Coaliţia 2007 îndeamnă cetăţenii să participe la alegerile din 3 iunie

0
76

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2007 – cheamă cetăţenii cu drept de vot din R. Moldova să participe la votare în ziua de 3 iunie ca să-şi aleagă primarii şi consilierii în consiliile raionale, orăşeneşti şi săteşti.
Coaliţia 2007 îndeamnă alegătorii să se informeze corect, complex, din diverse surse în ce priveşte concurenţii electorali şi programele acestora, pentru a-şi exercita conştient dreptul de vot.

Totodată, Coaliţia 2007 încurajează toţi tinerii, în special studenţii şi pe cei care vor vota pentru prima dată, să se informeze despre procedura corectă de vot şi să participe activ la alegeri pentru a decide cu votul lor cine va fi primarul şi consilierii comunităţii unde domiciliază sau au reşedinţă.

Coaliţia aminteşte că participarea la votare reprezintă un mecanism important prin care cetăţenii pot da o apreciere şi influenţa modul în care sunt administrate afacerile statului. De asemenea, exercitarea dreptului de vot oferă posibilitatea de participare în procesul de luare a deciziilor, de implicare în organizarea serviciilor şi administrarea bunurilor publice locale.

Circa 2,5 milioane de alegători sunt înscrişi în listele electorale pentru alegerile locale generale care vor avea loc la 3 iunie, numărul acestora fiind cu circa 300 mii mai mare decât la alegerile locale din 25 mai 2003. La alegerile locale din 2003, rata participării la alegeri a fost de 58,68%, dintre care cei mai activi au fost alegătorii din raioanele Basarabeasca, Cantemir şi Ocniţa, unde s-a prezentat la urne peste 75% din electorat. La Bălţi şi Chişinău, rata de participare a fost de 35 şi, respectiv, 45%, fiind cea mai mică din R. Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ