Comunicat de presă – lansarea ediţiei a doua din campania ”Basarabia pământ românesc”

0
35

Grupul de acţiune “Noii Golani”, Asociaţia “21 DECEMBRIE 1989” şi Institutul “Fraţii Golescu pentru relatii cu românii de pretutindeni” au plăcerea să vă invite la lansarea oficială a celei de-a doua ediţii a campaniei de informare ”Basarabia pământ românesc”, lansare ce va avea loc duminică, 15 iulie 2007, la ora 13.00 la sediul Asociaţiei 21 DECEMBRIE 1989 din strada Batiştei, nr.24 a, sector 2.
Scopul campaniei este de a oferi cetăţenilor români accesul la informaţii reale referitoare la românii basarabeni, informaţii la care accesul a fost practic imposibil în perioada comunistă dar care, din păcate, nu au fost oferite decît parţial şi uneori trunchiat chiar şi în aceşti ultimi 17 ani.

Cu această ocazie va fi lansată versiunea 2.0 a portalului www.romanism.net , la ora actuală cea mai bogată bază de informaţii referitoare la Basarabia, şi vă vom putea oferi, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe informaţii despre acţiunile pe care le vom întreprinde pe perioada campaniei (15 iulie-31 august): promovare stradală, dezbateri, proiecţii de film, concerte, acţiuni la care vor participa peste 300 de voluntari, precum şi mesaje din partea unor personalităţi şi asociaţii care susţin demersul nostru.Vă aşteptăm!

NICIUN COMENTARIU

1. Suntem alaturi de toti romanii de pretutindeni noi cei de aici din Romania.
    Salutam initiativa campaniei „Basarabia pamant romanesc” si suntem alaturi de voi.
    Va multumim ca se mai gandeste cineva la asa ceva.
    Taote cele bune.

2. SUNT TRIST CA SARMANI ROMANI DE DINCOLO DE PRUT NU SUNT ALATURI DE NOI IN UE SI IN NATO SI ALATURI DE FRATII LOR SI DE ACEST POPOR.DAR NOI LUPTAM PTR VOI NU VREM SA VA LASAM PE MANA RUSIILOR.TOATA ROMANIA STRIGA MUUIIEEEE RUSSIAA SAU VECHEA URSS BASARABIA PAMANT ROMANESC SI BUCOVINA.

3. Va multumesc ca SUNTETI!
    Va sustin actiunile, va admir pentru curaj, si atitudine.
    Propun atentiei DVS.

Asociatia Europeana de Strategii Politice

Incalcari ale drepturilor omului in Republica Moldova, provocari politice la adresa Romaniei

Desi ne aflam la inceputul sec.XXI, teritoriul romanesc de dincolo de Prut ramine, inca de la 1812, in prizonieratul proiectelor imperiale o zona de sacrificiu pentru interesele marilor puteri.
    Decapitarea periodica de intelectualitate, drept urmare a deportarilor in Siberia si a eliminarii ei prin violenta din viata activa, cit si politica de deznationalizare si indocrinare cu ideologia sovietica, ingradirea accesului la studierea limbii si istoriei romane, avea si are drept scop aruncarea pentru totdeauna a romanilor basarabeni in scena teatrului absurdului, in cautarea identitatii nationale.
    Asa sau altfel, constituindu-se drept un scut viu, populatia de acolo, constienta ca Romania se confrunta in plan international cu
    « povara grelelor si marilor decizii », a rezistat in speranta unei sanse istorice. Din pacate, in perioada anilor 1990 – primavara renasterii nationale, 1991 – a puciului de la Moscova, cind pentru prima data in Parlamentul de la Chisinau au venit fortele proromanesti si prooccidentale, s-a ratat sansa dezlegarii acestui nod istoric : Romania, alegind sa-si consolideze pozitia pe plan international, iar Republica Moldova, dupa adoptarea la 27 august 1991 a Declaratiei de Independenta, sa purceada la construirea statalitatii proprii.
    Lipsita, insa, de experienta statala, de securitate economica si, in special energetica, confruntindu-se cu un razboi in regiunea de est transnistreana, provocat de fortele nostalgice imperiului sovietic, ce aveau drept scop constituirea unei republici separatiste fantome si mentinerea controlului cu sprijinul fortelor armatei a 14 rusesti in zona, Republica Moldova s-a mentinut cu greu pe linia de plutire. In acest sens un rol important l-a jucat aderarea ei la astfel de organizatii internationale ca ONU,CE, OSCE s.a., care au permis internationalizarea conflictului transnistrean, includerea pe ordinea de zi a CM al CE din mai 2000 a problematicii regiunii de est transnistrene, sensibilizarea opiniei publice internationale asupra cazului « grupului Ilascu «, respingerea « planului Primacov » de fedaralizare a RM, somarea Federatiei Ruse in cadrul Sommetului de la Istanbul de a-si retrage armata a 14 din regiunea de est transnistreana a RM si, in ultima instanta, includerea Republicii Moldova alaturi de Romania in Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud Est, ceea ce presupunea aderarea concomitenta a celor doua state romanesti la Uniunea Europeana.
    Lucrurile, insa, au luat o alta intorsatura , deoarece pe fundalul crizei financiare ruse din 1998, care a afectat catastrofal economia RM ( spatiul ex-sovietic era unica piata de desfacere atit la nivel de stat cit si pentru oamenii de afaceri), cu un mesaj populist ( salam si piine ieftina), sustinut de fortele revansrade si Partidul Comunist din Federatia Rusa, alegerile parlamentare- 2001 din Republica Moldova le-a cistigat Partidul Comnistilor, condus de Vladimir Voronin, general sovietic in rezerva.
    Acesta isi propunea printre altele transformarea Republicii Moldova intr-o “Cuba a Europei », aderarea la uniunea Rusia –Belarus, rezolvarea diferedumului transnistrean fara sprijinul comunitatii internationale, bararea « drumului tancurilor NATO, ca sa nu ajunga la Breansc » s.a. Primul sau mandat s-a caracterizat si prin atacuri dure la adresa Romaniei (incluzind discursul Ministrului Justitei Ion Morei la sedinta CEDO in cazul Mitropoliei Basarabiei, care reitera tezele din scrisoarea anterioara a lui Vladimir Voronin catre Presedintele CEDO in care cerea neexaminarea cazului Mitropoliei Basarabiei sub motiv ca inregistrarea ei ar submina statalitatea RM), prin sfidarea brutala a drepturilor omului, a suprematiei legii, democratiei pluraliste, instaurarea unui regim totalitar si politienesc in Republica Moldova. Acestea din urma i-au impus Secretarului General al CE sa numeasca un reprezentant permanent al sau la Chisinau, iar APCE sa continuie monitorizarea RM pina in prezent (e unicul caz cind dupa 12 ani de la aderare unui stat membru nu-i este ridicata monitorizarea).
    In scopul cistigarii alegerilor parlamentare din 2004 Partidului Comunist din RM si-a reorientat politica mimind un interes subit pentru imbunatatirea relatiilor cu Romania si declarind drept obiectiv principal integrarea europeana. In esenta insa, acestea nu este decit o umbrela, politica Partidului de guvernamint de la Chisinau raminind aceeasi : oponentii politici sunt defaimati, arestati, supusi filarilor permanente, persecutiei si amenintarilor atit ei cit si membrii familiilor; libertatea de expresie este strangulata ; reprezentantii mass-media sunt redusi la tacere prin diferite mijloace : cenzura, concedieri masive (ultimul caz al angajatilor posturilor municipale Antena C si Euro TV, care au fost partajate de coalitia de guvernamint PC-PPCD, a cotidianului independent « Timpul », atacati de reprezentantii clerului supus Moscovei,), oamenii de afaceri sunt supusi rachetului la nivel de stat, populatia este zombata doar cu stiri din care afla cit de geniala este guvernarea comunista, pensiile constituie in jur de 25-30$, salariul la sate -50$, la oras-70-80$, in timp ce inflatia e in crestere continua, majoritatea cetatenilor apti de munca au luat drumurile Europei, exercitaind cele mai umile munci pentru a-si intretine familiile.
    Atacurile guvernarii comuniste la adresa Romaniei sunt bine concertate si intervin in momente decisive : in ajunul extinderii NATO, aderarii la UE, iar recent urmare a deschiderii consulatului rus la Tiraspol si vizitei adjunctului Consiliului de Securitate rus, Iurii Zubacov la Chisinau.
    Departe de intelegerea ca Europa, spre care declara ca tinde, inseamna o scara de valori a Natiunilor Unite fara hotare, a dublelor si multiplelor cetatenii, a televiziunii transfrontaliere, a monedei unice, a circulatiei libere a capitalului si fortei de munca, guvernarea comunista din Republica Moldova conditioneaza relatiile cu Romania de semnarea tratatului de baza si de delimitare a frontierelor cu Romania( nici la 1812, nici la 1940 Imperiul Sovietic nu avea un document care i-ar fi justificat dreptul asupra teritoriului romanesc de dincolo de Prut), isi manifesta indignarea in legatura cu avalansa de cereri ale basarabenilor, care, odata cu adoptarea si in Republica Moldova a legii cu privire la cetatenia dubla, cer restabilirea unui act de justitie- redobindirea cetateniei romane, de care au fost lipsiti fara voia lor.

E de subliniat faptul ca votul in favoarea comunistilor din Republica Moldova nu este un vot ideologic, ci unul conditionat de disperare, de limita saraciei la care este adusa populatia, de mentinerea unui regim de teroare si de lipsa conditiilor pentru concurenta politica. ( Recent Ambasadorul Louis O, Neill, seful misiunii OSCE din RM si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu situatia creata in ajunul alegerilor locale ce urmeaza sa aiba loc in iunie curent, 14 misiuni diplomatice acreditate la Chisinau cer asigurarea conditiilor egale partidelor politice ; Alfred Stepan caracterizeaza regimul de la Chisinau drept «regim sultanesc ‘ ; Ministerul Justitiei refuza sa inregistreze Miscarea Initiativa Europeana-presedintele grupului de initiativa profesor Anatol Petrenco, chiar si dupa ce instanta de judecata i-a dat cistig de cauza ; Liderii politici Eduard Musuc si Mihai Roscovan sunt retinuti de politie, altor lideri de partid li se fabrica dosare penale la comanda politica)
    Iata de ce romanii basarabeni nu-si pot permite luxul de a-i imparti pe romanii din tara in partide, pentru ei exista un singur partid –cel al romanilor si indiferent de partidele care se perinda la guvernarea in Tara, ei sunt in drept sa creada ca dupa decenii de suferinta, acum, cind Romania membra a NATO si UE nu mai este singura, problemtica Republicii Moldova va fi una prioritara pe agenda ei politica.( Teritoriul de dincolo de Prut se poate transforma oricind intr-o linie intia a frontului, in conditiile in care odata cu dezlocarea fortelor militare americane in Romania, Rusia isi gaseste justificare in neretrajerea armatei a 14-a din regiunea de est transnistreana a Republicii Moldova).
    In contextul, cind atit pe plan intern cit si extern guvernarea comunista recurge la un adevarat razboi mediatic cu mijloace inegale, iar opinia publica se creaza in functie de informatiile la care are acces, partidele politice de la Chisinau au nevoie ca vocea lor sa fie multiplicata de partidele similare romanesti si europene, reprezentantii mass-media au nevoie de solidaritatea colegiilor de breasla, Republica Moldova are nevoie de asistenta si monitorizare internationala pentru a fi readusa in sfera valorilor europene.
    In scopul gasirii unor solutii pentru situatia creata la hotarele UE, se impun organizarea sedintelor comune ale partidelor, ale guvernelor si parlamentelor de la Chisinau si Bucuresti, initierea dialogurilor politice si diplomatice cu fortele democratice din Federatia Rusa si Ucraina, cu SUA si tarile membre ale UE.

Iuliana Gorea Costin,
    Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar, Presedinte al Asociatiei Europene de Strategii Politice, Chisinau

4. In spatiul romanesc dintre Nistru si Prut acest an este consacrat lui Eugen Doga, compozitor roman din regiunea de est transnistreana , care-si sarbatoreste cea de-a 70-a aniversare.Regretam ca romanii din intreaga Tara nu au acces la muzica sa-un adevarat patrimoniu…Speram ca se vor depune eforturi pentru ca visul compozitorului de a sustine un concert in Ateneul roman sa devina realitate.Pina atunci insa:
    IN ALTE GALAHII- ORIZONTUL EUGEN DOGA
    Atat acasa, cat si, in special, in strainatate in muzica lui Eugeen Doga ma regaseam, traind si retraind cele mai inalte si profunde sentimente.
    La Consiliul Europei, dar si la Organizatia Natiunilor Unite am avut revelatia sa constat ca desi in familie, sat/oras , tara avem tendinta de a ne concepe drept o individualiate distincta, iesind in afara ne identificam cu Tara/natiunea din care facem parte.
    Astfel ii recunosteam cu usurinta de la distanta pe francezi, nemti, italieni, suedezi sau olandezi, pe turci, libanezi, evrei sau americani…
    In cadrul diplomatic oficial, dar si la intilnirile intre prieteni, muzica lui Eugen Doga era cartea noastra de identitate, a romanilor basarabeni, pe care , se pare ca „cu cat mai greu ii apasa soarta cu atat mai sus se li se inalta DUHUL”(Ion DRUTA).
    Ascultind-o, impreuna contemplam Linistea in Neliniste, Iubirea in Ura,Implinirea in Insingurare, Bucuria in Tristete,Lumina in Intuneric, Sacrul in Profan…
    Prin vibratiile muzicii sale , care scot din tainele fiintei noastre comune lacrimi de durere sau bucurie, inaintam in realizarea Drumului spre SINE, spre intelegerea faptului ca noi toti, pamintenii, suntem UNA si ca aceasta unitate s-ar putea identifica in alte Galahii prin ORIZONTL EUGEN DOGA.

Iuliana Gorea-Costin

LĂSAȚI UN MESAJ