Cine-s patrioţii?

0
58

Biatlonista Natalia Levcenkov, care a obţinut cel mai bun rezultat în istoria R. Moldova la jocurile olimpice de iarnă, ameninţă că nu va mai reprezenta ţara noastră.

Motivul, ca de obicei, sunt banii. Atleta spune că Federaţia de schi din Moldova îi datorează 5.000 de euro, iar dacă nu va primi aceşti bani în timpul apropiat, atunci va părăsi lotul naţional şi va concura pentru altă ţară. Mi se pare corect ca şefii federaţiei de specialitate, dar şi responsabilii Comitetului Naţional Olimpic să-şi respecte promisiunile făcute oricărui sportiv, fie el şi naturalizat. Şi acum îmi amintesc cum preşedintele CNO, Nicolae Juravschi, iradia de fericire când rusoaica a obţinut locul opt la JO. A anunţat acel succes ca pe o victorie proprie, mai ales că anume el este iniţiatorul acordării cetăţeniei R. Moldova unor sportivi străini. Iar acum, când până la JO sunt tocmai trei ani, a uitat de sportivii care concurează la sporturile de iarnă. Poate are dreptate, importantă pentru preşedintele CNO este asigurarea pregătirii sportivilor moldoveni pentru olimpiada de anul viitor de la Beijing. Dar mă tem că nici aceasta nu este preocuparea de bază a lui Juravschi. Aşa cum mi-a spus Juravschi la o conferinţă de presă, prioritară este construcţia sediului pentru administraţia CNO, apoi construcţia unei baze pentru pregătirea sportivilor noştri. Poate în al treilea rând ca importanţă pentru el este şi asigurarea unei bune pregătiri a sportivilor pentru olimpiadă, dar nu şi pentru interesele ţării noastre.

Îmi vine greu să cred că Levcenkov va avea puterea să revină şi să obţină un rezultat asemănător cu cel de la Torino, pentru că în curând va da naştere unui copil. Totuşi, asta nu înseamnă să o privim ca pe un lucru învechit şi nefolositor. Trebuie apreciată pentru faptul că şi-a programat viaţa în aşa fel încât să ajute şi în continuare R. Moldova, ţară care nu este a ei. A rămas însărcinată imediat după JO din 2006, gândindu-se că până în 2010 va reveni. Asta înseamnă sacrificiu, domnilor, care nu trebuie trecut cu vederea. Să fiu în locul sportivilor care de-a lungul timpului au fost minţiţi că vor primi apartamente, indemnizaţii pe viaţă şi multe privilegii, nu aş mai reprezenta ţara aceasta. Faptul că sportivii ameninţă că pleacă dacă nu le sunt respectate promisiunile nu interesează pe autorităţi. În acest caz, sportivii trebuie să treacă la măsuri concrete. N-au decât să fie acuzaţi că nu sunt patrioţi. Dacă nici după ce va pleca unul sau doi sportivi de valoare, cum este Olga Cristea sau Levcenkov, nu se vor lua măsuri, atunci ne vom da seama că autorităţilor din domeniu le este în cot de sportul din R. Moldova şi anume ei sunt cei care nu sunt patrioţi.

Colega mea, Raisa Lozinschi, a scris în numărul trecut al JURNALULUI că mai mulţi funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, inclusiv ministrul Victor Ţvircun vor primi în curând, în condiţii avantajoase, apartamente spaţioase într-un complex locativ de lux. Cine a făcut mai mult pentru R. Moldova atât pe plan intern cât şi extern, Olga Cristea şi Levcenkov sau Ţvircun şi viceministrul MET, Valentin Crudu? La această întrebare trebuie să răspundă premierul Tarlev, sub ochii căruia au loc aceste nedreptăţi.

sursa: http://www.jurnal.md/article/2810/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ