Ciobanu Ilarion

0
74

Unul dintre cei mai mari actori romani, Ilarion Ciobanu a avut o cariera dedicata in exclusivitate cinematografiei, jucand in zeci de pelicule.

Personajele sale pozitive, adesea unidimensionale, imbina forta morala cu cea fizica si inteligenta frusta cu reactia impulsiva.
Actorul Ilarion Ciobanu s-a nascut pe 28 octombrie 1931, la Ciucur, Tighina. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

A debutat la varsta de 30 de ani, in filmul „Setea”, jucand alaturi de Ion Besoiu si Amza Pelea, si cu Stefan Ciubotarasu si George Calboreanu in „Omul de langa tine”. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme in care actorul Ilarion Ciobanu a detinut roluri principale: „Lupeni 29”, „Cartierul veseliei”, „Rascoala”, „Vremea zapezilor”, „Soparla”, „Golgota”, „Legenda”, „Doi barbati pentru o moarte”, „Razboiul domnitelor”, „Baltagul”, „Fratii”, „Asediul”, „Mihai Viteazul”, „Ultimul cartus”, „Pe aici nu se trece”, „Toate panzele sus”, „Profetul, aurul si ardelenii”, „Lumini si umbre”, „Batalia din umbra”, „O vara cu Mara” etc.

A fost regizor al filmelor „Omul de langa tine” si „Mara”. Dupa 1989, Ilarion Ciobanu a continuat sa joace doar ocazional, in filmele „Crucea de piatra – ultimul bordel”, „Terente – regele baltilor”, „Tancul” (2003) si „Bored” (2004). La Prima editie a Festivalului International de Film Bucuresti BiFEST, in 2004, actorul a primit Premiul de Excelenta pentru contributia sa in arta cinematografiei, moment in care cei prezenti l-au aplaudat in picioare minute in sir.

Sursa: Newspad.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ