Comerciantii cer anularea legii privind patenta de intreprinzator

0
62

„Dati-ne de lucru!”, „Vrem patente!”, sint principalele lozinci cu care au venit, joi, sa picheteze sediul Parlamentului, oponentii legii nr. 208, care prevede suspendarea mai multor activitati de intreprinzator in baza patentei. Actiunea de protest, ca si cele anterioare, a fost organizata de catre Asociatia pentru Protectia Micului Business si Comitetul pentru apararea drepturilor cetatenilor, si a antrenat circa 100 de persoane, majoritatea mici comercianti din pietele capitalei.
Potrivit Agentiei INFOTAG, presedintele Asociatiei, Eugen Roscovan, a reluat criticele la adresa autoritatilor, afirmind ca acestea lipsesc sute de mii de cetateni ai tarii de surse de existenta; ca puterea executiva sustine ca bugetul public rateaza venituri de milioane de lei din cauza detinatorilor de patente, fara sa stie despre munca grea prin care acestia isi cistiga banii; daca autoritatile doresc sa corespunda standardelor europene, ele trebuie sa creeze conditii de munca corespunzatoare.

Eduard Musuc, liderul Partidului Social Democrat din Moldova, presedintele Comitetului, a anuntat ca Primaria capitalei a autorizat desfasurarea actiunilor de protest de 2 ori pe saptamina, pina la 25 mai. Pichetarile vor avea loc in zilele sedintelor plenare ale Legislativului, joi si vineri. Musuc i-a invitat pe toti locuitorii tarii sa participe la mitingul din 1 mai din fata Teatrului National de Opera si Balet, cu lozinci: „In apararea locurilor de munca, impotriva dizolvarii intreprinderilor!”, „In apararea detinatorilor de patente si pentru anularea legii nr.208”, „Impotriva cresterii preturilor si tarifelor!”, „Pentru cresterea reala a salariilor!”, „Pentru o pensie decenta !”.

INFOTAG precizeaza: Potrivit legii, vor fi interzise mai multe activitati in baza de patenta: din 1 ianuarie 2007 – transportul de marfuri si calatori, cultivarea si comertul cu flori, productia si comertul cu var si alte materiale de constructie; din 1 ianuarie 2008 – comertul cu amanuntul in incaperi si chioscuri; din 1 ianuarie 2009 – comertul cu toate tipurile de produse, la tarabe, tejghele si din autocamioane in piete, comertul cu bauturi fara alcool si ziare.

La sfirsitul anului 2006, in Moldova erau circa 36,6 mii de detinatori de patente, inclusiv peste 60% – cu activitati de comert.

http://www.azi.md/news?ID=44140

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ