credem în Voronin şi vrem în UE cu România.

0
50

Situaţia în RM evoluează într-o direcţie greşită, iar România este ţara care ne poate ajuta să aderăm la UE. Aşa consideră fiecare al doilea respondent al Barometrului Socio-Politic (BSP) OMNIMAS, făcut public săptămâna trecută de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS-Inc).

Potrivit BSP, 53% din respondenţi sunt de părere că lucrurile în RM merg într-o direcţie greşită şi doar 33% – într-o direcţie bună. Starea generală de spirit a populaţiei a evoluat într-o direcţie pesimistă. Astfel, în februarie 2006, rata nemulţumiţilor era de 48%, în iunie 2006 – de 50%, iar în noiembrie 2006 – de 49%. Mai bine de jumătate (56%) din participanţii la sondaj s-au declarat nemulţumiţi de situaţia economică a ţării şi numai 13% sunt satisfăcuţi. Totodată, doar 19% din cetăţenii RM sunt mulţumiţi de nivelul lor de trai şi doar 28% speră că acesta se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni.

Deşi sunt pesimişti şi nemulţumiţi de cum stau lucrurile în ţară, cei mai mulţi dintre cetăţeni continuă să aibă încredere în conducerea de vârf. La acest capitol cel mai bine stă V. Voronin (49%), urmat de V. Tarlev (44%), M. Lupu (34%), E. Ostapciuc şi S. Urecheanu (câte 21%), urmaţi în „topul încrederii” de D. Braghis, Iu. Roşca, D. Diacov, N. Andronic, O. Serebrian, E. Muşuc, V. Klimenko şi V. Krîlov. Totodată, 37% din respondenţi sunt indecişi în ceea ce priveşte opţiunile electorale – la întrebarea „Cu cine aţi vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri?”, aceştia au răspuns „Nu ştiu”. Alte 9,2% au declarat că nu ar vota, 32,2% ar vota cu PCRM, 4,4% cu AMN, 4% cu PDM, 3,9% cu PPCD, 2,7% cu PDS, 2,3% cu PSL, 1,9% cu PSD.

Potrivit lui Doru Petruţi, directorul general al IMAS, RM are un specific aparte în Europa, întrucât sondajele arată că „Puterea nu se erodează”, precizând că actuala guvernare se bucură de sprijinul constant a 1/3 din alegători. Dintre instituţii, cetăţenii au cea mai mare încredere în biserică (83%) şi mass-media (57%), iar cea mai mare neîncredere – în partidele politice (73%), justiţie (64%) şi poliţie (62%). Sondajul a arătat că UE este tot mai agreată de populaţie, în timp ce NATO este privit cu reticenţă. Astfel, dacă săptămâna viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea RM la UE, 67% din cetăţeni ar vota pentru şi doar 9% împotrivă; pentru aderarea la NATO ar vota doar 20%. Din persoanele chestionate, 45% consideră că, pentru a adera la UE, RM ar trebui să beneficieze de ajutorul altor ţări. Dintre aceştia, 49% cred că România este ţara care ne poate ajuta cel mai mult. 28% dintre cei intervievaţi cred că RM i-ar trebui mai mult de zece ani ca să adere la UE, 26% – că aceasta s-ar putea întâmpla în cinci-zece ani, 9% – în trei-patru ani, 2% – în unu-doi ani, iar 8% susţin că RM nu va adera niciodată la UE.

Barometrul a fost realizat pe un eşantion de 1091 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a RM, exceptând Transnistria. Marja de eroare este de 3%.

Alina Ţurcanu, TIMPUL

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ