Ciocanu Ion

0
106

Ion Ciocanu (n. 18 ianuarie 1940, comuna Tabani, judeţul Hotin, România azi în raionul Briceni, Republica Moldova) este un critic literar, filolog, pedagog, scriitor român, cunoscut şi recunoscut mai ales pentru atitudinea sa intransigentă faţă de politica de deznaţionalizare a românilor basarabeni şi de subminare a limbii române în Republica Moldova.

A fost director general al Departamentului de Stat al Limbilor (1993 – 1994) şi şef al Direcţiei Promovare a Limbii Oficiale şi Control asupra Respectării Legislaţiei Lingvistice din cadrul Departamentului Relaţii Interetnice şi Funcţionarea Limbilor (1998 – 2001).

Ion Ciocanu este absolvent al Universităţii din Chişinău, Facultatea de Filologie, doctor în Filologie (1965), doctor habilitat în Literatura română (2000).

Debutează cu o culegere de proză scurtă şi cu mai multe cronici literare, printre care scrie o recenzie, considerată de oficialii timpului din RSS Moldovenească drept „subversivă”, la romanul lui Ion Druţă „Povara bunătăţii noastre”.
Pentru acel articol a fost forţat să părăsească postul de la catedră şi i s-a aplicat o „mustrare aspră pe linie de partid”.
Se angajează la o editură în calitate de redactor şi continuă să scrie, în ciuda cenzurii.

Este autorul unui impresionant număr de culegeri de articole şi studii literare, printre care:
Caractere şi conflicte”, Chişinău (1968),
Articole şi cronici literare, Chişinău (1969),
Itinerar critic, Chişinău (1973),
Unele probleme de estetică, Chişinău (1973),
Dialog continuu, Chişinău (1977),
Podurile vieţii şi ale creaţiei, Chişinău (1978),
Clipa de graţie, Chişinău (1980),
Paşii lui Vladimir Curbet, Chişinău (1982),
Permanenţe, Chişinău (1983),
Argumentul de rigoare, Chişinău (1985),
Dreptul la critică, Chişinău (1993).
Reflecţii şi atitudini, Chişinău (1993),
Dincolo de literă, Timişoara (1998),
Literatura română contemportană din Republica Moldova, Chişinău (1998),
Rigorile şi splendorile prozei rurale, Chişinău (2000),
Scriitori de ieri şi de azi Bucureşti (2004),
Ion Ciocanu. Biobibliografie Chişinău, Ed. Museum (2005).

Autor al unor articole despre Constatin Stere, Magda Isanos, Vasile Vasilache, Pavel Boţu, Petre Darienco, Mihai Cimpoi, Nicolae Corlăteanu, Mihai Vakulovski, ş.a.m.d..

Ion Ciocanu este, de asemenea, autorul mai multor de culegeri de articole privind situaţia socio-lingvistică din Republica Moldova. Printre acestea sunt şi:
Atât de drag… Microeseuri de dragoste pentru cuvânt, Chişinău, (1995),
Zborul frânt al limbii române (1999),
Realitatea în cuvânt şi cuvântul în realitate (2002),
Conştientizarea greşelii (2003),
Temelia nemuririi noastre, Chişinău, (2005).

Sursa: Wikipedia.org
Foto: Voceabasarabiei.net

Ion Ciocanu, un străjer al limbii

Primele reflectii despre Ion Ciocanu le-am publicat pe cand il cunosteam numai din lecturi. Apoi, cunoscandu-ne reciproc, i-am urmarit atent evolutia de critic si istoric literar, dar si cea de lingvist.

In 1995, Domnia Sa a publicat mini-volumul Atat de drag…, o brosura de buzunar cu microeseuri de felul celui intitulat „Niciodata sa nu confunzi nici odata cu nici o data”. El a fost cel care a pus in valoare, pe parcursul anilor, mai tot ce s-a produs, aici si nu numai aici, in domeniul cultivarii limbii romane. N-a ramas absolut niciun cultivator al limbii pe care Ion Ciocanu sa nu-l fi popularizat dupa merit. A scris despre Nicolae Corlateanu, Silviu Berejan, Valentin Mandacanu, Anatol Ciobanu, Nicolae Matcas, Alexandru Gromov, Ion Dumeniuc, Alexandru Bantos, Vasile Melnic, Andrei Crijanovschi, Valentin Gutu, Vlad Pohila, Lidia Codreanca-Colesnic, Ion Melniciuc, Elena Grosu, Alexei Palii – generozitatea Domniei Sale nu are pereche in lingvistica si in stiinta noastra literara.

„Articolele de politica lingvistica demonstreaza o data in plus angajarea plenara a lingvistului si cetateanului Ion Ciocanu in lupta pentru salvgardarea semnului sacru al fiintei noastre – limba romana. Filologul isi exprima ferm atitudinea civica fata de calvarul prin care a trecut si, cu regret, trece si astazi limba populatiei bastinase din Basarabia…”, constata, pe buna dreptate, Elena Grosu in revista „Limba Romana” din 2003 (nr. 2-3, pag. 195).

Ion Ciocanu a elaborat circa 2000 de articole, studii si recenzii, precum si mai multe carti de sociolingvistica si de cultivare a limbii romane. Dar tot el este omul de caracter, ale carui discursuri rostite la diferite tribune – conferinta dedicata bicentenarului Gheorghe Asachi (1988), Congresul I al filologilor din R. Moldova (29 august 2001) etc. – au ridicat publicul in picioare. Ion Ciocanu este mai mult decat un scriitor si critic literar, este un strajer al limbii romane, dovada fiind cartile sale „Realitatea in cuvant si cuvantul in realitate” (2002), „Constientizarea greselii” (2004), „Temelia nemuririi noastre” (2005), „Efortul salvator” (2006), „Darul lui Dumnezeu”. In societatea noastra, unde cuvantul romanesc inca nu se simte in largul sau, el si-a facut un rost din a ne invata cum sa vorbim si sa scriem corect. Nu intamplator, academicianul Mihai Cimpoi il numea „George Pruteanu al Basarabiei”.

Autor: Grigore Grigorescu
Sursa: Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ