Cine va câştiga bătălia electorală în Chişinău?

0
42

Zece pretendenţi la funcţia de primar general al municipiului Chişinău şi-au depus deja actele la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău (CECC) pentru a fi înregistraţi în calitate de candidaţi în alegerile locale generale care vor avea loc la 3 iunie. Totodată, nouă partide au depus listele pentru a ocupa funcţiile de consilieri în „legislativul” municipiului. Solicitată de JURNAL, Galina Bejenaru, vicepreşedintele Consiliului, a declarat că CECC se va întruni astăzi pentru a înregistra candidaţii la funcţia de primar al capitalei. Cine sunt candidaţii şi ce şanse au să câştige bătălia electorală, având în vedere experienţa alegerilor locale trecute, citiţi în continuare.

Ordinea în care s-au înscris candidaţii este următoarea: primarul general interimar al Chişinăului, Veaceslav Iordan, din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), Ion Mereuţă – Partidul Umanist (PU), Leonid Bujor – Alianţa „Moldova Noastra” (AMN), Vladimir Filat – Partidul Democrat (PD), Dorin Chirtoacă – Partidul Liberal (PL), Zinovia Zorin – Partidul Conservator (PC), Alexandru Corduneanu – Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), Valentin Crâlov – Blocul Electoral „Patria-Rodina-Ravnopravie”, Eduard Muşuc – Partidul Social-Democrat (PSD), şi Corneliu Ciurea din partea Partidul Social-Liberal (PSL).
Lista rămâne deschisă până la 4 mai curent când se încheie termenul de înregistrare pentru pretendenţi.

Scandalul de la CECC

Înregistrarea candidaţilor la fotoliul de primar al capitalei a debutat cu scandal. Deşi presa şi majoritatea membrilor CECC au fost informaţi că înregistrarea va demara marţi, 17 aprilie, candidatul comuniştilor a depus actele încă de vineri şi probabil va fi înscris cu numărul unu în listele electorale. Dorin Chirtoacă a contestat acest lucru, dar nu a fost luat în seamă, deşi majoritatea membrilor CECC au confirmat faptul că au fost anunţaţi despre demararea campaniei de înregistrare în ziua de 17 aprilie.
JURNAL a examinat rezultatele alegerilor din 2003 pentru ocuparea funcţiei de primar al capitalei şi cele din 2005. S-ar putea ca acestea, cu unele excepţii, să se repete – o consecinţă a faptului că electoratul din R. Moldova nu oferă mari surprize. Să vedem ce şanse au actualii candidaţi care s-au înscris în cursa electorală.

Veaceslav Iordan, candidatul PCRM

Actualul primar general interimar de Chişinău nu a mai candidat vreodată la funcţia de edil al capitalei.
Candidaţii lansaţi de comunişti în alegerile locale trecute pentru funcţia de primar al capitalei erau nume mult mai cunoscute. Cu toate acestea, în alegerile din 2003, Vasile Zgardan, candidatul de atunci al PCRM, a luat în primul tur 40,7 la sută din voturi, fiind întrecut de fostul primar de Chişinău, Serafim Urechean, cu 3,9 la sută. În turul doi de scrutin, Zgardan a pierdut alegerile în faţa lui Urechean cu 7,8 la sută. În alegerile din 10 iulie 2005, organizate după ce Urechean a ales deputăţia în defavoarea funcţiei de primar al Chişinăului, comuniştii au înaintat-o la funcţia de primar pe Zinaida Greceanâi, ministrul Finanţelor pe atunci. Aceasta a obţinut 50,15 la sută din voturi, dar alegerile nu au fost validate din cauza participării reduse a alegătorilor la scrutin. În alegerile repetate din 24 iulie, Greceanâi a obţinut 87,78 la sută din voturi, dar alegerile au fost iarăşi declarate nevalabile. În alegerile repetate din 27 noiembrie 2005 şi 11 decembrie acelaşi an, comuniştii nu au mai înaintat vreun candidat, dar au anunţat că-l susţin pe candidatul independent Vasile Ursu. Acesta obţinuse 46.66% şi, respectiv, 52.91%, dar primar general aşa şi nu a mai ajuns, pentru că alegerile tot nu au fost validate.
În Chişinău, PCRM a acumulat la alegerile parlamentare din 6 martie 2005 37,97 la sută din voturi.

Ion Mereuţă, candidatul PU

Congresul de constituire a PUM a avut loc la 10 decembrie 2005 şi, prin urmare, acest partid nu a participat niciodată la vreun scrutin electoral.

Leonid Bujor, candidatul AMN

Leonid Bujor a activat mai mulţi ani în administraţia Primăriei Chişunău şi a deţinut, inclusiv, funcţia de pretor al sectorului Centru. Preşedintele AMN, Serafim Urechean, a câştigat lupta electorală cu candidatul comuniştilor în alegerile din 2003 (vezi cazul Iordan – n.r). În alegerile repetate din noiembrie 2005, AMN l-a lansat în cursă pe Mircea Rusu care a obţinut doar 10, 26 la sută din voturi.
La alegerile parlamentare din 2005, Blocul Electoral „Moldova Democrată” (din care făceau parte şi PD, şi PSL) a obţinut în capitală voturile a 30,99 dintre alegători.

Vladimir Filat, candidat PD

La alegerile din 10 iulie 2003, candidatul PD la funcţia de primar al capitalei, Vladimir Guriţenco, a acumulat doar 1,88 la sută din voturi. La alegerile repetate din 2005, PD l-a susţinut pe candidatul independent Vasile Ursu (vezi cazul Iordan – n.r.).

Dorin Chirtoacă, candidatul PL

La alegerile din 10 iulie 2005, Chirtoacă a obţinut 7,13 la sută. Iar la alegerile repetate din noiembrie şi decembrie 2005, acelaşi candidat al PL a acumulat 25.14% şi, respectiv, 35.62%.

Zinovia Zorin, candidatul PC

PC şi-a făcut apariţia pe eşichierul politic din R. Moldova în septembrie anul trecut. Aceasta este prima bătălie electorală în care s-a înscris partidul.

Alexandru Corduneanu, candidatul PPCD

În cursa electorală pentru fotoliul de primar al capitalei din 2003 PPCD a mizat pe unul dintre liderii partidului – Vlad Cubreacov. Acesta nu a trecut în al doilea scrutin, pentru că la primul a obţinut doar opt la sută din voturi. În 2005, actualul deputat Gheorghe Susarenco a participat din partea PPCD la alegeri. La 10 iulie 2005, acesta a obţinut 7,02 la sută din voturi şi în alegerile repetate PPCD nu a avut candidaţi din cadrul partidului.
PPCD a fost votat în alegerile parlamentare din 2005 de 14,86 la sută din chişinăueni.

Valentin Krâlov, candidatul BE “Patria-Rodina-Ravnopravie”

În alegerile din 10 şi 24 iulie 2005, din partea acestui bloc electoral a participat la alegerile locale din Chişinău Valeri Klimenko care a acumulat 3,76 şi, respectiv, 12,22 la sută din voturi. În alegerile repetate din noiembrie şi decembrie 2005, blocul l-a desemnat drept candidat pe Valentin Krâlov pentru care au votat 6,38 şi, respectiv, 6,92 la sută din alegători.
Blocul electoral “Patria-� одина” şi Mişcarea Social-Politică Republicană “Ravnopravie”, care au participat separat în alegerile parlamentare de acum doi ani, au acumulat în Chişinău 4,70 şi, respectiv, 3,29 la sută din voturi.

Eduard Muşuc, candidatul PSD

Viorel Ţopa a fost candidatul PSD şi PSL la alegerile locale din 2003 şi a acumulat 3,1 la sută din voturi. În scrutinele electorale din iulie 2005, PSDM nu a avut un candidat direct din partea partidului, dar la alegerile repetate din noiembrie 2005, acelaşi Eduard Muşuc a intrat în competiţie şi a fost votat 5.991 de alegători, adică de 4,69 la sută din votanţi.
PSD s-a ales în alegerile parlamentare din 2005 cu 3,04 la sută din voturile date de locuitorii capitalei.

Cornel Ciurea, candidatul PSL

Nici PSL nu a avut candidat propriu la alegerile din iulie 2005, iar la cele repetate din noiembrie acelaşi an au înaintat-o la funcţia de edil al capitalei pe Olga Nicolenco care a acumulat 1,78 la sută din voturi.

autor: Raisa LOZINSCHI

sursa:http://www.jurnal.md/article/3030/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ