Comuna de baştină a Leonidei Lari şi judeţul Neamţ au votat pentru Unire

0
132
 1. Comuna de baştină a Leonidei Lari şi judeţul Neamţ au votat pentru Unire

Satul Bursuceni din raionul Sîngerei, localitatea de baştină a poetei, publicistei şi militantei pentru Unirea Basarabiei cu România, Leonida Lari a adoptat o Declaraţie de Unire. De asemnea şi judeţul Neamţ din România a avotat un document similar, care a fost semnat de preşedintele Consiliului judeţean, Ionel Arsene, şi de secretarul judeţului, Maria Grapinoiu.

http://tvrmoldova.md/actualitate/comuna-de-bastina-a-leonidei-lari-si-judetul-neamt-au-votat-pentru-unire/

 

 1. Un gimnaziu din raionul Soroca a încheiat un parteneriat cu Şcoala “Gala Galaction” din Mangalia

Se zidesc noi poduri culturale peste Prut. Comuna Voloviţa din raionul Soroca a găzduit o şezătoare specială de Florii. Evenimentul a reunit reprezentanţii gimnaziului din localitate şi oaspeţi din Mangalia, Romania.

http://tvrmoldova.md/actualitate/un-gimnaziul-din-raionul-soroca-a-incheiat-un-parteneriat-cu-scoala-gala-galaction-din-mangalia/

 

 1. UNIREA Republicii Moldova cu ROMÂNIA, testată la CHIŞINĂU

Începând de luni, 2 aprilie, la Chișinău au loc consultări publice pe tema Unirii Republicii Moldova cu România. Sondajul va dura până la 14 aprilie.

Locuitorii municipiului Chișinău au două opțiuni de răspuns la această întrebare: DA sau NU. În cadrul simulării referendumului din Chișinău, dar și în suburbiile capitalei vor fi deschise centre de consultare. Astfel, cei interesați să participe la studiu vor putea să își exprime opinia în legătură cu Unirea, transmite Radio Chişinău.

http://evz.ro/unirea-moldova-testata-la-chisinau.html

 

 1. Vadim Krasnoselski: Republica Moldova a ales România. Respectăm alegerea, dar Transnistria vrea să se unească cu Rusia

Locuitorii regiunii separatiste Transnistria îşi văd viitorul alături de Federaţia Rusă, spune aşa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, care face trimitere la rezultatele referendumului din 2006, dar şi la rezultatele alegerilor prezidenţiale din 18 martie curent, când circa 97% din transnistreni şi-au dat voturile pentru Vladimir Putin.

http://tvrmoldova.md/politic/vadim-krasnoselski-republica-moldova-a-ales-romania-respectam-alegerea-dar-transnistria-vrea-sa-se-uneasca-cu-rusia/

 

 1. Bilanțul Marii Adunări Centenare: Eșec pentru Dodon, succes pentru românii din R. Moldova

Duminică, 25 martie, mii de cetățeni ai R. Moldova s-au adunat la Chișinău, pentru a marca un secol de la unirea cu patria-mamă. Evenimentul de amploare a creat o serie de controverse printre adepții statalității. TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți experți politici, care, în cele din urmă, a fost importanța Marii Adunări Centenare și ce efecte a avut această manifestație în societate.

https://www.timpul.md/articol/bilanul-marii-adunari-centenare-eec-pentru-dodon-succes-pentru-romanii-din-r–moldova-128738.html

 

 1. IMAGINEA ZILEI. Harta României reîntregite, pe o poartă din Măgdăcești

Simplu și la obiect. Așa poate numit mesajul unionist afișat pe o proprietate din satul Măgdăcești din raionul Criuleni.

http://infoprut.ro/49744-imaginea-zilei-harta-romaniei-reintregite-pe-o-poarta-din-magdacesti.html

 

 1. Românii de pe ambele maluri ale Prutului stabiliți în Irlanda: „Trăiască Unirea Moldovei răsăritene cu România!”

Cetățeni ai României și ai Republicii Moldova stabiliți în Irlanda, alături de organizații reprezentative, au votat o Declarație de Unire.

http://infoprut.ro/49753-romanii-de-pe-ambele-maluri-ale-prutului-stabiliti-irlanda-traiasca-unirea-moldovei-rasaritene-cu-romania.html

 

 1. Botoşani: PNL cere adoptarea unei declaraţii de unire cu Moldova la nivelul Consiliului Judeţean

Consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal (PNL) au depus, luni, la secretariatul Consiliului Judeţean Botoşani, o solicitare de iniţiere a unui proiect de hotărâre privind semnarea Declaraţiei de Unire între România şi Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă transmis de filiala teritorială Botoşani a PNL, informează agerpres.ro.

https://www.stiripesurse.ro/botosani-pnl-cere-adoptarea-unei-declaratii-de-unire-cu-moldova-la-nivelul-consiliului-judetean_1258033.html

 

 1. INTERVIU/Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: ,,România a fost singura care ne-a întins o mână de ajutor când am fost în criză”

Republica Moldova caută să nu mai fie dependentă de gazul rusesc și mizează pe România pentru asta. Primul pas a fost făcut: Transgaz a câștigat licitația de privatizare a Vestmoldtransgaz, compania care administrează gazoductul Iași-Ungheni. O „unire” simbolică a sistemelor energetice în anul Centenarului, așa cum o descrie premierul Pavel Filip. În interviul acordat cotidianului Libertatea, șeful Guvernului de la Chișinău a subliniat că, în 2016, când Republica Moldova trecea printr-o criză majoră, România a fost singura care a ajutat-o, oferindu-i un împrumut necondiționat.

https://www.libertatea.ro/video/interviu-pavel-filip-premierul-republicii-moldova-romania-a-fost-singura-care-ne-a-intins-o-mana-de-ajutor-cand-am-fost-in-criza-video-2202457

 

 1. Punte de legătură între Oradea şi Chişinău

Schimb de experienţă între elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea şi Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău.

http://www.bihon.ro/punte-de-legatura-intre-oradea-si-chisinau/2015432

 

 1. Transnistria, școli în limba română. Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, poziție

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria a fost abordată în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, informează portalul Deschide.md, citând un comunicat al Biroului de Reintegrare din Republica Moldova.

https://www.dcnews.ro/transnistria-coli-in-limba-romana-daniel-ioni-a-ambasadorul-romaniei-la-chi-inau-pozi-ie_586513.html

 

 1. Orașul Techirghiol se va înfrăți cu localitatea Tocuz din Republica Moldova

Cu prilejul Centenarului, primarul din Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, a vizitat localitaea Tocuz, la invitația omologului său moldovean, Alexandru Turcanu, care i-a propus înfrățirea dintre cele două administrații locale. Desigur, primarul român a precizat printr-o postare pe Facebook că vor fi demarate documentele pentru ca acest demers să fie finalizat cu succes.

https://www.replicaonline.ro/orasul-techirghiol-se-va-infrati-cu-localitatea-tocuz-din-republica-moldova-351011/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ