Clujul iubește Basarabia

0
253
  1. Basarabenii își văd Țara. Au rămas încântaţi de Bistriţa

Cei prezenţi s-au arătat încântaţi de obiectivele vizitate în municipiu: Biserica Trei Ierarhi, Biserica Evanghelică CA, Parcul Municipal, Turnul Dogarilor, Centrul istoric, Centrul Cultural de la Arcalia şi altele. Mulţi dintre componenţii grupului se gândesc să se întoarcă individual şi se interesează de pensiuni şi preţuri, ne-a mai comunicat Antonina Marian Străjescu.

Se estimează ca în cadrul proiectului 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova să viziteze România.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/22386-basarabenii-ii-vd-ara-au-rmas-incantai-de-bistria.html

 

  1. Clujul iubește Basarabia

Cluj-Napoca va fi casă pentru 1000 de basarabeni săptămâna aceasta. Acțiunea se înscrie în programul național de înfrățire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.    

Marți, 19 iulie, primele grupuri de basarabeni vor vizita Grădina Botanică, Cetățuia, Catedrala Schimbarea la Față, Obeliscul Carolina, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail,dar și Dejul, Turda și Arcalia.

http://ziarulclujean.ro/clujul-iubeste-basarabia/

 

  1. Brașov. Sute de basarabeni ne vor vizita orașul

Începând de luna aceasta și până la final de septembrie, Brașovul va fi gazda a sute de basarabeni. Aceștia vor vizita România printr-un „program național de înfrățire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului“, spun organizatorii. Programul „Cunoaște-ți Țara“ este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Până în toamnă, 100.000 de basarabeni vor vizita România.

Primul grup de 50 de basarabeni va ajunge marți, 19 iulie și va vizita Piața Sfatului, Ulița Căldărarilor, Strada Sforii, Biserica Neagră, Casa Mureșenilor. Aceasta este doar una din multele vizite ce vor urma, spun organizatorii.

http://www.mytex.ro/stiri/273-cultura/528777-brasov-sute-de-basarabeni-ne-vor-vizita-orasul.html

 

  1. Mesaj despre viitorul comun al României și Rep. Moldova, emis de la vârful Bisericii

Miercuri, 20 iulie, cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Mănăstirii de la Românești, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, după oficierea Sfintei Liturghii și evocarea modelului de credință stăruitoare a Sfântului Ilie, va vorbi despre cele două state românești, România și Republica Moldova, despre viitorul lor împreună ca stat unitar și, implicit, despre necesitatea Unirii. Acest lucru vine pe fondul derulării programului ”Cunoaște-ți Țara”: un nou grup de 50 basarabeni va ajunge marți în Timișoara. Grupul va fi prezent în Timișoara de marți până joi, se precizează într-un comunicat de presă.

http://infoprut.ro/44725-mesaj-despre-viitorul-comun-al-romaniei-si-rep-moldova-emis-de-la-varful-bisericii.html

 

  1. Iași, gazdă a sute de basarabeni

Mai bine de 1.000 de basarabeni vor vizita Iașul în intervalul iulie – final de septembrie.

„După cum sugerează numele, <<Cunoaște-ți Țara>>, programul are ca scop înlăturarea prejudecăților basarabenilor și contactul cu realitățile din România prin experiență directă, nemijlocită. Iașiul, ca simbol al Moldovei de la dreapta Prutului, este una dintre cele mai solicitate destinații, mai mult ca sigur datorită însemnătății sale istorice, culturale, pentru că reprezintă cel mai important centru urban din nord-estul României și datorită legăturii de suflet pe care o are cu Chișinăul. Vara trecută, 1000 de basarabeni au venit pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, de la Chișinău la Iași. E important ca această inițiativă să aibă efectul scontat, pentru ca până în 2018 să se ajungă la o majoritate unionistă a românilor de peste Prut și să înfăptuim Unirea”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

http://www.7est.ro/component/k2/item/68882-iasi-gazda-a-sute-de-basarabeni.html

 

 

  1. Eveniment cultural, cu invitați din Republica Moldova, la Cercul Militar din Dej

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, invită dejenii miercuri, 20 iulie, cu începere de la ora 17, la Cercul Militar din municipiu, la evenimentul „Români acasă la români”.

La acest eveniment cultural vor participa și tineri din localitatea Sireți, raionul Strășeni, din Republica Moldova.

Activitățile vor debuta cu o lansare de carte „Spre Polul Vest” a astristului dejean Niculai Maxim (născut în Basarabia), urmate de un program artistic de muzică populară și sântece patriotice al grupului folcloric „Siret”, parte al Despărțământului „Mihai Eminescu” Strășeni al ASTRA.

http://dej24.ro/eveniment-cultural-cu-invitati-din-republica-moldova-la-cercul-militar-din-dej/

 

  1. O firmă din Botoșani derulează un proiect de 3,3 milioane euro în Republica Moldova

O companie din Botoșani lucrează cu bani europeni în Republica Moldova. Este vorba despre Elsaco, care derulează lucrările în cadrul proiectului „Reabilitarea pompelor de termoficare, instalarea convertizoarelor de frecvenţă şi a echipamentelor asociate în Staţiile de Pompare 12 şi 13, Chişinău”.

Valoarea proiectului este de aproximativ 3,3 milioane euro, informează BotoșaniNews.

http://infoprut.ro/44733-o-firma-din-botosani-deruleaza-un-proiect-de-33-milioane-euro-in-republica-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ