Constantin Tănase:Cum se confiscă victoriile la moldoveni

1
98

victorie moldoveni revolutie alegeri
Nu putem spune că moldovenii nu sunt nişte luptători; dacă e să ne uităm atent şi nepărtinitor la ceea ce s-a întâmplat cu noi în ultimele două sute de ani, prin câte ne-a fost dat să trecem şi să comparăm cu ceea ce suntem astăzi, ar fi nedrept, totuşi, să afirmăm că am fi nişte laşi şi nişte învinşi ai istoriei. Dacă noi moldovenii dintre Prut şi Nistru, aceste câteva milioane de români, rupţi de matcă şi supuşi două secole, non-stop, celor mai diabolice experimente de deznaţionalizare, manipulare şi spălare a creierilor am ajuns să ne păstrăm limba şi simţirea românească înseamnă că am fost şi suntem, totuşi nişte luptători. Cu toate excepţiile de rigoare, bineînţeles, concentrate în proverbul că nu e pădure fără uscături. Există, desigur, şi uscăturile, când mai multe, când mai puţine, în funcţie de conjunctură uneori uscăturile au ajuns să fie majoritare, dar nu pe mult timp. Aceasta însă, repet, nu ne dă dreptul să rezumăm că noi, moldovenii, nu am fi nişte luptători. Problema noastră, a moldovenilor, este alta: nu ştim ce să facem cu victoriile. Nu ştim cum să fructificăm o victorie sau, folosind un cuvânt la modă, nu ştim cum să gestionăm o victorie.

Aşa se face că după câteva victorii, cu adevărat istorice, repurtate acum două decenii – alfabetul latin, limba română, istoria românilor, tricolorul – astăzi ne plângem că ne-au fost confiscate, furate. Le-am avut, le-am obţinut cu sânge, cu lacrimi în ochi şi nu le mai avem. După venirea la putere a comuniştilor în 2001, timp de opt ani de zile, am păşit din înfrângere în înfrângere. Anume în această perioadă uscăturile care deveniseră majoritare au încercat să înece pădurea. Iată însă că minunea s-a săvârşit şi pe 29 iulie, la scrutinul repetat, moldovenii au înscris prima lor victorie după opt ani de înfrângeri: au obţinut majoritatea în parlament. E o victorie cu adevărat istorică, dar care poate să ne scapă printre degete, deoarece se pare că cineva deja e pregătit să ne-o confişte, să ne-o fure, pentru că de fiecare dată când obţinem o biruinţă, în mod obligatoriu apare şi Iuda, vânzătorul şi cumpărătorul în aceeaşi persoană. Să nu uităm că una din marile noastre victorii de după 1990 – dreptul de a vorbi cu voce tare că suntem români – a fost confiscată de Iu. Roşca deschis şi demonstrativ pe 4 aprilie 2005 când a intrat în alianţă cu cel mai mare duşman al ideii româneşti, V. Voronin. Astăzi, când am repurtat o victorie împotriva acestui înrăit duşman al României şi Europei, şi există toate şansele ca uzurpatorul bolşevic să fie aruncat la coşul de gunoi al istoriei, nu este exclus ca la orizont să apară un alt Iuda, gata să-şi însuşească această victorie şi să o prezinte ca fiind repurtată de dânsul.

Până la proba contrarie Marian Lupu este cel care a fost până la 10 iulie, data când a părăsit rândurile PCRM. Mă miră tupeul lui Marian Lupu care o face pe învingătorul, care încearcă să se ridice deasupra lui Filat, Ghimpu şi Urecheanu, de parcă anume el în aceşti opt ani lungi de coşmar comunist ar fi fost cel mai mare şi aprig luptător împotriva comuniştilor. Deocamdată Lupu are o singură „victorie” la palmares – cea de a fi a fost stâlpul pe care s-a sprijinit Voronin împotriva liderilor Opoziţiei. Ce garanţii avem noi că prin mutarea,sa adică prin mutarea fundului său dintr-o barcă în alta, Lupu nu va fi cel de al doilea Roşca, misiunea lui fiind să confişte victoria obţinută de Opoziţia anticomunistă şi s-o împartă, din nou, cu Voronin. Lupu uită – de aceea îi aducem respectuos aminte! – că voturile sale sunt, totuşi, voturile alegătorilor anticomunişti, doar el a mers în campania electorală cu promisiunea că nu va coaliza cu comuniştii. Lupu s-a pomenit acum în situaţia lui Roşca din 2005 care pe 4 aprilie a adus la putere un preşedinte comunist cu voturile alegătorilor anticomunişti, pe care i-a trădat.

Aceasta dintr-o parte. Pe de altă parte, PD-ul în fruntea căruia a ajuns graţie conjuncturii politice, conjunctură creată, apropo, de Opoziţie! nu poate pretinde la un rol aparte, mai important decât al celorlalte trei partide – PLDM, PL şi AMN. Această pretenţie miroase a şantaj, iar în cazul dat şantajul chiar că nu merge, fiindcă nu liderii Opoziţiei, ci Lupu trebuie să facă dovada bunei credinţe şi a moralităţii politice, pentru că, repet, victoria din 29 iulie aparţine în primul rând Opoziţiei. Şi încă un detaliu: ar fi cu totul lipsit de bun simţ şi logică pretenţia lui M. Lupu, nesonorizată încă cu voce tare, de a fi recunoscut drept lider al Opoziţiei; nu voi împărţi aici şi acum certificate de lideri, adevărul însă e că la statutul de lider al Opoziţiei, după scrutinul din 29 iulie, alegătorii l-au avansat pe altcineva, numai nu pe Lupu.

Repet, victoria din 29 iulie e meritul celor trei lideri ai Opoziţiei anticomuniste – Vlad Filat, Mihai Ghumpu şi Serafim Urecheanu. Lupu încă trebuie să demonstreze că face parte din această opoziţie, el fiind pentru viitoarea configuraţie politică a R. Moldova la fel de important, ca şi ceilalţi trei lideri, luaţi aparte. Orice manifestare de „hegemonism” şi „liderism” în situaţia dată nu e la locul ei. Situaţia îmi aminteşte de eroul din romanul „12 scaune” al lui Ilff şi Petrov, Kisa, „gigantul gândirii” şi „părintele democraţiei ruse” care, la un moment dat, a rostit celebra frază: „Târgul în cazul dat nu e la locul lui”.

Şi într-adevăr, nu e la locul lui. Unde mai pui că nu M. Lupu este cel mai în drept şi mai indicat să pună condiţii…

Editorialul, în versiunea audio, pe Vocea Basarabiei

1 COMENTARIU

  1. Dar cum priviti la faptul ca anume Lupu e cea mai buna candidatura la postul de lider, pentru ca numai el a fost in componenta PC si numai el stie toate smecheriile, toate trucurile, folosite de catre comunisti, astfel el are cele mai mari sanse sa fie mereu cu un pas inaintea oricarei interventii din partea PC!! Plus la aceasta Lupu poate, chiar, sa foloseasca la necesitate aceste siretlicuri impotriva PC!!! Spun asta pentru ca sunt convins ca comunistii vor mai incerca sa intreprinda cate ceva pentru a redobandi puterea sau pentru a face asa ca opozitia sa fie privita cu ochi rai de catre populatie!! In domeniul „spalarii de minti” PC este de neintrecut: asta stie sa faca cel mai bine spre deosebire de alte lucruri care ar aduce un beneficiu adevarat acestui popor!!

LĂSAȚI UN MESAJ