Cotidianul: “Atentate cu bombă” pentru unirea Moldovei cu România

0
131

Forumiştii moldoveni pot ajunge la închisoare pentru „răsturnarea prin violenţă a ordinii constituţionale“, în urma unor comentarii favorabile unirii cu România.

1

Mai mulţi tineri au fost audiaţi de procurorii de la Chişinau pentru că au postat pe Internet mesaje critice la adresa regimului Voronin. „Este vorba de un grup de 10-12 persoane, majoritatea liceeni care se află acum în perioada bacalaureatului, şi sunt foarte speriaţi“, a declarat pentru Cotidianul Tudor Darie, directorul New Media Group, deţinătorul portalului de ştiri Unimedia, care a fost folosit de tineri pentru postarea materialelor incriminate.

Tinerii au fost citaţi marţi la Procuratura municipală din Chişinău pentru a oferi explicaţii privind postarea materialelor ostile la adresa conducerii comuniste. Totodată, tinerilor le-au fost confiscate calculatoarele pentru a se cerceta dacă aceştia „pun la cale o mişcare radicală, ce-şi declară drept scop lichidarea Republicii Moldova şi anexarea la România.“ Potrivit unui comunicat al procuraturii, tinerii sunt cercetaţi penal „pe faptul chemărilor publice la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova şi pe faptul acţiunilor intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, difuzate prin intermediul reţelei «Internet» de persoane neidentificate“.

„Mi-au spus că pot fi acuzată de instigare la război civil“, a declarat pentru Cotidianul Iuliana Briceag, audiată de procurori imediat după ieşirea de la proba de limba română a bacalaureatului.

Ea nu a avut dreptul să-şi vadă dosarul, însă a spus că a văzut pasaje subliniate dintr-un articol postat pe blogul ei, în care ironiza un marş al rusofonilor din Chişinău, în timpul căruia a fost desfăşurată o pancartă pe care scria „Te iubim, Rusia“. Procurorii i-au confiscat calculatorul şi i-au spus că riscă între 3 şi 7 ani de închisoare sau o amendă echivalentă cu 2.000 de dolari.

Avocatul i-a explicat că probele deţinute de procurori sunt insuficiente pentru deschiderea unui dosar penal, fapt pentru care Iuliana consideră că acţiunea autorităţilor urmăreşte doar intimidarea tinerilor. „Voi veni să fac facultatea peste Prut, pentru că aici ori n-o să pot intra, ori mă vor da afară, pentru că au mai fost cazuri în care tinerii au fost daţi afară din facultate pentru atitudinea lor civică“, a spus Iuliana Briceag. Site-ul Unimedia a publicat şi alte comentarii care au inflamat autorităţile de la Chişinău. „Eu voi lupta pentru unire toată viaţa mea şi voi muri cu aceste aspiraţii. În ’89 nici 1% nu ştiau cine a fost Decebal. Azi sunt 17%. Încă n-a venit momentul, dar va veni…“, spune unul dintre comentarii.

„Am pierdut tot. A rămas să fie pus totul în lege… transnistrizarea Moldovei. România după revoluţie tare «s-a dat în vânt» să-şi ia «fiica» înapoi, iar «fiica» a fost vândută (Snegur-Lucinschi-Voronin) pe NIMIC porcilor de ruşi… Numai o revoluţie ne poate salva“, a comentat „Sandu Întâiul“, pe 14 martie 2008. Alte comentarii sunt mult mai radicale: „Nu mai fraţilor, trebuie să începem atentate sinucigaşe cu bombă ca să-i distrugem pe toţi comuniştii din Congres. (…) Cu dragoste de ţară, haideţi la luptă“, a scris un tânăr sub pseudonimul „Urăsc Comuniştii“.

Majoritatea comentariilor incriminate au fost făcute pe marginea unor ştiri privitoare la Congresul Partidului Comuniştilor şi a informaţiei despre decizia justiţiei de a bloca fondurile primăriei Chişinău, condusă de Dorin Chirtoaca, unul dintre liderii opoziţiei din Moldova, a spus Tudor Darie. El a precizat că forumiştii au postat şi mesaje ostile la adresa unor lideri ai opoziţiei, însă procurorii au cerut doar IP-urile celor care au criticat guvernarea comunistă. Potrivit informaţiilor de pe blogul unuia dintre acţionarii New Media Group, procurorii au insistat asupra unui comentariu despre un presupus atentat cu bombă împotriva comuniştilor şi a unei afirmaţii legate de viaţa consilierului prezidenţial Mark Tcaciuc.

„Oricare dintre aceste luări de poziţie reprezintă o expresie a dreptului la libertatea de exprimare. Atât timp cât nu sunt postate chemări directe pentru comiterea unor acte contrare legislaţiei, de genul „Ne vedem în ziua de …, la ora …, în …, pentru a …“, nu cred că există temei ca persoanele care au scris unele comentarii să fie suspectate de ceva ilegal“, a spus Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, citat de Unimedia. Serviciul de presă al Procuraturii Republicii Moldova nu a putut fi contactat în vederea obţinerii unei poziţii din partea autorităţilor.

Urmărirea penală în acest caz a debutat oficial pe 29 mai, însă procurorii au început demersurile pentru depistarea IP-urilor respectivilor tineri în aprilie. Vizat a fost New Media Group, care a considerat că solicitarea este lipsită de temei, deoarece nu există probe ca de la adresele IP respective s-ar fi plasat comentariile incriminate de procurori. Potrivit lui Tudor Darie, faptul că procurorii au reuşit identificarea tinerilor demonstrează că cel puţin unul dintre administratorii site-urilor pe care au fost postate comentariile a dezvăluit procurorilor adresele IP.

Comentariile care au pus pe jar autorităţile de la Chşinău:

Sursa: Razvan Ciubotaru Cotidianul

NICIUN COMENTARIU

  1. Jos comunismul din Moldova!Moarte lui Voronin si PCRM!Scoaterea in afara legii a PCRM si interzicerea semnelor comuniste si fasciste in Moldova!Viva revolutia ,viva Romania,viva libertatea si adio Moscova!Moarte Rusiei!

  2. Odata ce comunisti vor pierde puterea peste Prut,totul va fi posibil,chiar si UNIREA.Oricum veti scapa de sub influnta neagra a Moscovei,si asta-i si scopul nostru,nu-i asa?Credeti in UNIRE,pentru ca numai celor ce cred in ceva,li se indeplineste dorinta.I LOVE GREAT ROMANIA.

  3. noi galatenii „SUNTEM STRAJERI LA POARTA MOLDOVEI!!!”…suntem alaturi de tinerii unionisti…speranta moare ultima……

LĂSAȚI UN MESAJ