Ciobanul

4
360
Pavel Ciobanu

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și-a cerut scuze de la Uniunea de Fotbal a Rusiei (UFR) pentru comportamentul fanilor în timpul meciului de calificare în Preliminariile EURO 2016, Republica Moldova – Rusia (1:2).

Pavel Ciobanu

Pavel Ciobanu:

Am transmis scuzele de rigoare către UFR, iar ce s-a întâmplat pot califica drept o provocare planificată. Din partea noastră, am făcut tot ce am putut. A fost un meci de prima categorie de risc. Din fericire, nu au existat incidente grave, dar nu ai cum să le interzici oamenilor să tacă.

Acest lucru nu a fost făcut de către fanii din Moldova, oamenii noștri nu puteau face aceasta. Poate că, desigur, cineva s-a alăturat. Sunt tineri care nu au loc de muncă și este foarte ușor să-i faci să treacă de partea ta. Din cauza a 20-30 de provocatori, acum pot suferi mii de fani. Din cauza unui singur sector, stadionul poate fi închis, iar din acest motiv, mii de fani nu vor mai putea să urmărească meciurile.

Vom ridica această problemă la nivel de stat, pentru că, după cum am înțeles, acesta este doar începutul.

FMF este gata de sancțiunile pe care ar putea să i le dea UEFA și nu le va contesta.

Deși este șef peste fotbalul moldovenesc din februarie 1997 și a ajuns deja la al 5-lea mandat în calitate de președinte al FMF (ales ultima dată cu scandal ), domnul Ciobanu nu se poate lăuda cu prea multe succese. Ba dimpotrivă, selecționata Republicii Moldova a ajuns în situația rușinoasă de a lua bătaie de la Liechtenstein. S-a remarcat, însă, cu ocazii mai puțin fericite grație modului de exprimare extrem de expresiv. 🙂

Dar nu CV-ul domnului Ciobanu contează acum, ci declarațiile de mai sus ale acestuia în calitate de președinte al FMF.

Nu știu la ce meci au fost oamenii de la federație, dar la meciul la care am fost noi, au fost prezenți fani ruși cu drapele fasciste, neo-naziste. Este vorba de stindardul în culori negru-galben-alb – „imperka” – drapelul imperiului rus în a doua jumătate a secolului XIX, care este folosit acum de organizațiile fasciste, neo-naziste din Rusia. Iată-le, domnule Ciobanu, poate nu le-ați văzut! Am înțeles că cei de la UEFA ar fi fost deranjați de 2 drapele cu cruci celtice (nu au fost prezente în sectorul nostru). Cum rămâne cu drapelele neonaziste ale rușilor?

Neonazi

NeoNaziRus

Nu știu la ce meci au fost oamenii de la federație, dar la meciul la care am fost noi s-a scandat „Приднестровье — русская земля” (Transnistria Pământ Rusesc). Mai în șoaptă, mai cu frică, dar s-a scandat. Adică, Basarabia Pământ Românesc nu e bine, dar asta cu Transnistria e OK?

Nu știu cum stau la capitolul cunoștințe generale domnii de la federație, dar ce avem mai sus este un slogan politic și o ofensă adusă Republicii Moldova pe al cărui teritoriu staționează trupe rusești și care a fost în 1812 ocupată de imperiul rusesc. Sau doar sloganurile noastre prin care le aducem aminte rușilor de ceea ce s-a întâmplat în 1812, 1918 și în 1992 poartă caracter politic?

1992

Sau poate pe ruși i-a deranjat bannerul cu Ștefan care a fost acceptat de reprezentantul UEFA, totuși, deși a fost inițial privit cu suspiciune, după ce suporterii i-au explicat că domnitorul este sanctificat și există precedente, cum ar fi apariția Sfântului Patrick la meciurile Irlandei.

Stefan cel Mare

Nu știu la ce meciuri au fost oamenii de la federație, dar, în mod normal, suporterii ultras fac uz de materiale pirotehnice pentru a crea o atmosferă cu adevărat frumoasă. Că doar nu se așteaptă careva să venim cu evantaie, să filosofăm despre incidența datelor meteo asupra velocității balonului și să aplaudăm suav atunci când începe și când se termină meciul. 🙂 Și, poate o să vă surprindă acest fapt, domnule Ciobanu, dar există mulți oameni cărora le place fotbalul, cărora le place statutul de ultras și cărora le place să își exprime inclusiv pozițiile politice pe stadioanele din lumea întreagă. Republica Moldova nu e cu nimic diferită. Comportamentul nostru nu a presupus violențe, nu au existat altercații cu forțele de ordine și nici nu i-am atacat de dragul atacatului pe cei cu drapele rusești pe umeri. Poftim, avem dovada!

Atunci când un meci de fotbal nu e doar un meci de fotbal.

Atunci când Republica #Moldova învinge, chiar dacă…

Posted by Constantin Codreanu on Saturday, October 10, 2015

Ne le-a plăcut Putin Huilo? Păi, nici nouă nu ne plac embargourile pe care ni le impun. Nici nouă nu ne plac trupele lor de ocupație. Nici nouă nu ne place să ne aducem aminte de victimele din războiul de pe Nistru, inclusiv de Vadim Pisari. Nici nouă nu ne plac cei 200 de ani de ocupație. Nici nouă nu ne place că își bat joc de statul Republica Moldova întreținând un regim criminal la Tiraspol. Nici nouă nu ne place că împut spațiul media cu propaganda lor scârboasă. Nici nouă nu ne plac șantajul și amenințările la adresa Republicii Moldova. Nici nou nu ne place felul în care jurnaliști de la cunoscute publicații rusești ne insultă, pe noi, cetățeni ai Republicii Moldova, și statul Republica Moldova. Și sunt multe alte lucruri care nu ne plac. Nu doar nouă, o lume întreagă îi condamnă, inclusiv oficial.

Și a propos, domnule Ciobanu, Putin Huilo e hit pe mai multe stadioane din afara Republicii Moldova. Întrebați YouTube! 🙂

Pe 22 octombrie, dosarul disciplinar intentat Federației Moldovenești de Fotbal va fi discutat la UEFA. Ne-am dori cu toții ca cei de la federație să invoce în cadrul dezbaterilor inclusiv comportamentul fanilor ruși care au ofensat în mod deschis Republic Moldova, nu să se comporte ca niște mioritici, așa cum au făcut-o în declarațiile de mai sus.

Iată de ce au fost bătuți rușii, nu mai credeți în toate prostiile pe care le citiți în presa rusă!

Posted by Scurtu Sgss Gheorghe on Saturday, October 10, 2015

Și pe final, domnule Ciobanu. Nu exclud că pe Dvs. s-ar putea să nu vă ofenseze felul în care s-au comportat suporterii ruși în centrul Chișinăului, într-un loc sfânt, în Piața Marii Adunări Naționale, și invitația din clipul video de mai sus: „Соси хуй!” (Sugi pula!). Fiecare e cu propriile preferințe și fantezii sexuale, desigur.

Totuși, dacă Dvs. stați prost cu demnitatea și vă cereți scuze fără a solicita același lucru rușilor, măcar în semn de reciprocitate, vrem să vă aducem aminte că există oameni care încă mai știu ce este demnitatea și care nu uită. Nu uită cei 200 de ani de ocupație. Nu uită sutele de mii de oameni deportați în Siberia. Nu uită foametea organizată în 1946-1947. Nu uită războiul din 1992. Nu uită moartea lui Vadim Pisari. Nu uită desele manifestări lipsite de respect față de cetățenii Republicii Moldova și statul în care Dvs., domnule Ciobanu, dețineți o funcție importantă, ale celor cărora le satisfaceți invitația amintită anterior.

Domnule Ciobanu, situația e cu atât mai ridicolă cu cât Dvs. nu v-ați născut oriunde, ci în Reni, în Bugeacul nostru, moldovenesc, ocupat anume de Rusia, după ce l-a rupt din Principatul Moldovei. Realizăm că s-ar putea să vă cerem prea multe, gândindu-ne că ați avea ceva cunoștințe de istorie, totuși, nu sunteți nici orb, nici surd, trăiți într-un prezent în care locul Dvs. de naștere, țara din care face parte acesta acum, sângerează din cauza celor cărora le cereți scuze într-un mod jenant.

Domnule Ciobanu, ar cam trebui să vă fie rușine…

4 COMENTARII

  1. Super bine scris gazetareste si crestineste as spune, chiar daca nu e vorba de religie. Socot ca morala e logica iar crestinismul e logic. Cind ratiunea e indreptata impotriva vietii sau a libertatii cuiva atunci e vorba de nebunie si prostie….

LĂSAȚI UN MESAJ