Constructia de partid in Transnistria: elemente noi sau vechi?

0
56

Anul trecut in Transnistria a fost marcat de un boom in constructii, sustine Maxim Kuzovlev, de la ADEPT. Doar ca activitatile de constructie s-au realizat in fond in… domeniul partidelor politice. In anul de fata preocuparile pentru edificarile de partid au scazut simtitor. Poate iarna este de vina? Or poate numarul partidelor pe cap de locuitor este suficient?
Anul trecut au fost constituite: (1) Partidul Popular Democrat „Proriv!” („progenitura” cunoscutei si controversatei organizatii obstesti „Proriv!”, ideologul careia este nu mai putin cunoscutul si controversatul Dmitri Soin), (2) Partidul Republican „Obnovlenie” (a aparut pe scheletul organizatiei obstesti „Obnovlenie”, constituita in 2000), (3) „LDPR (ЛДП� – n.tr.) Transnistria” (in fapt, filiala cunoscutului LDPR din Rusia), (4) Partidul Patriotic din Transnistria (cunoscut mai curind pentru faptul ca in fruntea lui se afla unul din feciorii lui Igor Smirnov – Oleg Smirnov) si (5) „Vointa Populara a Transnistriei”.
Pe linga partidele mentionate in regiune mai activeaza (6) Partidul Comunistilor din Transnistria si (7) Partidul Comunist din Transnistria. Daca in prezent exista doar doua partide de aceasta orientare ideologica, anterior numarul formatiunilor adepte ale marxism-leninismului ajungea pina la cinci. Acestea insa n-au avut niciodata o influenta serioasa asupra vietii politice din Transnistria, consumindu-si in general energiile in dispute reciproce, pentru a se arata care dintre ele se apropia cu mai multa fidelitate de principiile comuniste.
In fond, constituirea in 2006 a acestui numar semnificativ de partide in Transnistria poate fi pus pe seama evolutiilor societale din regiune.
Exista si opinia potrivit careia constituirea in 2006 a mai multor formatiuni politice este rezultatul aparitiei si consolidarii in regiune a mai multor grupuri financiar-economice, care prin intermediul partidelor ce le reprezinta incearca sa-si satisfaca propriile interese (de pilda, formatiunea „Obnovlenie”, care detine majoritatea locurilor in organul legislativ din regiune si care este condusa de „speaker-ul” acestuia, Evgheni Sevciuk, este in fapt proiectia politica a firmei „Sheriff”).
Unii observatori apreciaza acest proces ca pe o incercare a administratiei lui Igor Smirnov de a demonstra comunitatii internationale (care nu acorda prea multa atentie edificarii institutiilor democratice in Transnistria) ca majoritatea populatiei din regiune sprijina activitatea actualului „presedinte” al acestei entitati nerecunoscute si actualul curs al politicii externe orientata spre apropierea/ alipirea de/ la Rusia.
Dincolo de acestea, mai exista o opinie care ar putea fi formulata in felul urmator. Aceste procese nu sint altceva decit rezultatul influentei atit a factorilor interni, cit si a celor externi asupra institutiilor quasistatale si obstesti din regiune.
La sfirsitul lunii trecute a aparut un nou partid – Partidul Republican din Transnistria (PRT). Acesta este o emanatie a uniunii social-politice republicane „Respublika” („Republica” – n.tr.), care la rindul ei a aparut in 2004 in pragul alegerilor parlamentare din regiune. PRT este practic o structura de stat, cu scopuri si obiective pe masura. „Respublika” este condusa de actualul „vicepresedinte”, fostul „ministru al afacerilor interne” si general-maiorul Alexandr Korolev, iar PRT – de directorul unei intreprinderi cu capital mixt Vladimir Rileakov, care la inceputul anilor 90’ ai secolului trecut s-a aflat in fruntea consiliului orasenesc din Tiraspol, iar ulterior in diferite functii de raspundere avind tangenta cu activitatea economica externa a Transnistriei.
Un detaliu interesant. PRT propune modificarea legislatiei electorale din regiune si organizarea alegerilor pe liste de partid. In conformitate cu legislatia actuala, alegerile se organizeaza in circumscriptii uninominale. Intentia acestui partid aminteste de tendintele existente in procesul electoral din Rusia.
In Transnistria multe se fac dupa calapodul rusesc. Inclusiv in domeniul constructiei de partid. Acum putini si-ar aminti de succesul, zarva si scandalurile legate de aparitia si activitatea „Edinstvo Pridnestrovia” („Един”тво Придне”тровь”” – n.tr.), care avea drept sigla un urs de culoare bruna, frate-geaman cu cel de pe sigla formatiunii ruse „Edinstvo”. Unde este acum „Edinstvo Pridnestrovia”, care detinea majoritatea locurilor in organul legislativ din regiune de legislatura a treia (2000–2005)? S-a pierdut in timp si nimeni nu-si mai aminteste de aceasta.
In materialele de promovare ale noilor formatiuni se vorbeste de regula despre „amplificarea rolului si consolidarea pozitiei partidelor in viata societatii”, este amintita istoria miscarilor obstesti, sint amintite alte partide care si-au incheiat activitatea („Partidul democrat din Transnistria” (1991), „Partidul libertatii economice” (1992) s.a.). Dar, nu se stie de ce, nici vorba de „Edinstvo Pridnestrovia”. Uitati. A fost si s-a trecut. Acum sintem intr-o „noua etapa a constructiei de partid”.
Nici unul dintre partide nu-si stabileste printre obiectivele sale programatice – reintegrarea cu Moldova. Aceasta nici nu surprinde.
In conformitate cu legislatia locala, in regiune nu pot activa filialele partidelor din strainatate. Aceasta inconvenienta insa se poate depasi destul de lesne, inregistrind practic filiala unui partid din strainatate si ajustind obiectivele sale statutare si programatice la realitatile locale. Un exemplu concludent in acest sens este „LDPR Transnistria”.
Se bucura partidele de increderea populatiei? Este greu de spus. Sustinatori ferventi si devotati ai partidelor, facind abstractie de orientarea lor ideologica, sint greu de intilnit. Daca o persoana face agitatie, de pilda, pentru „Obnovlenie”, inseamna ca aceasta este remunerata destul de bine. Iar daca acesteia i s-ar propune mai multe beneficii pentru munca sa asidua pentru „a aprinde inimile oamenilor cu cuvintul”, aceasta ar putea sa-si schimbe viziunile.
In fond, ca peste tot. Doar ca, este adevarat, in versiune transnistreana…

Maxim Kuzovlev, Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT

http://www.deca.md/?cat=art_com&id=30

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ