Consulatul României de la Chişinău nu va funcţiona în zilele de joi şi vineri ale acestei săptămâni.

0
46

Potrivit Ambasadorului României la Chişinău Filip Teodorescu săptămâna aceasta, în zilele de joi şi vineri, oficiul consular român va fi închis, în vederea pregătirilor pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie din România. UNIMEDIA precizează că, duminică, 25 noiembrie, în România vor avea loc alegeri europarlamentare. Cu această ocazie, pe teritoriul RM vor fi deschise două secţii de votare, ambele la Chişinău, în incinta Ambasadei României (str. Bucureşti 66/1) şi a Secţiei Consulare (str. Vlaicu Pârcălab 39). Pentru a compensa lipsa programului cu publicul de la sfârşit de săptămână, în zilele de marţi şi miercuri vor fie primite 600 de cereri de viză, faţă de 400 cât se procesează actualmente într-o zi obişnuită. Totodată Ambasadorul a mai anunţat că Oficiul consular român se va muta într-un nou sediu în luna decembrie.

De astăzi Consulatul României de la Chişinău renunţă la sistemul programării online pentru cetăţenii Republicii Moldova care solicită eliberarea vizelor. Aşa cum a fost anunţat anterior cererile urmează să fie depuse după principiul „primul venit, primul servit”.

În cadrul întrevederii pe care a avut-o recent cu speakerul Marian Lupu, Teodorescu şi-a exprimat speranţa că afluxul de solicitanţi nu va fi atât de mare, încât să creeze probleme. „Vom încerca să asigurăm din punct de vedere logistic elementele necesare pentru a se asigura eliberarea vizelor în condiţii apropiate de normal. Vom încerca să asigurăm şi un sistem de eliberare a unor numere de ordine pentru cei care doresc să ia vize, pentru a elimina cât mai mult din impedimentele pe care aglomeraţia le poate crea”, a spus ambasadorul României la Chişinău.

Referindu-se la noul sediu al Consulatului despre care s-a anunţat încă de la începutul lunii septembrie, Filip Teodorescu a declarat că acesta va fi deschis în luna decembrie. “În prezent, în clădirea noului sediu au loc lucrări de reamenajare, care trebuiau să se încheie la 15 noiembrie, constructorii moldoveni însă au întârziat cu predarea lucrărilor, din cauza unor „disfuncţionalităţi de planificare la nivelul furnizării unor subansamble fără de care nu pot fi realizate elementele finale ale reamenajărilor de la secţia consulară”, a declarat Ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu.
Teodorescu a precizat că nici după această mutare nu se vor face programări pentru eliberarea vizelor. Aceasta, „pentru a avea o imagine reală a ceea ce înseamnă cererile în funcţie de capacitatea de procesare a secţiei consulare. Dacă cererile vor fi cu mult mai mari decât această capacitate şi se va crea aglomeraţie, suntem pregătiţi să trecem la un sistem de programare prin call-center, la telefon, aşa cum este obişnuit în toată lumea”, a mai spus ambasadorul României în Republica Moldova.

UNIMEDIA precizează că acum câteva săptămâni, minstrul român de externe, Adrian Cioroianu, declara într-un interviu că la Bucureşti se preconizează deschiderea unui call-center care ar facilita procesul de eliberare a vizelor române cetăţenilor moldoveni.

Menţionăm că sistemul de programare online a fost introdus pentru a se evita aglomeraţia în faţa consulatului. Cu toate acestea, în fiecare zi, pe tot parcursul anului 2007, în faţa Consulatului român la Chişinău a fost aglomeraţie. Ca urmare autorităţile de la Bucureşti au cerut în nenumărate rânduri deschiderea unor oficii consulare la Bălţi şi la Cahul. Oficialii de la Chişinăuz s-au opus însă acestei iniţiative.

Sistemul de programare online a fost blocat la începutul lunii trecute, pe motiv că acesta crea adesea probleme tehnice sau se bloca, dar şi din cauza că oferea, mai multor intermediari, posibilitatea de a câştiga sume importante programând pentru viză persoane care nu ştiau să folosească computerul.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor Victoria Dumbravă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ