Comunicat de presă ¤ 1 DECEMBRIE LA CHIŞINĂU

0
93

Nu dorim să ne închipuim că Republica Moldova se plasează încă la kilometrul 0 al democraţiei, că victimele represiunii comuniste din aprilie 2009 nu semnifică decât o sumă de accidente neglijabile, care au propulsat la conducerea acestui stat personaje cu faţă nouă şi mentalitate veche. Ordinea politică şi socială nu se menţine prin obstrucţionarea libertăţii de a alege, de a opta pentru un anumit tip de atitudine civică.

În democraţie, gestionarea manifestărilor afective de tipul sărbătoririi unui act din istorie nu se realizează prin îngrădirea lor cu mijloace violente, ci prin respectarea ghidului conştiinţei individuale. Acesta poate presupune un anumit proiect identitar asumat sau un altul. Prin deplasarea noastră în Republica Moldova nu dorim să contestăm suveranitatea acestui stat, ci doar să amintim acelei vaste categorii de cetăţeni care se identifică drept români semnificaţia zilei de 1 decembrie. Manifestaţiile care se vor desfăşura în Chişinău urmăresc un program care a fost făcut public prin diversele canale de informaţie şi socializare cu multă vreme înainte ca sărbătorirea propriu-zisă a Marii Uniri să se producă şi au fost autorizate de Primăria Chişinău, astfel că autorităţile au obligaţia de a asigura buna lor desfăşurare. Erijarea factorilor de decizie în purtătorii de cuvânt ai românilor din Republica Moldova nu produce nici un beneficiu real procesului de democratizare. După cum repectăm opţiunea unor actori politici ( şi sociali) de a se identifica drept ,,moldoveni”, nu ,,români”, negând sau refuzând valoarea datei de 1 decembrie 1918, în acelaşi mod dorim să ne fie asigurat dreptul firesc de a marca această zi a proclamării unirii tuturor românilor.

Adecvarea atitudinii şi acţiunilor celor care se află la guvernare la dorinţele majorităţii locuitorilor din Chişinău, de a participa la manifestaţiile care se vor desfăşura în ziua de 1 decembrie, reprezintă o datorie care legitimează schimbarea de regim produsă în luna iulie a acestui an. Am salutat această modificare a configuraţiei politice din Republica Moldova şi în speranţa că aşteptările populaţiei îşi vor afla răspunsul în măsurile celor care în prezent deţin pârghiile modernizării economice şi sociale.

La mulţi ani tuturor celor care pe 1 decembrie îşi sărbătoresc Ziua Naţională, ne vedem la Chişinău!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ