Cine suntem noi?

28
210

cine suntem noi? suntem moldoveni deci români

28 COMENTARII

   • Şi pentru că tot umbli VICLEAN cu stema bunelului nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt,ai fost vreodată la mormântul lui?
    Ştii măcar unde este mormântul său?
    Ai fost măcar odată în viaţa ta SĂ TE INCHINI LA PUTNA ,în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA unde îşi doarme somnul Marele ROMÂN Ştefan?
    Ţi-ai rezemat vreodată fruntea de lespedea albă şi te-ai rugat asemeni lui EMINESCU,Creangă şi Ciprian Porumbescu pentru REÎNTREGIREA POPORULUI ROMÂN aflat sub ocupaţie?
    Ai ascultat măcar odată în viaţă „BALADA” ROMÂNULUI Bucovinean Ciprian Porumbescu?
    Te-a durut sufletul,AI PLÂNS când ai înţeles DUREREA SFÂŞIETOARE pe care o simţea pentru că NEAMUL LUI ROMÂNESC era RUPT ÎN BUCĂŢI de către ocupanţii ruşi şi austro-hungari?

    După cum scrii se vede că nu.
    Înainte de a ne da NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni lecţii de patriotism ÎNGENUNCHEAZĂ la Putna,
    la Suceava,
    la Piatra-Neamţ,
    la Suceviţa,
    Moldoviţa,
    Voroneţ,
    Dragomirna,
    Agapia,
    Secu,
    Sihăstria,
    Probota,
    Râşca,
    Humor,
    Slatina,
    Arbore,
    Pătrăuţi,
    la Rădăuţi,
    la Siret,
    la Baia,
    la Roman,
    la Hârlău,
    la casa Vrâncioaiei,
    la Chilia,
    la Cătlăbuga,
    la Iezerul Cahulului unde a luptat până la moarte Ion Vodă Viteazul
    la Cetatea Albă,
    la Hotin,
    la Cernăuţi,
    în Codrii Cosminului.
    Şi nu uita FÂNTÂNA ALBĂ.
    Nu uita FÂNTÂNA ALBĂ.
    Acolo la 1 aprilie 1941 Călăii Ocupanţi Ruşi NE-AU MĂCELARIT FRAŢII ROMÂNI bucovineni.
    Niciodată SĂ NU UIŢI Fântâna Albă.

   • Fantana alba? E in raionul Herta. Eu sunt din Noua-sulita si nu tre sa ne poreclesti pe noi moldovenii din Ucraina de romani. Stiu prin ce au trecut buneii nostri cat au fost cetateni a regatului romanesc. Si daca au fost inpuscati frati de ai vostri, inseamna ca a fost pentru ce. Buneii mei de romani nu a vorbit bine niciodata, macar ca bunelul dupa linia mamei a fost granicer la armata romana in 1932-33. Si nu ne mai vorbi de gulaguri si de crime comuniste caci nu este drept. Epoca sovetica a fost cea mai buna pentru moldovenii din Ucraina si R.Moldova. Pacat ca Moldova de pe malul drept nu a facut parte din RSS Moldava. Si tu domnu eminescu mai bine sa taci si sa nu faci troling, caci graiesti mult dar nu zici nica.

    • Daca zici ca stii de Fantana Alba si cu toate astea gasesti scuze armatei de ocupatie sovietice pentru ca a ucis oameni pasnici care isi lasasera casele si bunurile stranse de o viata la cheremul invadatorilor, singurul lucru pe care il doreau fiind sa lase in urma toate acestea numai sa scape de opresiune si sa fie printre romani, atunci e clar ca tu nu ai pic de sange romanesc in tine. De fapt, chiar si daca ai avea, neprimind o educatie aleasa, ai fost inrait impotriva alor tai de catre noii stapani, exact cum faceau otomanii cand luau cu forta copii de la popoarele cucerite crescanandu-i si indoctrinandu-i ca la maturitate, sa ii foloseasca pe post de calai ai poporului din care au fost luati. Zici ca Moldova de pe malul drept trebuia sa fie parte a URSS? De ce??? Nu ajunge ca moldovenii care au fost acolo sunt cei mai saraci si lipsiti de educatie din Europa? Ca nu stiu pe ce lume traiesc si incotro se indreapta: ba est, ba vest, ba neutri, ba…pragmatici! Mai trebuia sa fie si altii ca ei? Doar daca nu esti roman poti gandi asa!

    • Domnul Gheorghe Mihailiuc, profesor pensionar, cu o vechime de muncă de peste 50 de ani, este unul dintre supravieţuitorii, astăzi în viaţă, ai măcelului de la 1 aprilie 1941 din pădurea Varniţa de lângă satul Fântâna Albă.
     Născut la 13 martie 1925 la Trestiana, judeţul Storojineţ (astăzi Dimca, raionul Hliboca), în acea zi neagră pentru românii nord-bucovineni, abia trecuse de 16 ani.

     Prin satele noastre se răs-pândea neliniştea. Trebuia găsită o soluţie. Bărbaţii se adunau în grupuri mici, sfătuindu-se în şoaptă. Unii îşi trăiau zilele negre în as-cunzişuri. Au început urmărirea celor bănuiţi, anchetările, arestările, deportările. Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din Ţară, ca să scape de prigoană. La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au por-nit paşii spre Fântâna Albă, la fron-tieră. Dar pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lu-crurile. A fost un adevărat masacru, un genocid. Varniţa mi-a rămas în amintire ca un simbol al barbariei. În memorie s-au întipărit episoade de o rară cruzime, crâmpeie ce mă urmăresc cu înfiorare toată viaţa.

     Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal.
     Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni.
     Deodată liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit hăt departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: „La pământ!”
     Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată.
     În acea stare de încremenire un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale:
     „Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!”.
     Dar chiar atunci a început măcelul. Tragedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i imposibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa. Era un adevărat iad de la pământ până la cer.
     În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze:
     „Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!”.

     În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Până la pădure îmi ră-măseseră vreo douăzeci de paşi, o întreagă veşnici. La dreapta mea un bărbat uscăţiv, care ne-a îmbărbătat tot drumul, se dădea de-a rostogolul până a ajuns la marginea pădurii. I-am urmat exemplu. L-am văzut o clipă cum s-a ridicat în picioare, căutând cu privirea pe cineva. Când am ajuns lângă el, bietul om se trudea să moară, căutându-şi adăpost la rădăcina unui stejar.
     Se trăgea grămadă ca un arici atacat de duşmani, repetând un nume drag: „Floriţă, Floriţă!”
     Soldaţii trăgeau fără întrerupere, cu precădere în grupurile compacte de oameni. Aproape inconştient am început să fug prin desiş. Moartea mă păştea la fiecare pas… Deodată mi s-a făcut întuneric înaintea ochilor, şi am căzut. Au urmat câteva momente de tihnă. Dar degrabă mi-am venit în fire. Frica de moarte m-a pus în picioare şi am început să fug la întâmplare. Vântul mi-a adus un bocet şoptit. Am pornit după el. Într-un desiş de brazi câteva femei se tânguiau deasupra unei neveste care-şi dă-dea sufletul.
     Muribunda strângea la pieptul sângerând un băieţel de vreo doi anişori. Parcă o văd şi acum cu nişte ochi mari şi tulburi, în care străluceau lacrimile pierzaniei.
     Părul bogat îi acoperea umerii.
     O şuviţă de sânge curgea domol peste bundiţa împodobită cu blăniţă de dihor. O femeie a smuls copilul din braţele mamei, care şi-a dat sufletul. „

     • Nu s-a făcut o listă a celor morţi la Fântâna Albă sau a celor care au suferit în urma evenimentelor de aici. Mai jos sunt doar câteva nume de persoane care au murit în timpul masacrului.
      Din comuna Carapciu: Vasile, Gheorghe şi Cosma Opaiţ, Gheorghe, Vasile şi Cosma Tovarniţchi, Nicolae Corduban.
      Din Cupca: Ioan Belmega, Ioan Gaza, Mihai Ţugui, Arcadie Plevan.
      Din Dimca (Trestiana): Petre Jianu a lui Ion, Vasile şi Petre Cimbru, Nicolae Drevariuc.
      Din Suceveni: Dragoş Bostan, Constantin Sucevean, Titiana Lipăştean, Gheorghe Sidoreac.
      Din Iordăneşti: Nicolae Halac a lui Simion, Ion Halac a lui Dumitru, Dumitru Halac a lui Grigore, Dumitru Opaiţ a lui Mihai, Constantin Molnar.
      Din Pătrăuţii de Jos: Zaharia Boiciu, Ana Feodoran a lui Simion, Gheorghe Feodoran a lui Gheorghe, Teodor Feodoran a lui Gheorghe, Maftei Gavriliuc, Ion Pătrăuceanu a lui Ilie, Ştefan Pavel a lui Petru, Rafila Pojoga.
      Din Pătrăuţii de Sus: Constantin Ciucureanu, Arcadie Ursuleanu, Gheorghe Moţoc.
      Numele celor condamnaţi oficial pentru 1 aprilie, alţii decât cei care au fost omorâţi în zilele următoare sau au murit în anchetă:
      Vasile Grijincu, condamnat la moarte, + 4 iulie 1942. Soţia, Veronica, cu 8 copii deportaţi în Kazastan.
      Ilie Vasca – întors din lagăr în 1961
      Vasile Grijincu, 10 ani muncă silnică, a murit în lagăr.
      Nicolae Pogoja, 10 ani, mort în lagăr.
      Vasile Onifriciuc, 10 ani, mort în lagăr.
      Ilie Dâca, 10 ani, mort în lagăr.
      Nicolae Motrescu, 10 ani, mort în lagăr.
      Teodor Dâca, 10 ani, întors în 1961.
      Simion Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Ioan Boiciuc, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Teodor Comariţă, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Gheorghe Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Ilie Ciucureanu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Gheorghe Popescu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Constantin Coroamă, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Ioan Popescu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Orest Dugan, condamnat la 8 ani, întors în 1961.
      Petru Schipor, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Petru Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Vasile Zmoşu, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Teodor Clingher, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Cosma Crăsneanu, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.
      Ca represalii, pe 13 iunie 1941 au fost deportate 13.000 de familii, doar circa 10 % întorcându-se înapoi. Pe 22 iunie 1941 a intrat România în război împotriva URSS.
      Ilie Vasca din Pătrăuţi a spus odată, în româneşte, în lagăr:
      „Românul n-a stat în genunchi niciodată decât în faţa lui Dumnezeu!

    • La Hliboca s-a strigat către ofiţerii NKVD:
     „Noi nu v-am chemat aici şi nici nu v-am votat la alegerile voastre, acestea sunt pământurile noastre lăsate moştenire de Marele Ştefan, aşa că ori plecaţi, ori lăsaţi-ne să plecăm noi peste graniţă şi să vă lăsăm gospodăriile noastre cu vite cu tot! Noi vrem Patria noastră românească şi biserica noastră strămoşească de care voi vă bateţi joc! Noi nu putem schimba libertatea noastră de jugul vostru de oţel!”
     Ţăranul Vasile Timeş din Cupca a rostit următoarea rugăciune, la Suceveni:
     „Doamne Dumnezeul nostru, fiinţă prea înaltă, nefăcută, neînchipuită, fără de început şi fără de sfârşit, Tu ce ai zis şi ai făcut toată făptura şi dai viaţă zidirilor Tale, iar prin a cărnii puteri se mişcă libere toate vietăţile de pe pământ şi le hrăneşti până în crăpăturile pietrelor; nu întoarce faţa Ta de la noi păcătoşii, ci ridică sabia mâniei Tale de peste noi şi ne mântuieşte, că Tu ne-ai zidit şi numai Tu ne poţi mântui. Ascultă, Atotputernice, lacrimile noastre şi ne ajută să scăpăm de stăpânirea păgână care ne chinuieşte şi ne distruge Biserica Ta. Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin!”
     Primul a murit Ilie Scorabeţ, cel care ţinea prima cruce.
     Apoi cei de lângă el:
     Ioan Frătăuceanu, cel care a strigat:
     „Oameni buni, nu scoateţi sabia, că cine scoate sabia de sabie va pieri”,
     Mihai Ţugui,
     Ilie Mihailovici, cel care a purtat a treia cruce,
     Constantin Sucevean şi Gheorghe Sidoreac, care purtau cruce în faţă.

     Un martor povesteşte:
     „În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prabuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!»”.
     Ecaterina Suceveanu, o tărancă din partea locului, în vârstă de 67 de ani, îşi aminteşte de vărul ei, Constantin, şi de sute de alţi români care au fost împuşcaţi fără milă în locul acela:
     “Vărul meu a fost printre primii care au fost seceraţi. A fost împuşcat în cap, când încerca să acopere cu trupul lui un băiat din sat”.
     Băiatul a fost unul dintre puţinii supravieţuitori care s-au întors în sat, în noaptea aceea.
     “Ne-a adus căciula lui Constantin.
     Am găsit înăuntru o bucată de os din craniul lui, plină de sânge, şi am pus-o într-un borcan. O ţinem şi acum, sunt moaştele familiei noastre”.

  • Este exact STRATEGIA RUSEASCĂ veche de la OCUPAŢIA din 1812 prin care NOI ROMÂNII basarabeni eram consideraţi O RASĂ INFERIOARĂ „nobilei” RASE RUSEŞTI cotropitoare.
   Strategia RUSEASCĂ e clară:
   ROMÂN = ŢIGAN.

   Asta vor să ne bage NĂPÂRCILE KGB în cap.
   Iată de ce netam-nisam uite aşa ia apucat pe rusnaci să bage MILIOANE DE EURO în filme de desene animate prin care să asocieze Basarabia cu…ŢIGANII!

   Ia priviţi cum CU VICLENIE Ocupanţii Ruşi ,asemenea SLUGOIULUI LOR tovarăşul „Oleg” NE FAC ŢIGANI!!!
   NEMERNICI ORDINARI!

   http://www.youtube.com/watch?v=RhhXwhz59ns&feature=related

   Iată şi cum PORCUL RUS puşkin asemeni tovarăşului „Oleg” făcea propagandă strategiei Călăilor Ocupanţi Ruşi numită OMUL INFERIOR-ROMÂN = ŢIGAN.

   PORCUL RUS puşkin:

   “PRINTRE-ALE ŢIGĂNIMII mutre
   Eu sunt Orfeu ca PRINTRE CUTRE.
   Eu PRINTRE MOLDOVENCE PROASTE

   Sunt Zeu al vechilor năpaste.
   Iar PRINTRE MOLDOVENI sunt eu
   Nu căprioară, dar un leu.

   Mai bine zis, PRINTRE MAIMUŢE
   Sunt leu şi cal de Almadan,
   Tu AL MĂGARILOR TĂPŞAN.”
   “BLESTEMAT CHIŞINĂU,

   Am obosit să-ţi zic de rău.
   Cîndva pe-acoperişul tău,
   Peste-ale tale case slute
   Va bubui un tunet greu!”
   „ Zdesi u nas moldovanno i toşno, ah Boje moi…”
   “Aici la noi E MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ, Dumnezeul meu…!
   ( vezi volumul 7 al operelor puşkiniste, în redacţia lui A.S.Suvorin, S-Petersburg, 1903, pagina,47).
   Ei tovarăşe „Oleg” pun pariu că nu ai învăţat versurile acestea ale PORCULUI RUS puşkin la şcoală!
   Adica Basarabia pentru Călăii Ocupanţi Ruşi e “al măgarilor tăpşan”,e “MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ”,Chişinăul e “BLESTEMAT”,moldovenii sunt ŢIGANI,MAIMUŢE,CUTRE,moldovencele sunt PROASTE şi NĂPASTE,…
   Nu-i aşa că deabia aştepţi să pui flori la statuia PORCULUI RUS puşkin din Chişinău?

   Dar OCUPANTULUI puşkin i-a dat replica MARELE ROMÂN Vasile Alecsandri :

   „Fiind mai negru ca ŢIGANII
   Ce-ai tot cerşit la noi cu anii,

   Tu, cel primit cu dor de sus
   Nici bogdaproste nu ne-ai spus.
   Cu dar de pâine şi de sare,
   Cu vin din beciul nostru mare
   Te-am ospătat.
   Iar tu în zori RÂZÂND,
   TE-AI SCÂRNĂVIT ÎN FLORI.

   Apoi prin codri de milenii
   Ai tot umblat de dragul lelii.
   Ei, vezi atunci?
   Pun mâna-n foc:
   Tu n-ai fost cal arab, ci porc!”

   Bagă la căpăţână tovarăşe „Oleg”!

   NOI ROMÂNII basarabeni NICIODATĂ nu vom mai fi robii Călăilor Ocupanţi Ruşi!!!

  • Tu, in mod particular, poate ca esti moldovean (adica roman) sau poate rus, gagauz, ucrainian, bulgar etc, nu are importanta. Ceea ce se vede clar este ca esti un inadaptat, un xenofob si un rasist, un frustrat care nu stie pe ce lume traieste si fara vreo urma de constiinta. Cat despre „cunostintele” tale despre structura etinica a populatiei Romaniei… Ti-am spus si iti repet: du-te si pune mana pe carte si nu mai contamina World Wide Web-ul cu vorbele tale infecte.

   • Nu va mai aparati Cu Mihai Eminecu, bucovineanul-moldovan de origine magiar sau evreu, caci numele de familie adevarat este Eminovici si cu radacini din Transilvania, caci el singur credea ca suntem urmasiidireti a Daciei si nu a romei.( http://dacia.org/daciarevival/mihai-eminescu-2009 ) Pentru ca teoria romanizarii Daciei e gresita, deci e gresita numele romania, romanesc, roman. Asa ca noi ramanem manri moldoveni, urmasi a dacilor liberi.

    • Auzi tu, „mare moldovean”: daca este asa, ce cauti tu in Ucraina? Sau a fi „mare” in mintea ta este totuna cu a fi sub stapanire straina? De ce nu esti macar parte a RM, daca nu Romania, de unde a fost rupta Bucovina de nord, Herta si Basarabia de sud! Vad ca ai ce ai cu romanii, dar plangi dupa regimul comunist, care a despartit frati de frati in cel mai brutal mod, prin crime odioase si deportari! Tu esti intreg la minte?

    • MANKURTULE,ia zi ROMÂNII moldoveni Dimitrie Cantemir,Grigore Ureche,Miron Costin tot maghiari si evrei erau?

     MIRON COSTIN- 1675

     „şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

     MIRON COSTIN-1675

     „Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

     Grigore Ureche:
     «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag…».

     Miron Costin:
     «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI…
     RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…» (Cronica polona: Despre limba RUMÂNEASCA).

     Dimitrie Cantemir:
     «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA.”

     Dimitrie CANTEMIR:

     „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

     In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:
     «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

 1. Tovarăşe MANKURT „Oleg” tu văd că tot nu ai învăţat
  DE UNDE VENEAU Dragoş şi Bogdan!
  Ei au trecut Carpaţii DIN PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Maramureş.
  Bogdan I din Cuhea(Maramureş)a venit împreună cu românii din peste 300 de sate.

  Doar ştiai asta nu?
  Nu ştiai?
  Deci daca STRĂ-BUNELUL lui Ştefan cel Mare şi Sfânt ERA ROMÂNUL Bogdan I din Cuhea,Maramureş,Ştefan ce era?
  ERA ROMÂN !
  Ai fost la Putna unde odihneşte marele Ştefan?
  Ştii CE A PUS Ştefan SĂ FIE SCRIS pe acoperămăntul de mormânt al primei sale soţii,Maria de Mangop?Nu?Uite aşa scrie:”Maria Doamna Moldo-VALAHIEI”.Acum înţelegi tovarăşe MANKURT „Oleg”-SUNTEM ROMÂNI şi punctum(Mihai EMINESCU).

 2. Mihai Eminescu, România în luptă cu panslavismul, Timpul, iunie 1878 :

  „Nimic în limba românească nu se poate scrie;
  nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni;
  ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.
  Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice. Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă.”

 3. Iată de ce se tem Ocupanţii RUŞI şi slugile lor mankurte de ADEVĂR!

  ****România în luptă cu panslavismul****
  Mihai Eminescu,
  Timpul, iunie 1878

  „De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre ROMÂNEŞTI, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

  Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă.
  Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

  De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare.
  Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti „Hristos a inviat” în româneşte.”

 4. Tovarăşe MANKURT “Oleg” tu nu înţelegi că ce faceţi voi « stataliştii-maldavanişti » se numeşte FURT DE IDENTITATE NAŢIONALĂ ?
  Vreţi « respubliKAKA maldavski » ?
  Da făceţi-vă 100 de « respubliKAKA maldavski » NA SYBYR.
  Dar tare mi-e că sufletele chinuite ale buneilor noştri UCIŞI ÎN TORTURI ÎNGROZITOARE de către Călăii Ocupanţi Ruşi nu vă vor da pace nici acolo.
  În special acolo NA SYBYR.
  Dar să nu vă mai daţi drept urmaşi ai MARILOR ROMÂNI Dragoş,Bogdan I din Cuhea,Alexandru cel Bun,Petru Muşat,Ştefan cel Mare şi Sfânt,Petru Rereş,Alexandru Lăpuşneanu,Ion Vodă Viteazul,Dimitrie Cantemir,Alexandru Ioan Cuza.
  Pentru că sute de ani toţi aceşti MARI ROMÂNI moldoveni au avut un singur gând:
  UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR !

  În Dieta poloneză, Taranowski aminteşte despre
  PETRU RAREŞ care
  „ …nutreşte gândul măreţ al înfăptuirii unui REGAT AL TUTUROR VALAHILOR PÂNĂ LA DUNARE”.

  (Vezi p.314-315 Istoria adevărului istoric Vol.II Prof. A.Deac).
  Vezi tovarăşe MANKURT “Oleg” ?
  MARELE ROMÂN Moldovean Petru Rareş,domn al Ţării Moldovei LUPTA PENTRU UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR.

 5. Iată ÎNCĂ o dovadă care demonstrează NULITATEA teoriilor MANKURTE clocite la Moscova PENTRU A BĂGA URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI.
  Cronicarul polonez ATESTA ca ROMÂNII moldoveni şi ROMÂNII munteni îl DIVINIZAU pe bunelul Ştefan cel Mare ,şi îl considerau SFÂNT încă din timpul vieţii!

  Kronika polska (cronică poloneză) Maciej Stryjkowski (cca. 1547-1593):

  „Orice istoric poate să-l preamărească cu drept cuvânt pentru acest slăvit noroc cu o ţară aşa de mică. Despre acesta, moldovenii şi muntenii cântă mereu, la toate adunările lor, pe scripci sârbeşti, rostind în limba lor:
  „Ştefan, Ştefan voievod, Ştefan, Ştefan voievod a bătut pe turci, a bătut pe tătari, a bătut pe unguri, pe ruşi şi pe poloni”.

  Şi mai mult decât atât ÎNSUŞI DOMNUL Munteniei avea DREPT ICOANĂ portretul lui Ştefan chiar la căpătâiul patului său din dormitor.
  Kronika polska (cronică poloneză) Maciej Stryjkowski (cca. 1547-1593):

  „Când mergeam spre Turcia, AM VĂZUT LA BUCUREŞTI, oraşul de scaun, LA CURTEA DOMNULUI Ţării Româneşti, unde am fost la ospăţ, cum atârnă PE PERETELE IATACULUI DOMNULUI un chip, zugrăvit pe lemn, după obiceiul vechi, arătându-l pe acest Ştefan, înalt la statură, şezând cu coroană regească pe cap. […] Din cauza nespusei lui vitejii, ÎL SOCOTESC CA SFÂNT. „

  Adevărul a învins MINCIUNA RUSEASCĂ a urii între fraţii români!
  Ajunge cu ÎMPĂRŢIREA ROMÂNILOR de catre IMPERIILE COTROPITOARE!
  De la bunelul BUREBISTA încoace DACIA E UNA SINGURĂ!

 6. Mai, alexanru, pe tine te-a injurat cineva aici? De ce nu esti tu cuviincios in public, omule? Sau vrei sa te cenzureze nenea adminu’ si sa iti puna „la dos” asa zisele mesaje, acolo un le si este locul, de altfel? Nu mai bine dau tu din degetele cuvinte inteligente ca sa iti sustii punctul de vedere? Asa poate vei si castiga respectul unora dintre noi… Daca nu iti surade ideea, da fuguta inapoi de unde ai venit: pe site-urile unde interfata este in limba rusa! 😉

 7. am apucat intre timp sa mai citesc din porcariile postate aici…

  sper ca autoritatile statului nostru sa se sesizeze si sa ii ejecteze pe aia care incleiaza stikerele alea inapoi la voi…

  • „Aia” care lipesc autocolantele sunt basitinasi, adica sunt moldoveni, concetateni de-ai tai. 😀 Nu il crede pe politicianul asta guraliv cand spune ca actiunea este sustina de Romania pentru ca este o mare minciuna gogonata! Nu crezi? Atunci cand vei vedea pe cineva lipind autocolantele, intra in vorba cu el/ea si vei vedea ca vorbeste cu accent basarabean. Posibil sa stie si rusa. Stai linistit ca nu vin romanii din Romania sa va lipeasca voua stickere pe garduri. Sunt destui patrioti basarabeni care fac asta la ei acasa. Poate, in timp, ti se vor deschide ochii si tie si vei deveni si tu unul dintre ei. 😉 Numai bine.

 8. ce gluma buna…pt voi „patrioti” pt noi tradatori. 10-20 de studenti moldoveni care fac facultatea la voi nu reprezinta dorinta poporului moldovenesc. asa ca hai marsh..

  • Da, dar vezi cata calitate au cei 10 oameni? Nu este admirabil cum au reusit doar ei, 10 studenti basarabeni, sa impanzeasca toate localitatile din RM? Nu este asa ca merita sunt niste tineri deosebiti? Cum sa nu-i apreciezi?! V-ati dori si voi, cei multi, sa aveti macar 10 din astia, dar voi il aveti pe Dodon, nu? Face asta cat cei 10 studenti? Sau nu conteaza decat ca sunteti multi? E-he, sunteti multi, dar…degeaba. 😉

LĂSAȚI UN MESAJ