Conferinta de presa, sustinuta de catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

0
41

VLADIMIR VORONIN A DECLARAT CA PROBLEMA TRANSNISTREANA TREBUIE REZOLVATA IN CADRUL CONSTITUTIEI REPUBLIC
Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Problema transnistreana trebuie rezolvata in cadrul Constitutiei si al legislatiei in vigoare a Republicii Moldova, a declarat Presedintele Republicii Moldova, intr-o conferinta de presa sustinuta, miercuri, 25 iulie.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a respins categoric afirmatiile despre existenta unui plan secret de reglementare transnistreana, mentionind ca se poarta consultari si cu Rusia, dar si cu SUA, Uniunea Europeana si OSCE.

Raspunzind unei intrebari a Agentiei INFOTAG, Vladimir Voronin a spus ca toate propunerile de reglementare se bazeaza pe legea privind principiile de reglementare transnistreana, pe care Parlamentul de la Chisinau a adoptat-o pe 10 iunie 2005 si care reprezinta o lege cadru, care nu poate fi modificata, la fel ca si Constitutia. „Nu vom renunta la interesele strategice ale tarii. Reintegrarea este un obiectiv major, ea nu poate merge pe o cale falsa pentru ca in acest caz se va dovedi a fi neviabila”, a subliniat Voronin.

El s-a pronuntat pentru reluarea cit mai grabnica a negocierilor in formatul „5+2”, mentionind ca exista deja unele concepte preliminare care pot fi discutate. „Exista o serie de pasi pozitivi, inclusiv indirecti. Rusia si-a inasprit serios pozitia in raport cu Transnistria. Numarul de vizite in Transnistria s-a redus, inclusiv ale deputatilor din Duma de Stat a Rusiei, care veneau la degustarile de divinuri din Tiraspol. Este mai putin vizibila si prezenta reprezentantilor Transnistirei la Moscova. Rusia a devenit mai constructiva si in chestiunile de transformare a fortelor de mentinere a pacii in Transnistria. Noi nu dorim sa-i inlocuim pe unii militari cu altii. In Transnistria pot sa ramina observatori civili, si nu forte militare, intrucit aceasta contra vine principiilor de rezolvare a problemei transnistrene”, a subliniat Presedintele moldovean.

El a estimat ca retragerea trupelor ruse trebuie sa aiba loc in paralel cu reglementarea transnistreana, dar fara sa fie corelata cu aceasta; mai devreme sau, in caz extrem, mai tirziu decit reglementarea transnistreana, in caz contrar ea ar putea impiedica reglementarea.

„Acum se calculeaza costurile reglementarii transnistrene. Noi trebuie sa stim cit costa aceasta si cu ce incepem. Trebuie stabilita succesiunea pasilor viitori in aceasta directie”, a declarat Vladimir Voronin.

***

…SCHEMA PROPUSA A EXPORTURILOR DE VINURI MOLDOVENESTI CATRE RUSIA ESTE INACCEPTABILA…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Schema propusa a exporturilor de vinuri moldovenesti catre Rusia, prin are doar cinci intreprinderi din tara obtin dreptul de export este inacceptabila. Moldova nu va merge pe schemele pe care i le ofera conducatorii unor departamente, a declarat Presedintele Vladimir Voronin, in conferinta de presa de miercuri.

„Nu voi accepta varianta ca cineva sa ne impuna firmele „sale” care vor obtine dreptul de export si care vor recomercializa vinul celorlalte intreprinderi. Este o schema foarte iscusita, dupa care cineva in Rusia doreste sa construiasca piata dupa bunul sau plac. Dar nu se face comert asa. Exista o regula dupa care cumparatorul gaseste vinzatorul si vinzatorul stabileste relatia cu cumparatorul. Toate companiile moldovenesti trebuie sa obtina posibilitatea de exportare a vinului calitativ pe piata rusa”, a declarat Voronin.

El a opinat ca medicul sanitar principal al Rusiei, Ghenadi Oniscenco, este interesat de constructia schemei noi a exporturilor de vinuri moldovenesti.

***

… S-A ARATAT INGRIJORAT DE RETRAGEREA RUSIEI DIN FACE…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Presedintele Vladimir Voronin s-a aratat ingrijorat in legatura cu retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (FACE), estimind ca aceasta ar putea „influenta rezultatele obtinute in reglementarea transnistreana”.

Potrivit Agentiei INFOTAG, in conferinta de presa de miercuri, seful statului a informat ca Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova va difuza, in curind, o declaratie speciala cu acest prilej, dar ca, in fond, „este o problema care trebuie rezolvata la nivelul marilor puteri”.

****

… A SPUS CA NU VEDE VREUN SUBSTRAT POLITIC IN DOSARUL PASAT…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). In dosarul ex-ministrului Apararii, Valeriu Pasat, nu a existat vreun substrat politic sau anumite intelegeri intre Chisinau si Moscova. „Eliberarea lui Pasat a fost decisa catre instantele de judecata. Tin sa accentuez ca el nu a fost amnistiat, pur si simplu, ci condamnat si, ulterior, eliberat prin amnistie”, a declarat Presedintele Vladimir Voronin, in conferinta de presa de miercuri.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a spus ca judecarea dosarului Pasat s-a lungit nu din vina organelor judecatoresti ale Moldovei, ci ca urmare a actiunilor avocatilor si ale lui Anatoli Ciubais (seful Consiliului de Administratie al „RAO EES Rossii”, la care Pasat lucreaza in calitate de consilier – nota I.), care „a platit munca lor”.

„Nu vad nimic surprinzator in faptul ca Pasat a plecat la Moscova. El este cetatean al Republicii Moldova, dar este un cetatean liber si nu trebuie sa coordoneze cu nimeni circulatia sa”, a conchis Vladimir Voronin.

*****

… A DEZAPROBAT INSTITUIREA FORMEI DE GUVERNAMINT PREZIDENTIALE…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Presedintele Vladimir Voronin a pledat impotriva modificarii Constitutiei si a instituirii formei de guvernamint prezidentiale. „Avem o Constitutie functionala, care asigura echilibrul de forte si delimitarea puterilor”, a declarat el, in conferinta de presa de miercuri, transmite Agentia INFOTAG.

Totodata, seful statului a invocat in calitate de exemplu Constitutia Republicii Elene, accentuind ca in Grecia, partidul care a obtinut cele mai multe sufragii la alegeri (chiar daca nu detine simpla majoritate) obtine peste o jumatate din mandatele parlamentare si dreptul de a forma Guvernul.

****

… A APRECIAT CA MOLDOVA NU ESTE PREGATITA SA DEVINA MEMBRU ASOCIAT AL UNIUNII EUROPENE…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Republica Moldova nu este pregatita inca sa devina membru asociat al Uniunii Europene. Tara trebuie sa indeplineasca Planul de Actiuni R.Moldova – Uniunea Europeana, prevazut pentru trei ani, si sa stie bine ce are de facut mai departe, a estimat Vladimir Voronin, in conferinta de presa de miercuri.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a spus ca Moldova insista sa obtina, in anul 2007, preferinte comerciale cu Uniunea Europeana si facilitarea regimului de vize.

*****

…PARTIDUL COMUNISTILOR ESTE DECIS SA NU MAI REPETE IN VIITOR GRESELILE DIN ALEGERILE LOCALE 2007…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Partidul Comunistilor (PCRM) este decis sa nu mai repete in viitor greselile pe care le-a comis in alegerile locale generale din acest an, a declarat, in conferinta de presa de miercuri, Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care este si lider al PCRM.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a spus ca nu este satisfacut de rezultatele alegerilor locale, chiar daca comunistii s-au situat pe primul loc in toate raioanele; ca rezultatele inregistrate de comunisti au fost determinate decisiv de faptul ca oferta de cadre, pe care PCRM a propus-o alegatorilor, nu a fost una reusita; ca si starea de liniste si conlucrare care s-a stabilit in ultimii doi ani in republica a avut impact asupra rezultatelor inregistrate de comunisti, deoarece veriga a doua, conducatorii partidului din teritoriu, s-au relaxat si nu au fost suficient de mobilizati. „Istoria arata ca astfel de situatii se intimpla peste tot si ca in ele, la un moment dat, nimeresc chiar si partidele mari. Noi insa, nu vom mai repeta aceste greseli. Avem un potential enorm si ne vom mobiliza”, a declarat Voronin, adaugind ca responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor nu trebuie atribuita cuiva anume, ci revine tuturor conducatorilor si membrilor partidului. Vladimir Voronin a estimat ca, dupa alegeri, s-a creat o situatie destul de complicata si ca nu este cert cum administratia publica locala va lucra in conditiile in care se declara in opozitie fata de autoritatile centrale. El a amintit ca doar mun. Balti si raionul Taraclia isi pot acoperi cheltuielile in mod dependent, celelalte raioane fiind dependente de transferurile de la bugetul de stat.

Presedintele tarii a spus ca cetatenii nu sint vinovati si nu trebuie sa aiba de suferit de pe urma acestei situatii, iar comunistii nu vor permite ca ei sa devina ostaticii anumitor politicieni. In situatia creata, conducerea tarii va continua sa fie preocupata de realizarea unor importante programe nationale de asigurare a populatiei cu apa, gaze, drumuri de calitate. Totodata, conducerea tarii nu are de gind „sa duca valiza in locul noii administratii locale”, care, „daca a primit aceasta valiza de la alegatori, nu are decit sa o duca”, a accentuat Voronin. El a spus ca, din alt punct de vedere, este bine ca opozitia a obtinut accesul la putere acum si va putea demonstra de ce este in stare, pina in 2009.

Vladimir Voronin a regretat faptul ca reprezentantii comunistilor, care, in ultimii ani, au lucrat intens in teritoriu si „au lasat o buna mostenire democratilor”, au fost „inlaturati acum de la putere”. El a afirmat ca, in unele localitati, consilierilor li s-au oferit cite 15 mii de euro pentru ca ei sa-i voteze pe candidatii democratilor pentru conducerea raionului, invocind in acest sens exemplul liderului AMN, Serafim Urechean. Presedintele Voronin si-a exprimat temerea ca, odata ajunsi la putere, democratii vor relua practicile de la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut, cind „se irosea ce era, dar nu se facea nimic”.

*****

…PPCD SI PD AU DISTRUS CONSENSUL POLITIC DIN ULTIMII ANI…

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Presedintele Vladimir Voronin sustine ca stabilitatea si consensul politic care s-au instaurat dupa alegerile parlamentare din 2005 au ramas in trecut, dupa ce Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) si Partidul Democrat (PD) au distrus acest consens.

Potrivit Agentiei INFOTAG, in conferinta de presa, sustinuta miercuri, seful statului le-a reprosat celor doua partide (care dupa alegerile din 2005 au acceptat partenertiatul cu comunistii, iar dupa alegerile din 2007 au participat la formarea coalitiilor democratice anticomuniste in teritorii) faptul ca au abandonat ideea integrarii europene si se conduc de principiul „citorva loturi de pamint”. „Opozitia nu a inteles ca Moldova este o tara, si nu o SRL”, a declarat Voronin.

El a mentionat ca comportamentul democratilor dupa alegeri ii determina pe comunisti sa-si schimbe abordarea fata de opozitie in Parlament; ca fractiunea PCRM va termina cu politica altruista, opozitiei nu i se vor mai acorda posturi de conducere in diferite institutii si opinia acesteia in diferite probleme nu va mai fi consultata. „Noi sintem la guvernare si raspunderea totala ne revine. De aceea, vom actiona corespunzator”, a subliniat seful statului.

Voronin a apreciat ca opozitia „nu a stiut sa faca fata responsabilitatilor ce-i revin in numele democratiei”, pe cind PCRM a indeplinit majoritatea cerintelor inaintate de opozitie in 2005, dar cel putin opt dintre ele oricum aveau sa fie indeplinite si fara a fi cerute de opozitie, pentru ca sint prevazute in Planul de Actiuni RM-UE.

Comportamentul opozitiei dupa alegerile locale se explica prin faptul ca „pe unii rezultatele i-au ingrijorat, iar altii au inteles ca trebuie urgent sa intreprinda ceva”. Aceasta i-a determinat pe liderii unor partide sa procedeze la constituirea aliantelor de guvernare democratice in raioane, a spus Voronin.

*****

…R.MOLDOVA VA CERE AJUTORUL MAI MULTOR TARI SI AL FAO PENTRU DEPASIREA EFECTELOR SECETEI

Chisinau, 25 iulie ( INFOTAG ). Republica Moldova va cere asistenta mai multor tari straine si Organizatiei Internationale pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) pentru depasirea consecintelor secetei, a anuntat Presedintele Vladimir Voronin, in conferinta de presa de miercuri. Seful statului a spus ca va avea, pe 26 iulie, o intrevedere cu ambasadorii straini acreditati la Chisinau si cei cu resedinta la Kiev si Bucuresti, si ii va informa asupra situatiei determinate de seceta. Tot in aceste zile la Chi sinau urmeaza sa soseasca o delegatie a FAO, cu care, de asemenea, se vor discuta problemele respective, s spus Vladimir Voronin.

Potrivit Agentiei INFOTAG, el a respins afirmatiile ziaristilor potrivit carora organele de stat ar ascunde adevarata situatie, rezultata din secta, chemind presa si fortele politice „sa nu politizeze macar problema secetei, care este o tragedie pentru tara”, „sa aiba respect fata de oamenii care de un an au asteptat un sac cu porumb si acum au ajuns in aceasta situatie”.

Voronin a promis ca autoritatile vor face tot posibilul pentru a nu admite cresterea preturilor la piine, dar a atras atentia ca „piine produce nu doar „Franzeluta” SA, care este intreprindere de stat”. Presedintele a mentionat ca autoritatile sint preocupate de o eventuala scumpire a piinii, dar si de posibilitatile fermierilor de a desfasura lucrarile de insamintare a terenurilor cu culturi de toamna. El a spus ca pentru aceasta sint necesari circa 200 mln. lei, iar multi agenti economici din agricultura, dupa seceta din acest an, nu dispun de bani.

Seful statului si-a exprimat speranta ca unele probleme vor putea fi rezolvate datorita unor eventuale acumulari suplimentare de venituri la buget. El a spus ca bugetul de stat ar putea fi modificat, pe parcurs, in vederea diminuarii efectelor sectei.

****

*NU ARE NEVOIE. Presedintele Vladimir Voronin nu vede necesitatea deschiderii consulatelor romanesti la Balti si Cahul. El a declarat, miercuri, ca R.Moldova este preocupata de facilitarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni care doresc sa calatoreasca in Europa, iar rezolvarea acestei probleme va oferi si o solutie in eliberarea vizelor pentru Romania. Seful statului a mai spus ca deschiderea consulatelor este o masura reciproca si a adus drept exemplu faptul ca Moldova are consulat in Odesa, iar Ucraina la Balti. El a afirmat ca, acum, Moldova nu are nevoie de consulate in Romania, deci, nu poate fi vorba despre o masura bilaterala.

*CONFIRMARE. Presedintele Vladimir Voronin a confirmat, miercuri, existenta unui proiect de lege prin care persoanelor cu dubla cetatenie li se va interzice sa detina functii inalte in stat. Cetatenia dubla, legiferata in Moldova, in general, este un pas inainte, dar anumite restrictii se impun. Vor putea detine functii inalte doar cetatenii moldoveni, pentru ca, in caz contrar, nu va fi clar interesele carei tari va reprezenta functionarul, a spus Voronin.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ