Cine nu poate, să se retragă!

0
53

Scriam în unul din editorialele anterioare că majoritatea echipelor de fotbal din Divizia Naţională se află în pragul falimentului. Iar atunci când nu ai bani, nu poţi să faci performanţă.Unor echipe le convine această situaţie. O explicaţie ar fi faptul că actualii patroni, deşi nu investesc aproape nimic în fotbal, nu vor să scape de sub control aceste cluburi, pentru a nu pierde venitul mic, dar sigur. Mai vând unul sau doi jucători şi îşi pun banii în buzunar. În schimb, echipa rămâne şi mai slabă. Acest lucru nu-i afectează, pentru că peste jumătate de an mai vând un jucător mai răsărit şi iarăşi le vine banul în buzunar.

Nu doar în RM echipele sunt în prag de faliment. În Italia sunt la fel de multe echipe care o duc de azi pe mâine, dar pentru binele fotbalului, oamenii care simt că nu mai pot să susţină financiar o echipă se retrag şi le dau posibilitatea celor puternici să ducă gloria unui club mai departe. Cel mai plauzibil este exemplul clubului AC Parma. La trei ani de la falimentul concernului Parmalat, care era principalul acţionar al clubului, echipa a fost cumpărată de un om de afaceri care s-a angajat să facă investiţii pentru ca Parma să revină printre liderii din Seria A. Tommaso Ghirardi a dat 30 milioane de euro pentru clubul italian şi promite că va egala performanţele atinse de Parma în perioada când clubul a câştigat de trei ori Cupa Italiei, două Cupe UEFA şi o Cupă a Cupelor.
Primul club de la noi ce a înţeles că nu merită să ai o echipă care să joace doar în DN este FC „Dacia” Chişinău. Potrivit unor surse, clubul „Dacia” a fost cumpărat de un grup de oameni de afaceri greci. Noii proprietari ai clubului au achiziţionat 70 la sută din acţiunile clubului, iar 30% vor fi deţinute în continuare de actualul patron, Gabriel Stati. Se mai spune că grecii urmează să investească anual câteva milioane de euro pentru ca echipa să câştige campionatul şi să se califice în cupele europene. Bineînţeles că „Dacia” nu a fost cumpărată cu zeci de milioane de euro, pentru că nu are palmaresul Parmei. Apreciez că actualul patron al „Daciei” vrea ca echipa sa să facă performanţe atât pe plan intern cât şi pe cel extern. Dacă şi celelalte echipe din DN vor merge pe această cale, va avea de câştigat fotbalul moldovenesc, nu doar unii patroni care se mulţumesc cu câteva mii de euro.

autor:Vitalie HADEI

sursa:http://www.jurnal.md/article/2735/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ