Comisarul Orban boicoteaza "limba moldoveneasca"

0
30

CE a scos mentiunea limba moldoveneasca de pe site-ul Delegatiei de la Chisinau.

Comisia Europeana a scos mentiunea limba moldoveneasca de pe site-ul Delegatiei de la Chisinau, a anuntat ieri comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, mentionind ca a inlocuit cu stegulete simbolurile lingvistice EN, respectiv MD. Masura a fost aplicata, dar deocamdata numai pentru pagina de start a site-ului Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau.

Surse europene au declarat ca este pur o problema tehnica, cerinta comisarului Orban facuta colegilor sai de a nu mai face referire pe viitor la limba moldoveneasca fiind acceptata de catre acestia.

„Pe viitor, voi monitoriza personal, foarte atent, tot ce se afla pe site-ul UE, dar nu pot exclude ca nu va mai aparea o alta referire de acest gen”, a mai spus Orban. El a precizat ca UE nu poate sa nu recunoasca o limba, decizia de a-si numi cumva limba apartinind fiecarui stat.

Romania poate insa adopta atitudinea Greciei. Atena blocheaza din 1991 recunoasterea pe plan international a Macedoniei sub acest nume, negindu-i dreptul de a avea numele „Macedonia sau un derivat”, pentru ca este de parere ca acest termen apartine exclusiv patrimoniului sau istoric national. Pentru greci acest nume ar putea justifica implicit revendicari ale FYROM asupra provinciei elene cu acelasi nume de la granita cu Macedonia.

Din 1993, Macedonia este recunoscuta de ONU sub numele provizoriu Fosta Republica Iugoslava Macedonia (FYROM). Negocierile sub egida ONU nu au dus pina acum la nici un rezultat. Orban a mai subliniat ca va apara limba romana in UE, asa cum procedeaza in cazul tuturor limbilor oficiale ale Uniunii.

Sursa: Ziarul de Iasi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ