Comuniştii, cei mai bogaţi din Moldova.

0
58

Deputatul Igor Klipi este secretarul general al Partidului Social Liberal din Moldova. Cu studii la Bucureşti şi în vestul Europei, el e considerat un tânăr politician pro-România pragmatic, care nu se pretează la plânsete patriotice inutile. Am încercat să radiografiem cu dânsul ce se petrece prin lumea politică din Moldova ex-sovietică.

Jurnalul Naţional: În Moldova, curentele ideologice nu par să se reflecte exact în denumirile partidelor, mi se pare o amestecătură. Dumneavoastră sunteţi chiar liberali?
Igor Klipi: Cred că da. La noi, denumirea este justificată şi prin apartenenţa la Internaţionala Liberală. Eu personal chiar mă consider un liberal. Numai că, aşa cum aţi spus, în Moldova titulatura unui partid nu prea reflectă realitatea.

M-aţi ajutat să vă pun o altă întrebare. Cât de comunişti sunt comuniştii? Mai au ei vreo treabă cu marxism-leninismul sau sunt, aşa cum mi se par, o structură de clan, un grup de interese, cum îi place să zică lui Traian Băsescu?
Singura lor legătură cu comunismul e că sunt oameni care vin din trecut, foşti activişti ai PCUS. Doctrina e doar un paravan la ei, ceva demagogic. Ei sunt cei mai bogaţi oameni din Moldova. Au o structură jumătate mafiotică, jumătate politică. Utilizează instituţiile democratice în cel mai cinic şi pervers mod, ca să poată manevra pârghiile puterii. Îi unesc mari interese financiare, nu afinităţi teoretice şi ideologice. Sunt foarte pragmatice şi s-au prins că pot miza pe anumite nostalgii şi retarduri politico-sociale ale oamenilor de rând.

Oamenii preşedintelui
Orice şef de stat care nu e doar decorativ are în spatele lui un aparat. Cine-s oamenii din spatele lui Voronin?
Sunt pe deoparte unii foarte conformişti, dublaţi de nişte lingăi şmecheri. Din ultima categorie fac parte şi unii oameni tineri, oarecum pregătiţi, dar care au mari probleme de ordin moral şi psihic, îi interesează doar să aibă o funcţie care să le dea oportunităţi de afaceri.

Voronin cinicul
Ei îl sfătuiesc pe Voronin să se dea când un proeuropean, când nostalgic al URSS, apropiat de Moscova?
Şi Voronin în sine e un cinic, el personal face jocul ăsta. Pe moment, când a zis că e proeuropean, şi-a atins nişte scopuri. A avut un mesaj extern care l-a făcut să fie acceptat. Totuşi, nu cred că era cineva sigur de sinceritatea lui.

Alegerile locale de la Chişinău reflectă o schimbare de mentalitate? Dorin Chirtoacă e tânăr, şcolit în Occident.
Da şi nu. Problema e teribil e complicată. Alegerile locale nu au fost atât pro-Europa sau, la Chişinău, pro-Chirtoacă, ci antisistem. Lumea s-a cam săturat de Voronin şi ai săi. În cazul lui Dorin Chirtoacă, acesta a fost susţinut masiv şi de voturile proromâneşti, dar şi de alte forţe politice şi interese. Mi-e frică să nu fie, global, alt eşec, să nu iasă pe val în locul comuniştilor unii chiar mai proruşi decât ei. În 2005, Voronin a făcut pe europeanul, dar până acum a mers tot înspre Rusia. Mi-e să nu se repete scenariul în 2009. Pe de altă parte, cred că Dorin Chirtoacă o să aibă mari probleme. Are în spate un partid mic, nu prea are consilieri şi guvernul comunist îl poate bloca tăindu-i pur şi simplu bugetul oraşului. Dacă nu mai subvenţionează energia şi apa în oraş îl sufocă. Mi-e frică, noi am mers din rău în mai rău, de la o alegere la alta, de la agrarieni până la actualii comunişti.

Are acum Voronin un competitor serios, care să-l facă zob în 2009?
Iurie Roşca şi Oleg Serebrian, şefii FPCD şi PSL, şi-au tocit imaginea prin colaborarea din 4 aprilie 2005 cu comuniştii. Atunci gestul partidelor noastre a fost salutat discret şi de occidentali, şi de proeuropeni, ne-au spus un fel de „Bravo, băieţi”. Numai că ruşii au îmceput imediat o campanie de recupare a poziţiilor, în timp ce aliaţii noştri externi s-au mărginit să fie observatori, să-i lase pe Voronin şi pe ruşi să facă ce vor. Voronin e acum, după locale, destul de speriat. Cred că o să înceapă o campanie dură, să-l facă pe Chirtoacă şi pe toţi cei de la dreapta fascişti, naţionalişti etc. O să încerce să-i coaguleze pe comunişti, nostalgici, rusofoni şi alţi minoritari şi să-i sperie cu fascismul şi limba română, să facă să apară două blocuri politice care să se bată în jurul unor treburi inutile. De fapt, problema e alta. Republica Moldova e un stat falimentar, creat pe baze artificiale, care nu are cum să se autogestioneze.

Moldovenişti
Curentul moldovenist, cu aşa-numita limbă moldovenească, poate să ţină? Există naţionalism local, care poate avea efecte politice?
Nu ştiu ce să vă zic. În Transnistria, unde de 15 ani le bagă asta în cap, da. Aici, la Chişinău, a început mai puternic abia în ultimii doi ani. Marea problemă e că nu avem de nici un fel elite intelectuale. Sunt unii în formare, dar sunt cam sceptic. În timp ce în Georgia sau Ucraina tinerii intelectuali, de formaţie europeană sau americană, au intrat în parlament, au făcut politică şi reforme, la noi, aşa-numiţii oengişti stau şi fac analize, expertize şi altele, dar nu se implică direct. Noi am încercat să-i coagulăm în partid, dar nu am reuşit prea mult. Noi nu avem nici societate civilă formată, tinerii se ţin deoparte de politică sau pleacă. Nu avem nici partide politice, nici asociaţii civice, care să supravieţuiască două-trei luni fără finanţare guvernamentală sau externă.

În Găgăuzia a fost ales un başkan care spune că e anticomunist. E aşa?
Da, e anticomunist, dar e prorus, aşa a vrut mesajul în campanie. Mi-e să nu se întâmple la nivelul întregii Moldove ca în Găgăuzia. La locale, partidul ruşilor, Patria Rodina, nu a făcut campanie la Chişinău de teamă să nu iasă oamenii lor la vot în favoarea candidatului comunist. Cred că ruşii îl cam lasă din braţe pe Voronin, dar au alte soluţii. Din păcate, România nu are o strategie coerentă şi clară în Moldova, să contracareze ruşii.

Cum adică?
S-a investit în tot felul de aiureli. Tineri cu care am fost coleg la SNSPA la Bucureşti sunt acum capi ai PCM, cu toate că au studiat pe banii României. Diverşi politicieni proromâni umblă doar cu mâna-ntinsă, iau bani şi nu fac nimic. Au luat bani mulţi de la Bucureşti o mulţime de publicaţii care doar s-au certat şi anihilat reciproc. E inadmisibil ca după 15 ani să nu existe o formaţiune politică proromânească importantă, când ai 80% potenţiali proromâni. Trebuie o strategie bună, care acum nu poate veni din partea clasei politice moldoveneşti.

Smirnov nu şi-a luat-o în cap? Nu a devenit prea mafiot chiar şi pentru ruşi?
Dacă vor îl schimbă, numai că nu văd ce interes ar avea. Ei controlează tot acolo. Firma Sheriff, care controlează tot acolo, nu e a lui Smirnov, ci el e al firmei. El e numai un paravan. Pe cine să pună în locul lui, pe Antiufeev?

Sursa. jurnalul.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ