Consiliul Europei, îngrijorat de presiunile autorităţilor moldovene asupra Mitropoliei Basarabiei

0
64

Mitropolia Basarabiei
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei „invită insistent” autorităţile Republicii Moldova să soluţioneze rapid problemele privind înregistrarea comunităţilor religioase din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

În cadrul Reuniunii a 1020-a, consacrată Drepturilor Omului, din 6 martie 2008, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat o decizie privind respectarea de către autorităţile Republicii Moldova a Hotărârii CEDO din 13 decembrie 2001, privind înregistrarea Mitropoliei Basarabiei.

În Decizia adoptată, delegaţii Consiliului Europei „au luat notă cu interes de informaţiile furnizate de către autorităţi privind punerea în aplicare a noii legi a cultelor, dar relevă totuşi că mai multe chestiuni rămân în suspensie”. În acest sens, ei şi-au manifestat îngrijorarea faţă de numărul ridicat de membri (100 de persoane), cerut pentru înregistrarea unui cult religios, precum şi de măsurile adoptate pentru avansarea punerii efective în aplicare a noului sistem de înregistrare.

Totodată, Comitetul de Miniştri a luat notă de plângerile Mitropoliei Basarabiei, privind problemele pe care le întâmpină unele comunităţi locale ale ei pentru obţinerea înregistrării lor şi în ceea ce priveşte continuarea de către autorităţi a unei campanii negative împotriva acestei Biserici şi împotriva membrilor ei, în pofida faptului că Mitropolia este înregistrată, iar noua lege a cultelor a intrat deja în vigoare.

În acest context, autorităţile Republicii Moldova sunt invitate insistent să rezolve rapid chestiunile rămase în suspensie şi să pună la dispoziţie detalii despre posibilităţile de recurs ale petiţionarilor privind diversele lor plângeri. De asemenea, Consiliul Europei a decis să reia examinarea acestui dosar cu ocazia celei de a 1028-a lor reuniuni din 3-5 iunie 2008, consacrată Drepturilor Omului, pe baza unei Rezoluţii interimare, „dacă va fi necesar”.

Amintim că, la începutul acestui an, Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, a trimis o scrisoare Secretariatului General al Consiliului Europei, Comitetului de Miniştri al CE şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prin care le cerea să ia atitudine în legătură cu abuzurile din partea autorităţilor de la Chişinău asupra Mitropoliei Basarabiei. Capul Bisericii române din Republica Moldova a sesizat atunci oficialii europeni şi în legătură cu faptul că Mitropoliei Basarabiei i se aplică un tratament diferenţiat (negativ) în comparaţie cu alte culte religioase. De asemenea, Mitropolitul Petru a afirmat că Legea privind cultele religioase nu a suportat nici o modificare în sensul cerut de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, iar înregistrarea juridică a părţilor componente ale Mitropoliei Basarabiei a fost, în ultima perioadă, complet blocată.

http://www.flux.md/articole/2450/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ