Copiii de alte etnii de pe teritoriul Republicii Moldova vor învăța limba română încă din grădiniță

0
148
  1. Copiii de alte etnii de pe teritoriul Republicii Moldova vor învăța limba română încă din grădiniță

Ministerul Educației a inițiat un grup de lucru care va elabora curriculumul la limba română în instituţiile preșcolare cu program în limbile minorităţilor naţionale. Documentul va facilita însușirea limbii române de către copiii de alte etnii de pe teritoriul Republicii Moldova.

http://infoprut.ro/44931-copiii-de-alte-etnii-de-pe-teritoriul-republicii-moldova-vor-invata-limba-romana-inca-din-gradinita.html

 

 

  1. Unirea TV, în curând în Republica Moldova. Apelul organizaţiilor unioniste

Unioniştii lansează un apel către toţi românii interesaţi de problematica Republicii Moldova: să contribuie la demararea Unirea TV prin donaţii necesare mijloacelor de producţie şi interconectării celor două spaţii mediatice, se arată într-un comunicat de presă remis InfoPrut.

Modalităţile prin care se pot face donaţiile sunt accesibile aici.

Spaţiul mediatic din Republica Moldova este preponderent în limba rusă (aproximativ 80%), deşi în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) trăiesc 80% etnici români, conform recensământului din 2014.

http://stiriactuale.ro/basarabia/16661-unirea-tv-in-curand-in-republica-moldova-apelul-organizatiilor-unioniste.html

 

 

 

  1. Rareș Bogdan dă publicității în exclusivitate un sondaj cu rezultate bombă

 

În percepția publică, principalul inamic care încurcă unirea Moldovei cu România este populația din Republica Moldova (45%). Pe locul doi se află partidele politice și abia pe locul trei Rusia (14%).

Dintre adepții Unirii, aproape 50% susțin acest curent pentru beneficii sociale, iar 30% – din motive istorice. Ultimii sunt considerați nucleul dur al Unionismului. Alți 10% vor Unirea pentru a ajunge mai repede în familia europeană.

http://www.dcnews.ro/rare-bogdan-da-publicita-ii-in-exclusivitate-un-sondaj-cu-rezultate-bomba_513157.html

 

 

  1. Nu fiți proști! Nu folosiți formularea “român și moldovean” pentru că faceți jocul rușilor și ucrainienilor! Puneți mâna și citiți!

În presă, dar și în mediul politic și diplomatic sunt foarte mulți proști sau ignoranți sau oameni care nu pun mâna să citească sau cel mai grav, rău intenționați, adică conserve ale unor interese străine, care utilizează în mod curent „formularea românii si moldovenii” sau de exemplu „inginerii români și moldoveni”, dând impresia că vorbesc de două popoare diferite și evitând formulările corecte ca „cetățenii români și cetățenii moldoveni” sau „inginerii din România și R. Moldova”, formule care nu antagonizează numele etnic de român cu infranimul de moldovean.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/22627-nu-fii-proti-nu-folosii-formularea-roman-i-moldovean-pentru-c-facei-jocul-ruilor-i-ucrainienilor-punei-mana-i-citii-.html

 

  1. Proiecte ale liceenilor excepționali din România și Moldova, lansate săptămâna trecută la Cluj-Napoca în cadrul programului „Creatori de viitor”

Între 23 și 29 iulie, Clujul a devenit pentru o săptămână capitala entuziasmului, a speranței și, mai ales, a viitorului. Organizat de Asociația 11even și susținut de Kaufland România, proiectul „Champions United”, parte din programul “Creatori de viitor”, a reunit în acest an 130 de liceeni cu performanțe deosebite, sosiți în orașul de pe Someș din 45 de orașe din România și Republica Moldova.

http://unimedia.info/stiri/proiecte-ale-liceenilor-exceptionali-din-romania-si-moldova–lansate-saptamana-trecuta-la-cluj-napoca-in-cadrul-programului-creatori-de-viitor-119763.html

 

  1. Angajatorii din România vor să importe forţă de muncă din Republica Moldova

Tot mai mulţi angajatori români anunţă că vor să aducă în firmele lor muncitori din Ucraina sau Republica Moldova pentru că nu găsesc forţă de muncă în România, sau dacă o găsesc este scumpă, şi asta în condiţiile în care şomajul, în luna iunie, a fost de 6,7%.

http://independent.md/angajatorii-din-romania-vor-sa-importe-forta-de-munca-din-republica-moldova/#.V6zRXqK503Q

 

  1. Studenți la 16-17 ani

În plină vacanţă, aproape 240 de elevi din diferite oraşe ale României şi din Republica Moldova au venit la Timişoara ca să afle înaintea colegilor lor ce îi va aştepta peste un an sau doi, atunci când vor merge la facultate. Timp de două săptămâni, ei au avut ocazia să vadă ce înseamnă viaţa de student. Mai mult, au trecut și prin prima sesiune din viața lor. Chiar dacă notele de la examene nu au fost trecute în vreun catalog, elevii au fost emoţionaţi…

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Studenti+la+16-17+ani

 

  1. Doctoranzii în drept penal din Chișinău dezbat la Iași problematica terorismului

Şcoala doctorală a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi, în colaborare cu Institutul de ştiinţe penale din Bordeaux (Franţa), organizează Conferinţa internaţională francofonă a doctoranzilor în drept penal. La eveniment vor participa și doctoranzi ai Universității de Stat din Chișinău.

http://infoprut.ro/44927-doctoranzii-in-drept-penal-din-chisinau-dezbat-la-iasi-problematica-terorismului.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ