Cozi mari la vizele pentru România

0
68

Chiar dacă Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău eliberează zilnic circa 700 de vize, oamenii pornesc spre consulat imediat după miezul nopţii, ca să prindă un loc la coadă. Fiecare dimineaţă la poarta Consulatului din strada Grigore Ureche nr. 2 începe cu ţipete, îmbulzeală şi înjurături.

Miercuri, la ora şase dimineaţa, aproape două sute de oameni erau deja aliniaţi în rândul din faţa instituţiei. Femei cu copii, oameni bătrâni, tineri din toate colţurile Moldovei vin aici mai devreme, poate reuşesc să depună o solicitare pentru obţinerea unei vize de România.

Ajunşi aici, oamenii se înscriu pe o listă creată de primii venți. După ce se înscriu, oamenii își cumpără asigurări de transport de la ghișeele amplasate lângă secția consulară. Majoritatea dintre ei discută şi îşi verifică lista de acte necesare.

Irina Sîrbu a venit de la Cahul. „M-am pornit de acasă la ora două noaptea pentru a ajunge aici mai devreme. Chiar dacă am ajuns la ora cinci, erau deja peste şaptezeci de oameni. Eu sunt pe listă a 78-a. Asteptăm.»

Iulia Ciubotari din oraşul Ungheni a stat şi ieri în acest rând, dar nu a reuşit să depună cererea pentru viză. Ea este nemulţumită de haosul provocat chiar de către cei care stau la rând. «Cu toate că se face o listă, nu se respectă ordinea, oamenii noştri se poartă ca în junglă, cum se deschide poarta — se împing şi intră cine are putere şi curaj mai mult, nu contează când ai venit, te dau jos şi păşesc peste tine».

La ora opt dimineaţa, când s-a deschis poarta, urma să intre primele 50 de persoane aflate în rând. S-a întâmplat exact ca în relatarea Iuliei Ciubotari. Toată lumea s-a năpustit spre intrare. Se pare că în acel moment nimeni nu mai auzea recomandările făcute de un reprezentant al Ambasadei — să deconecteze telefoanele şi să respecte ordinea pe teritoriu. Între timp, cei intraţi răsuflau uşuraţi că au reuşit să ajungă pe teritoriul Consulatului, iar cei de după poartă se îmbrânceau pentru a fi ei următorii norocoşi.

Consulatul Român de la Chişinău eliberează zilnic peste 700 de vize. Petru Liţiu, ministru-consilier, ne-a declarat că deschiderea consulatelor la Cahul şi la Bălţi va facilita atât munca diplomaţilor români, cât şi situaţia solicitanţilor de vize, fiindcă cetăţenii îşi vor face mai uşor permisele de mic trafic la frontieră şi astfel se vor reduce solicitările pentu vize.

Viza pentru România se poate obţine în cel mult şapte zile. Moldovenii solicită mai des viză de scurtă şedere, care îi permite titularului intrarea şi libera circulaţie în România pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile în decurs de şase luni de la data primei intrări.

Liliana Zaharia, ziarul de garda

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ