Corlăţean la RFI:Şi M. Britanie trebuie să ţină cont de interesele externe ale României

0
71

Rezumat:

• Titus Corlăţean, spune la RFI că relaţiile dintre România şi Marea Britanie trebuie să stea sub semnul reciprocităţii în condiţiile în care Bucureştiul s-a dovedit a fi un aliat strategic al Londrei.
• El mai spune că muncitorul imigrant devine o temă de campanie electorală în Regatul Unit în condiţiile în care anul acesta vor avea loc alegeri legislative.

Politica de apropiere a României faţă de Republica Moldova îi pune pe gânduri pe britanici care se tem că acest lucru va genera un nou val de imigranţi veniţi din estul Europei, în condiţiile în care Bucureştiul a decis accelerarea procedurilor de acordare a cetăţeniei.

Preşedintele comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, spune însă la RFI că relaţiile dintre România şi Marea Britanie trebuie să stea sub semnul reciprocităţii în condiţiile în care Bucureştiul s-a dovedit a fi un aliat strategic al Londrei.

„Marea Britanie a avut aşteptări din partea Românie, ca aliat strategic, noi am ţinut cont de aceste aşteptări, am dat răspuns la solicitările de a ne implica cu trupele româneşti în Irak şi Afganistan. Dar cred că este o chestiune de reciprocitate, astfel încât şi autorităţile britanice să ţină cont de interesele şi priorităţile în materie de politică externă pe care România, ca partener strategic al Marii Britanii, le are şi le promovează.
Întrebat dacă demersul autorităţilor române de a accelera procedurile de acordare a cetăţeniei nu riscă să reaprindă spiritele pe plan european, preşedintele comisiei de politică externă din Senat spune: „nu cred că se va ajunge la acest lucru cu condiţia ca autorităţile statului român să-şi facă datoria, în sensul unui contact politic strâns, în sensul de a promova si de a explica interesele României din punctul de vedere al apropierii faţă de Republica Moldova.

Pe de altă parte, Titus Corlaţean mai spune că muncitorul imigrant devine o temă de campanie electorală în Regatul Unit în condiţiile în care anul acesta vor avea loc alegeri legislative.

„Deja un milion de moldoveni muncesc în străinătate fără a pune în pericol nici ordinea, nici securitatea naţională, nici locurile de muncă ale cetăţenilor autohtoni, cu atât mai mult cu cât aceştia prestează munci mai grele mai dificile, unele din ele necalificate, (şi stim asta şi din experienţa muncitorilor români) pe care distinşii cetăţeni europeni refuză să le ocupe. „Nu cred că trebuie să cerem voie nimănui pentru promovarea intereselor României, subliniază la RFI Titus Corlăţean.

Autori: Anca Năstase, Andreea Orosz
Sursa: RFI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ