Comuna Dobruşa (Şoldăneşti)

0
127

Comuna Dobrusa fondata în baza Legii Republicii Moldova privind organizarea administrativ-teritoriala a Republicii Moldova nr.764-XV din 27 decembrie 2001 in urma reformei administrativ-teritoriale din anul 2003, include satele: Dobrusa,Recesti si Zahorna. Situata in partea de vest a raionului Soldanesti (o suprafata de ~37.7 km patrati) se afla la o distanta de 130 km de Chisinau si 20 km de centrul raional Soldanesti. Cel mai apropiat pod de cale ferata se afla la distanta de 20 km si la 5 km de drumul republican Rezina-Floresti.

Se margineste la nord cu comuna Cotiujenii Mari,la sud cu satul Chipesca,la vest cu comuna Prodanesti,raionul Floresti.
Dobrusa se afla pe un relief deluros,cu un profil complicat pe unele povirnisuri sunt inregistrate alunecari de teren.Altitudinea maxima-310m deasupra nivelului marii. Resursele acvatice sunt reprezentate de 3 iazuri cu destinatia anti-eroziune,cresterea pestelui si odihna Suprafata totala a oglinzii apei-20 ha.Riusorul Dobrusa care isi are izvorul in iazul „Irinac” si este un afluent al riului Raut strabate teritoriul comunei pe o lungime de 3 km.
Apele subterane sunt sursa principala de apa potabila ,pinza freatica poate fi descoperita la adincimea de 3-8 m,in locurile mai joase -0.5m.Pe teritoriul comunei sunt 3 izvoare cu un debit mare de apa.
Solurile pe cea mai mare suprafata sunt cernoziomuri tipice si levigate,dar se intilnesc si soluri cenusii de padure,iar in preajma iazurilor,soluri mlastinoase.Pe povirnisuri-cernoziomuri de fineata.

ASEZAREA GEOGRAFICA:
Dobrusa este situata in partea de vest a raionului Soldanesti. Ocupa o suprafata totala de 37,7 km patrati. Este la o departare de 130 km de orasul Chisinau si 20 km de centrul raional Soldanesti. Cel mai apropiat pod de cale ferata se afla la distanta de 20 km. La 5 km trece drumul republican Rezina -Floresti, spre care duce drumullocal Zahorna, Dobrusa.
Se margineste la nord cu comuna Cotiujenii Mari, la sud si est cu satul Chipesca, la vest cu
comuna Prodanesti, raionul Floresti.
Relieful este deluros, cu un profil complicat pe unele povarnisuri Stint imegistrate alunecan
de teren. Altitudinea maxima -310m deasupra nivelului marii. Resursele acvatice sunt reprezentate de 3 iazuri cu destinatia anti-eroziune, cresterea pestelui si odihna. Suprafata total a oglinzii apei -20 ha. Riusorul Dobrusa care isi are izvorul din iazul „Irinac” si este un afluent al raului Raut strabate teritoriul comunei pe o lungime de 3 km.Apele subterane stint sursa principal a de apa potabila. Panza freatica poate fi descoperita laadancimea de 3-8m, in locurile mai joase -O,5m. Pe teritoriul comunei sunt 3 izvoare cu un debit mare de apa. ”
Solurile pe cea mai mare suprafata sunt cernoziomuri tipice si levigate, dar se intalnesc si soluri cenusii de padure, iar in preajma iazurilor soluri mlastinoase. Pe povirnisuri, cernoziomuri
de fineata.

FLORA:
Padurile ocupa o suprafata de 1220ha. Sunt raspandite padurile de stejar si carpen, printre care mai cresc si tei, frasin si salcam. Arbustii cei mai raspanditi Stint cornul, macesul, alunul, sangerul. De asemenea sunt plantatii mai tinere si recent sadite de artari, nuc si salcam. Invelisul ierbos este foarte bogat in specii de plante. Se intalnesc plante salbatice folositoare, plante medicinale (trifoi, musetel, iarba-campului, coada -vulpii s.a), plante rare (
ghiocel, lacramioare si pojarnita), dar se intalnesc si plante otravitoare (neghina, matraguna,
curcubetica). In paduri pot fi gasite ciuperci comestibile si otravitoare .

FAUNA:
Lumea animala a este reprezentata de majoritatea speciilor inregistrate in Republica Moldova.
Dintre animalele salbatice cele mill des intaInite stint iepurele-de-deal, veverita, caprioarele, mistretul, vulpea, bursucul.
Dintre pagan cele mill intalnite sunt: vrabia, cioara, randunica, graurul, cocostarcul. In locurile mlastinoase si iazuri se intfilnesc rate salbatice.

POPULATIA SI FORTA DE MUNCA:
Pe teritoriul comunei Dobrusa locuiesc permanent 1674 persoane dintre care:
Satul Dobrusa 848
Satul Recesti 429
Satul Zahoma 397
Majoritatea 99 % sunt romani.
Structura demografica a populatiei:
0-4 ani 63 persoane
5-6 ani 31 persoane
7-15 ani 258 persoane
Persoane apte de munca;
barbati 16-61 ani -398
femei 16-56 ani -414
Peste varsta apta de munca -343.
Numarul adolescentilor In varsta de 16 ani -18 persoane.
Numarul persoanelor tinere (17-24 ani) -164 persoane.
Numarul populatiei in varsta peste 75 ani -92 persoane.
Pensionari de toate categoriile -447 persoane
Numarul gospodariilor casnice -626
Numarul familiilor -628
Numarul caselor de locuit -601
Suprafata total a a locuintelor -33512 m.p.
Someri Inregistrati la Oficiul fortei de munca -27.
Persoane plecate la munca peste hotarele Republicii Moldova -74 persoane
In perioada ianuarie -iulie 2004 s-au nascut -9 copii, au decedat -10 persoane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ