Circa 400 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au primit acte moldovenesti, dupa septembrie 2005

0
49

Guvernul a extins pina la sfirsitul anului 2007 termenul de aplicare a Hotaririi sale din septembrie 2009 „Cu privire la masurile de asigurare a confirmarii cetateniei si documentarii populatiei din localitatile din stinga Nistrului (Transnistria)„, in conditiile in care numarul persoanelor care solicita perfectarea actelor si confirmarea cetateniei se mentine la un nivel constant, precum si „intru continuarea pasilor pozitivi intreprinsi de autoritatile moldovenesti pentru intarirea  38;ncrederii si sprijinirea populatiei din regiunea transnistreana, cea ce va favoriza reintegrarea social-economica a tarii”, transmite Agentia INFOTAG cu referire la un comunicat al Ministerului Reintegrarii.

Hotarirea stabileste o procedura simplificata de acordare a actelor. Din perioada 2005 si pina in anul 2006, 42 de mii de cetateni ai regiunii au obtinut cetatenie moldoveneasca, datorita careia pot pleca peste hotare si beneficia de facilitatile acordate tuturor cetatenilor tarii. Actele autoproclamatei RMN sint valabile doar pe teritoriul regiunii, nefiind recunoscute in nici o tara a lumii.

Ultimele date ale ministerului arata ca numarul cetatenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreana, precum si al copiilor cu virsta de pina la 16 ani, inscrisi in actele acestora, constituie circa 400 mii de persoane.

Autoritatile de la Tiraspol afirma ca in regiune locuiesc circa 542 mii de persoane. Transnistria a instituit dubla cetatenie, asa ca aproape fiecare locuitor detine, pe linga actul de identitate transnistrean, si unul moldovenesc, ucrainean sau rus.

Sursa:azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ