Compozitorul român Adrian Iorgulescu a devenit Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Chișinău

0
296

Adrian Iorgulescu, compozitor, profesor universitar și preşedinte a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a devenit Doctor Honoris Causa a Academiei de Muzică din Chișinău.

Victoria Melnic, directorul Academiei de Muzică din Chișinău a declarat că acest titlu i s-a conferit compozitorului Adrian Iorgulescu pentru contribuţiile de mare valoare aduse la dezvoltarea muzicii româneşti şi a celei universale.

Preşedintele de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, profesorul universitar Ghenadie Ciobanu, a subliniat, la rândul său, că Adrian Iorgulescu este o personalitate marcantă a vieţii culturale care a creat simfonii, concerte instrumentale, muzică de operă, lucrări corale şi muzică de film. „Adrian Iorgulescu este, aşa cum spunea marele muzicolog român Viorel Cosma, tipul de creator în continuă căutare a marelui ideal major”, a constatat Ghenadie Ciobanu.

Drept răspuns, compozitorul Adrian Iorgulescu a afirmat că această distincţie este o mare onoare pentru el, dar şi o recunoaştere pentru crearea, după anii 1990 încoace, împreună cu Ghenadie Ciobanu, a unor punţi culturale între Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi cea din R. Moldova, între Conservatorul din Bucureşti şi cel din Chişinău.

Adrian Iorgulescu s-a născut la 6 iulie 1951, în Bucureşti, România. A studiat la Academia de Muzică din Bucureşti și la Academia „Santa-Cecilia” din Roma. A obținut în anul 1990 titlul științific de doctor în muzicologie şi estetică muzicală. Din 1992 este preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În anii 2005-2008 a fost ministru al Culturii și Cultelor în Guvernul Tăriceanu. Este laureat al Premiului „George Enescu” al Academiei Române, al Premiului de compoziție acordat în SUA, Louisville şi deţinător al Ordinului Național al României „Serviciul Credincios” în grad de cavaler.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ