, Marian Lupu.
Ca raspuns, la sedinta consiliului comunal a asistat o intreaga delegatie de la Chisinau in frunte cu Alexandru Gutium, consultant principal in componenta Comisiei Parlamentare pentru Administrare Publica, Ecologie si Dezvoltare a Teritoriului. In decizia adoptata consilierii au cerut sa fie stopate taierile de padure, iar cei care s-au facut vinovati de savarsirea acestor crime impotriva naturii sa fie pedepsiti. Printre cei veniti de la Chisinau a fost si expertul Comisiei parlamentare Andrei Dumbraveanu, care i-a laudat pe cetatenii de la Ocolina ca s-au ridicat in apararea padurii, accentuand ca ceva e putred la Moldsilva si la Ministerul Ecologiei, de vreme ce s-a recurs la un atare atac asupra padurii si ca doar copacii bolnavi trebuie taiati. Din partea Consiliului raional la sedinta a fost prezent vicepresedintele raionului Serghei Surdu. Dansul l-a intrebat pe reprezentantul Ocolului Silvic Soroca Vitalie Bogutchi, care a fost necesitatea de a cara lemnul din padure pe ploaie si pe glod? De ce toti au fugit de la taietura cand a venit controlul? Inseamna ca ceva nu-i in regula. Sau despre ce metode de regenerare a padurii poate fi vorba, cand, de fapt, s-a declansat un adevarat dezastru. Daca se va taia asa, apoi dealurile vor veni peste sat. Mai intai, trebuie de plantat padurea, de ingrijit, apoi de taiat, a concluzionat Serghei Surdu. Iar Alexandru Gutium a calificat sedinta drept o lectie de invatatura pentru toti. Dansul a spus ca discutia inceputa la sedinta Consiliului comunal Ocolina va continua la o sedinta a respectivei comisii parlamentare. Despre rezultate Consiliul local va afla dintr-o nota informativa care va fi expediata cat mai curand posibil. Locuitorii satului spera ca, poate, macar acuma se va pune capat acestui dezmat, iar cei care s-au facut vinovati de savarsirea acestei pustiiri a padurii vor fi pedepsiti.

http://www.deca.md/?cat=art_com&id=26

NICIUN COMENTARIU

  1. Am citit cele petrecute la dvs.si m-am ingrozit de ceea ce se poate face,cum oameni fara frica de Dumnezeu fac ce vor,distrug si nu tin cont de ceea ce vor si ceilalti concetateni.Totul numai pentru a se imbogatii.
    Consiliul Local al comunei Soroca trebuie sa emita un ordin care sa interzica ca pe teritoriul care-i apartine sa se mai taie copaci fara aprobare.
    Toti cetatenii trebuie sa ia initiativa si sa stopeze aceasta magarie.

LĂSAȚI UN MESAJ