Cine-s provocatorii?

0
81

Imediat după ce preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a făcut un apel către suporteri şi preşedinţi de cluburi să fie mai disciplinaţi şi să nu instige la violenţă atunci când vin la stadion, a izbucnit un scandal în fotbalul din Republica Moldova. La meciul dintre FC „Zimbru” şi FC „Sheriff”, suporterii ambelor echipe au lăsat să se înţeleagă că nu-i interesează că erau în preajma sfintelor sărbători de Paşti şi au înjurat în stânga şi în dreapta. În legătură cu incidentele de la meci, conducerea clubului tiraspolean a remis un comunicat de presă în care îi acuză pe suporterii „zimbrilor” că sunt singurii vinovaţi. Fanii echipei din Chişinău sunt acuzaţi că au aruncat cu pietre şi sticle în jucătorii şi suporterii celor de la FC „Sheriff” şi că l-au înjurat pe fostul jucător al „zimbrilor”, Semion Bulgaru.

Acum să le luăm pe rând. Nu vreau să-i disculp pe fanii „zimbrilor”, dar astfel de manifestări, uneori violente, au loc în toată lumea. Faptul că Bulgaru a fost înjurat şi apostrofat era de aşteptat. Jucătorii care pleacă la o rivală de moarte sunt pretutindeni înjuraţi de suporterii fostei lor echipe. Când Luis Figo s-a transferat de la FC Barcelona la rivala Real Madrid, la fiecare derby acesta era înjurat şi numit trădător. Suporterii catalani au aruncat în direcţia lui Figo chiar şi cu un cap de porc. Portughezul i-a înţeles pe suporterii catalani şi şi-a văzut de treabă.

Cei de la FC „Sheriff” au relatat cu lux de amănunte comportamentul suporterilor „zimbrilor”, însă au uitat să spună că propriii fani stau la baza incidentului. În mod intenţionat, aceştia au scandat pe tot parcursul meciului „Rossia!”, „Rossia!”. Se ştie că relaţiile dintre regimul separatist de la Tiraspol şi cel de la Chişinău sunt destul de fragile, cu toate acestea, suporterii tiraspoleni i-au provocat pe cei ai „zimbrilor”, dar şi pe cei 3.000 de spectatori prezenţi la meci. Se pare că aceştia au venit cu lecţia făcută, sperând ca incidentul respectiv să ia amploare. Cred că anume comportamentul tiraspolenilor a fost acea scânteie care a provocat tot acest incident. Dacă le place aşa de mult Rusia, nu au decât să meargă acolo sau să-şi înscrie echipa în campionatul Rusiei. FMF trebuie să analizeze tot ce s-a întâmplat la acel meci şi să vină cu pedepse drastice, aşa cum a promis. Vinovaţii trebuie traşi la răspundere anume acum, pentru că teamă îmi e că, ulterior, se pot întâmpla ciocniri violente între suporteri care s-ar putea solda, Doamne fereşte, cu răniţi şi morţi.

autor: Vitalie HADEI

sursa: http://www.jurnal.md/article/2993/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ