Consiliul municipal Chişinău şi-a reluat activitatea

0
55

Consiliul Municipal Chişinău şi-a reluat, joi, activitatea.

De această dată şedinţa, la care au participat reprezentanţii tuturor fracţiunilor politice, a fost condusă de noul preşedinte al Consiliului, Eduard Muşuc.

De această dată consilierii s-au arătat a fi mult mai calmi, iar schimbul de replici şi declaraţii nu a mai încins spiritele, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două săptămâni.

Noul preşedinte al Consiliului, Eduar Muşuc, s-a arătat încrezător că, în timpul apropiat, tensiunile vor fi depăşite definitiv şi lucrurile vor intra în normal.

„Eu cred că noi am depăşit faza conflictelor. Este convingerea mea că trebuie să începem să lucrăm şi poate chiar să uităm unele supărări personale, să trecem de această parte complicată politică, de declaraţiile care au fost lansate.”

„Cred că pas cu pas, peste câteva săptămâni, Consiliul Municipal se va întoarce la normalitate şi vom începe să lucrăm fără a politiza activitatea noastră” a spus domnul Muşuc.

Preşedintele demis al Consiliului, Mihai Ghimpu, care este şi lider al Partidului Liberal, a declarat însă că nu recunoaşte alegerea lui Eduard Muşuc în funcţia de preşedinte, deoarece nu a fost respectată nici procedura, nici legislaţia în vigoare.

Contestaţie în justiţie

Domnul Ghimpu a spus că va ataca această decizie în instanţa judecătorească.

„Vreau să-mi exprim regretul că la ora actuală în Republica Moldova mai este posibil să ocupi posturi în administraţia locală prin fraudă şi încălcare flagrantă a legii, lucru posibil doar într-un stat de sorginte totalitară cu sprijinul total din partea puterii centrale.”

Aceste circumstanţe mă fac să nu-l recunosc pe Eduard Muşuc ca preşedinte al Consiliului Municipal, verdictul final îl va da însă instanţa de judecată” a spus Mihai Ghimpu.

Pe 6 iunie, 27 de consilieri municipali din totalul de 51, reprezentând facţiunile Partidului Comuniştilor, Partidului Social Democrat, Partidului Popular Creştin Democrat şi Partidului Umanist, l-au demis pe Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Consiliului.

Reprezentanţii Partidului Liberal, Alianţei Moldova Noastră şi Partidului Liberal Democrat au refuzat să recunoască drept legală această destituire.

Ei declaraseră că, întrucât legea nu defineşte clar procedura de demitere a preşedintelui Consiliului Municipal Chişinău, acesta putea fi demis doar cu două treimi din voturile celor 51 de consilieri aleşi, după modelul preşedinţilor de raion, şi nu cu majoritatea simplă.

Până acum toate încercările de a convoca şedinţa Consiliului eşuaseră din cauza tensiunilor dintre cele două tabere.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/06/080626_consiliu_municipal.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ