Comuniştii au căzut în sondaje

0
47

Electoratul comuniştilor s-a redus de aproape 2 ori

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidul de guvernământ s-ar menţine în topul preferinţelor electoratului, cu un procent de 28,7 la sută, înregistrând, însă, o scădere considerabilă faţă de faţă de luna noiembrie a anului trecut, când această cifră se ridica la 50 la sută din opţiunile de vot. Aceste rezultate sociologice au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de reprezentaţii Institutului de Politici Publice.
Sondajul prezentat de IPP arată că a scăzut mult şi credibilitatea partidului de guvernământ. La întrebarea care „care dintre partidele sau formaţiunile politice poate îmbunătăţi situaţia din ţara noastră?”, partiicpanţii la sondaj ua răspuns în felul următor:
Partidul Comuniştilor – 25,1%
Partidul Popular Creştin Democrat – 6%
Alianţa „Moldova Noastră” – 5,4%
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, se bucură, în continuare, de ce a mai mare încredere (17,3%). Dintre reprezentaţii opoziţiei liderul creştin-democrat Iurie Roşca este creditat cu cea mai mare încredere(2,6%), el fiind surclasat doar de Voronin, Lupu şi Tarlev.
O parte din rezultatele sondajului de opinie prezintă dispoziţia de vot a electoratului pentru alegerile locale din 4 iunie 2007. Realizatorii sondajului au menţionat însă că aceste rezultate sunt relevante doar pentru perioada în care acesta a fost realizat – începutul lunii mai, care coincide cu începutul campaniei electorale. În opinia lor, preferinţa de vot a electoratului în perioada campaniei electorale este în continuă modificare în funcţie de prestanţa concurenţilor electorali. Astfel, la întrebarea „Cu candidaţii cărei formaţiuni politice veţi vota pentru funcţia de consilier (consiliul local/municipal), din totalul participanţilor la sondaj cu o opţiune sigură de vot, cei mai mulţi au optat pentru partidul de guvernământ:
Partidul Comuniştilor – 50,2%
Alianţa „Moldova Noastră” – 10,7%
Partidul Popular Creştin Democrat – 10,3%
Întrebaţi pe cine vor vota la funcţia de primar general al capitalei, respondenţii din municipiul Chişinău şi-au exprimat următoarea opţiune: Veaceslav Iordan – 13,3 la sută, Dorin Chirtoacă – 9,4 la sută, Vladimir Filat – 3,5 la sută, Dumitru Braghiş – 3,3 la sută, Alexandru Corduneanu – 2,6 la sută, Leonid Bujor – 2,1 la sută, Eduard Muşuc – 2 la sută, restul fiind cu sau sub un procent al numărului de votanţi. 38 la sută dintre intervievaţi au declarat că nu sunt decişi cu cine să voteze, în timp ce 14,4 la sută nu vor participa la scrutin.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS Axa din Chişinău, în perioada 3-14 mai 2007, pe un eşantion de 1.100 de persoane din 76 de localităţi din Republica Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare a acestuia este de ± 3 la sută.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20756&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=61

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ