Coaliţia Civică pentru Alegeri libere şi Corecte dezaprobă atacurile împotriva presei şi a libertăţilor democratice

0
50

„Coaliţia 2007” dezaprobă reţinerea de către forţele de poliţie a echipei de filmare a postului de televiziune PRO-TV, precum şi sustragerea de la o echipă de filmare a postului de televiziune DTV a casetei şi demagnetizarea acesteia. Poziţia respectivă este formulată într-o Declaraţie difuzată de Coaliţie şi citată de Info-Prim Neo. Potrivit documentului, este deosebit de îngrijorător faptul că acţiunile represive ale organelor de forţă au recidivat peste o zi, când a fost arestat tirajului ziarului „SP” din Bălţi. Acest şir de evenimente nu lasă loc pentru îndoieli legate de eventuale accidente regretabile, ci, dimpotrivă, sugerează că acţiunile nu au fost deloc întâmplătoare.

În acest context, Coaliţia 2007 dezaprobă acţiunile organelor de forţă, care au avut loc pe data de 27 martie 2007 şi care s-au manifestat, de asemenea, prin reţinerea unui grup de cetăţeni care se deplasau la locul comemorării unor personalităţi istorice.

Autorii declaraţiei consideră acţiunile enumerate drept inadecvate şi încercări de intimidare a cetăţenilor cu viziuni diferite faţă de cele oficiale şi drept atentat la libertatea de exprimare.

ONG-urile întrunite în Coaliţie examinează acţiunile respective în contextul climatului preelectoral din R. Moldova, marcat de un şir de evenimente cu caracter negativ, care poate aduce grave prejudicii integrităţii procesului electoral, subminând procesul democratic şi afectând imaginea statului în interior şi peste hotare.

„Având în vedere apropierea campaniei electorale, ne exprimăm îngrijorarea că existenţa unor astfel de evenimente riscă să pericliteze buna desfăşurare a alegerilor locale generale din 2007, caracterul democratic, liber şi corect al votării”, se spune în document.

Coaliţia olicită autorităţilor şi forţelor de ordine să se abţină de la acţiuni incompatibile cu standardele democratice.

Iniţiativa creării Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2007” a fost lansată la începutului lunii curente de şapte organizaţii neguvernamentale. Conform acestora, activităţile Coaliţiei vor fi neangajate politic şi vor include observarea pe termen scurt şi lung a campaniei electorale, monitorizarea mass-media în reflectarea alegerilor, educaţia civică şi electorală pentru alegători şi funcţionari electorali.

sursa:http://www.info-prim.md/?x=22&y=7388

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ