Comemorarea eroilor căzuţi în războiul moldo-rus din 1992

0
303

 Eroii români basarabeni căzuţi la datorie în războiul moldo-rus de pe Nistru au fost omagiaţi la Fântâna Eroilor din satul Varniţa, raionul Anenii Noi.

La 21 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru, Alexei Paluţă, preşedintele Asociaţiei Tighina, membra componentă a Platformei Civice Acţiunea 2012, alături de rude ale combatanţilor în război, directorii şcolilor româneşti din Tighina şi Tiraspol – Maria Roibu, respectiv Ion Iovcev şi Raisa Pădurean, precum şi elevi care studiază la Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina, împreună cu parlamentarul Iurie Apostolachi, au participat la o slujbă de pomenire şi şi-au exprimat recunoştinţa faţă de sacrificiul celor care şi-au pierdut viaţa în războiul din 1992.

,,Avem obligaţia de a-i respecta şi nu-i uita pe cei care şi-au jertfit viaţa aici”, a precizat Alexei Paluţă la evenimentul de comemorare.

Tot în contextul împlinirii a 21 de ani de la începutul războiului moldo-rus, Asociaţia Tighina a dăruit veteranului Grigore Barcaru un laptop şi o sumă de bani. Grigore Barcaru, originar din Corjova, avea 15 ani când a pornit la luptă cu două automate în mână şi după o lună de război a revenit acasă cu picioarele amputate. O mină care a explodat în apropierea sa i-a curmat desfăşurarea firească a vieţii. În prezent, acesta se află internat la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare din Chişinău.

Ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi războiul de pe Nistru (1990-1992). Deşi în fiecare an au loc întruniri la nivel înalt şi runde de iniţiere a negocierilor sau chiar negocieri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean, problemele românilor basarabeni care locuiesc, lucrează şi învaţă în regiunea separatistă nu îşi găsesc rezolvare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ