Conferință internațională la Chișinău despre patrimoniul cultural românesc. Adevăr, istorie și nemurire la Orhei, acolo unde s-a dezvelit placa comemorativă în memoria celor care au luptat pentru Unire

0
140
  1. Candu, despre Unire: Avem nevoie de pragmatism, nu de vorbe goale!

Acest lucru are loc din mai multe considerente, precum cei 70 de ani trăiți în Uniunea Sovietică, subiectul Transnistriei, Gagauziei. Sunt mai multe lucruri care ar provoca anumite elemente de instabilitate. Cert este faptul că relația dintre Republica Moldova și România trebuie să fie pragmatică, cu rezultatele colaborării. În situația în care se vorbește mai mult despre Unire, dar în realitate se face puțin la nivel practic și cetățenii Republicii Moldova și României nu o simt, rămâne doar o vorbă goală”, a declarat el.

http://deschide.md/ro/news/politic/28352/Candu-despre-Unire-Avem-nevoie-de-pragmatism-nu-de-vorbe-goale!.htm

 

  1. Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. Zeci de oameni au depus flori în memoria victimelor deportărilor

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia și Bucovina, când peste 35000 de oameni au fost deportați în Siberia. Zeci de oameni au venit astăzi la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist pentru a depune flori.

http://libertv.md/actualitati/ast%C4%83zi-se-%C3%AEmplinesc-75-de-ani-de-la-cel-de-al-doilea-val-de-deport%C4%83ri-zeci-de-oameni-au

 

  1. Conferință internațională la Chișinău despre patrimoniul cultural românesc

La Chișinău va avea loc conferința internațională „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare”.

Evenimentul organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), împreună cu Ministerul Culturii din Republica Moldova și în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova va avea loc în perioada 15 – 17 iunie, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei.

http://infoprut.ro/44348-conferinta-internationala-la-chisinau-despre-patrimoniul-cultural-romanesc.html

 

  1. Adevăr, istorie și nemurire la Orhei, acolo unde s-a dezvelit placa comemorativă în memoria celor care au luptat pentru Unire

Astăzi,13 iunie, în orașul Orhei, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative în memoria celor 52 de consilieri, care la 25 martie 1918 au votat unanim Moțiunea de Unire a județului Orhei cu România.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea primarului comunei Vatici, Ruslan Vascan, și a continuat cu oficializarea slujbei de sfințire a plăcii comemorative în memoria celor care au luptat pentru valorile național românești.

http://libertv.md/social/foto-adev%C4%83r-istorie-%C8%99i-nemurire-la-orhei-acolo-unde-s-a-dezvelit-placa-comemorativ%C4%83-%C3%AEn

 

  1. Specialiști din România, Rep. Moldova și regiunea Cernăuți, reuniți la Bacău

Arhitecți, urbaniști, oameni de cultură, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova și din regiunea Cernăuți (Ucraina), s-au reunit la finalul săptămânii trecute la cea de-a doua ediție a forumului anual „Moldova Repere 2030”, desfășurat la Bacău.

S-a vorbit – a precizat Constantin Amâiei, autorul proiectului – despre istorie, despre trecut, despre patrimoniu, despre provocările prezentului și despre viitor, despre sănătatea planetei, despre arhitectura sustenabilă”. Potrivit Deșteptarea, la forum au fost susținute prezentări referitoare la perspectivele posibile pe termen mediu ale dezvoltării teritoriului Moldovei.

http://infoprut.ro/44353-specialisti-din-romania-rep-moldova-si-regiunea-cernauti-reuniti-la-bacau.html

 

  1. Declarațiile lui Timofti provoacă noi reacții la Moscova

Nicolae Timofti a declarat recent că „interesul Rusiei de a-și păstra influența în această zonă reprezintă un obstacol în calea apropierii Republicii Moldova de UE”, iar de aceea este necesar ca sancțiunile care i-au fost impuse de Statele Unite și UE să fie menținute.

http://independent.md/declaratiile-lui-timofti-provoaca-noi-reactii-la-moscova/

 

  1. Unioniștii vor „ajuta” soldații ruși din Transnistria să se întoarcă în Rusia

Membrii Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) vor organiza un flashmob la Ambasada rusă de la Chișinău, cu ocazia Zilei Federației Ruse, marcată astăzi.

Evenimentul va începe l ora 11.00, în fața Ambasadei Federației Ruse. În cadrul acestuia, tinerii, în mod simbolic, vor aduce o boxă de donații, prin care „vor fi colectați bani” pentru a „ajuta” soldații ruși din Transnistria să se întoarcă înapoi în Federația Rusă.

http://independent.md/unionistii-vor-ajuta-soldatii-rusi-din-transnistria-sa-se-intoarca-rusia/#.V18HHuS51a5

 

  1. Câteva reflecţii la un veac de la prima conflagraţie mondială

Formal, legal, teoretic, la sfârşitul lui 1918, Marea Unire era încheiată. Ea s-a proclamat de către românii înşişi din toate provinciile istorice subjugate de imperiile vecine, cu ajutorul moral şi militar al Vechiului Regat. Desfăşurarea concretă a evenimentelor n-a ţinut seamă de convenţiile încheiate la Bucureşti cu aliaţii din cadrul Antantei. Dovadă că proverbul românesc „socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg” s-a dovedit. Prima provincie în care s-au declanşat în 1917 acţiunile de emancipare culturală, politică, economică, religioasă a fost Basarabia, la care Vechiul Regat nu râvnise oficial, câtă vreme s-a aliat şi cu Rusia. Împrejurările istorice au evoluat în aşa fel încât românii înşişi, din întreg spaţiul vechii Dacii, s-au organizat rând pe rând, începând cu Basarabia, şi s-au manifestat printr-un şir de acţiuni democratice, populare, plebiscitare şi, într-un singur an, din primăvară până la sfârşitul aceluiaşi an, au elaborat şi adoptat documente istorice de o excepţională logică juridică şi claritate politică, hotărându-şi soarta şi afirmându-şi voinţa pentru viitor.

http://www.crainou.ro/2016/06/13/cateva-reflectii-la-un-veac-de-la-prima-conflagratie-mondiala-lxxvi/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ