Comisia de la Veneția: Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat

1
121


Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc. De această părere sunt experții europeni, potrivit unei scrisori adresate de către Comisia de la Veneția partidelor de la guvernare.

Potrivit avizului experților europeni, eșuarea alegerii președintelui este un motiv pentru a dizolva Parlamentul, chiar și dacă acest lucru este în detrimentul stabilității politice din Republica Moldova. „Dizolvarea Parlamentului este diametral opusă stabilității politice, dar în cazul eșecului alegerii șefului de stat, președintele interimar va fi nevoit să disolve parlamnetul. Articolul 78 din Constituția Republicii Moldova, cu privire la modul de alegere a președintelui, este direcționat spre securizarea faptului că statul are organele contituționale funcționabile, care reflectă susținerea curentă a diferitor forțe politice”, se artă în scrisoarea Comisiei de la Veneția.

În ceea ce privește data dizolvării Parlamentului, raportul experților europeni menționează că, „potrivit articolului 85.3, Parlamentul poate fi dizolvat numai o singură dată în decursul unui an” și poate fi interpretat în 2 feluri: (1) poate fi interpretat referitor la anul calendaristic și deci poate să curpindă perioada de la 1 ianuarie – la 31 decembrie sau (2) poate fi înțeles ca perioada de timp care începe din ziua în care a fost dozolvat Parlamentul”. Scrisoare integrală a Comisiei Europene o puteți vedea aici.

Acum două zile, premierul Vlad Filat a declarat că Alianța pentru Integrare Europeană va renunța la referendumul pentru adoptarea unei noi Constituții a Republicii Moldova, dacă avizul experților europeni va fi unul negativ.

În cadrul vizitei de acum câteva săptămâni la Chișinău, experții europeni au declarat că din Consituția Republicii Moldova ar trebui modificat doar articolul cu privire la modul de alegere al șefului statului. Totodată, experții au declarat că legea supremă ar trebui modificată în Parlament, printr-un consens al tuturor partidelor de la guvernare.

Comisia de al Veneția a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova la sfârșitul lunii februarie curent, la invitația președintelui interimar, Mihai Ghimpu.

Sursa: jurnal.md
Foto: venice.coe.int

1 COMENTARIU

  1. daca cei de la Venetia vor ceva in Basarabia si este dupa dorinta romanilor basarabeni care au suferit mult 100 de ani mai ales merita luata in seama propunerea lor .In cazul in care vor veni cu idei care sa-i intristeze pe romaniide acolo ,va trebui discutata problema si sa nu fie aerieni fata de problemele romanilor de acolo.in caz de anormalitate,sa se faca referendum.N-ar fi normal, cinstit sa sufere romanii care in al 2-lea razboi mondial numai in 3 luni au murit in prima linie a frontului sovietic mai bine de 50.000 de romani basarabeni.Cati bulgari,gagauti,rusi au fost pe front si in linia intai ca romanii basarabeni?Dorim adevar,corectitudine.dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti romanii basarabeni.

LĂSAȚI UN MESAJ